неделя, 23 април 2017 г.

"Кюфтенца" и "шницели" от стар хляб - полезно предложение



 Баба казваше, че е грехота да се изхвърля хляб и това е и моя максима.
 Все измислям различни начини старият хляб да бъде оползотворен - на пържени филийки, на някаква запеканка или страта. Не всеки път става със слагането в кюфтета я...
 След вчерашните лесни катми, никак не ми се искаше в неделя да сме на пържени филийки, па и беше артисал доста сух хляб. Обикновено в неделя (е не всяка де) правя бабините бухти или други лесни бухти ...
 Е и покрай тях се роди идеята за тази просто фантастична закуска - бих казал Дзверски вкусна (но понеже няма мръФка...)

 Необходими са - сух хляб, на който се изрязват корите и се настъргва на ренде (ако е много сух) или натрошава на ситни трохички.
 За половин хляб - поне 2 големи или три малки яйца, поне 1 ч.ч. прясно мляко (може и кисело, но малко повече) - зависи колко е сух хляба; 2-3 с.л. брашно, 1 равна ч.л. сода, 1/2 ч.л. сол (може и без нея - зависи колко е солено сиренето), 100-а грама натрошено сирене. Ако има, и малко настърган кашкавал - става още по-вкусно.

 Изпълнението е леснично - все едно, че се правят бухти, но по различен начин.
 Яйцата се разбиват с прясното (или кисело) мляко и в тях се слага настъргания или натрошен хляб. Слага се и поне 1 с.л. брашно и содата, загасена с капка лимонов сок.
 Изчаква се 15-а минути, за да може сухият хляб хубаво да поеме течността и в този момент се преценя дали иска добавяне на още брашно или течност. 
 Трябва да се получи нещо като гъсто тесто, което може да се оформя с намазнени ръце на топчета. В него се слага натрошеното сирене и настърганият кашкавал.


 С намазнени ръце се оформят кюфтенца с произволна големина, но най-добре е с големина на топка за пинг понг или по-голям орех. С тази големина са буквално за една хапка ...




 Пържат се в тиган с малко мазнина до хубаво зачервяване.
 Впрочем не е поемат от мазнината и не е необходимо да се слагат върху кухненска хартия.
 Закуската е готова - върви си и със сирене и със сладко, и с мармалад, и с мед - каквото душата ти иска.

 До тук добре, но нямаше да съм си Я, ако се бях спрял само до тях:

 Направих и шницели от същото "тесто".
 С намазнени ръце се взема по-голямо количество от тестото, разстила се в дланта със желана големина, слага се резен сирене и се покрива с тесто. 
 Може и резен кашкавал или шунка (колбас), но под ръка нямах такива, та само със сирене. Големината на "шницела" е въпрос на желание, но все пак да е поне колкото една филия ...
 Пържат се по същия начин, но на 2/3 от мощността на котлона.


 Ето ги готови.


  И "шницела" в разрез. 

  Впрочем това е просто една идея, която носи всякакви вариации - могат да се прибавят различни продукти и аромати, но видът на кюфтенцето или шницелчето винаги е изкусителен.
 
  Просто невероятни ...
  Оползотворихме стария хляб и го превърнахме в закуска, която може да стане любима на младо и старо.

 Добър апетит!

 

събота, 22 април 2017 г.

Полукрем супа с коприва


Не правя често супи, а още по-рядко пиша за тях, но тази се получи уникална и затова я споделям.
Прави се лесно, с минимум усилия и с няколко продукта, па и точно сега й е времето.

Необходими са:
за 4 порции ориентировъчно
200-а грама коприва (даже идва в повече)
3-4 стръка пресен лук и 1-2 стръка пресен чесън
1-2 моркова
1 голям или два по-малки картофа
бучка масло (1 с.л.) и 1 с.л. олио
около 1,5 л бульон (пилешки) или топла вода 
1/2 връзка магданоз (но може и без него)
сол, черен пипер - на вкус


Изпълнението е страшно лесно:
Копривата се измива, попарва с вряла вода за 10-а минути и след това се нарязва сравнително на ситно.
Морковите и картофа се нарязват на кубчета.
В тенджерата се загрява маслото с олиото и в него се запържват нарязаните на ситно пресен лук и чесън, добавят се кубчетата картофи и след няколко минути морковите. Леко като омекнат (не повече от 7-10 мин.) се налива бульона (или топлата вода). Като заври, се добавя копривата и силата на котлона се намаля с 1/3. Вари се не повече от 15-а минути. Осолява се на вкус и се добавя черния пипер.
Никаква друга подправка не е необходима, така се запазва най-добре вкуса на копривата.
Горе долу 1/2 или малко повече от супата се отделя в друга съдина и се пасира с пасатора и връща обратно в тенджерата. Наръсва се със ситно нарязания магданоз.
След 10-а минути е готова за сервиране.
Сервира се с чеснови крутони и с добавка на 1 идея масло.


Гъста, уханна и много вкусна.

П.П.
Ако част от течността се замени с прясно мляко (не харесвам сметана), става още по-вкусна.
За моя вкус добавям и 1 ч.л. чили.
Наистина става много вкусна.
Добър апетит!

"Лесни" катми



 Започвам с уговорката, че това не са съвсем типичните катми, но е един лесен вариант за направата им. За катмите вече съм писал и то съм дал автентична рецепта
 Този вариант се различава и по това, че се ползва прясно мляко, което при катмите се явява направо глезотия. По-скоро приличат по съставките се на палачинки, но не са ...

 Необходими са:
1 литър прясно мляко (или 4 ч.ч.)
между 3 и 4 ч.ч. брашно (зависи от брашното и желаната консистенция и от яйцата, така може и малко повече да отиде)
1 пълна с връх ч.л. суха мая (около 7 гр.)
1 ч.л. сол
2 с.л. захар
1/2 ч.ч. олио (за предпочитане е разтопено масло)
поне 4 яйца 
масло за намазване

 Изпълнението е лесно, почти като при обикновени палачинки и въпреки това малко различно.
В голяма купа се слагат около 1 ч.ч. брашно, захарта и сухата мая. Разбъркват се и се излива 1 ч.ч. леко затоплено (до телесна температура - макс.40 С) прясно мляко. Пак се разбърква и се оставя на топло място, докато започнат да се появяват пуканчета и да се надига.
Тогава се слагат яйцата, солта и олиото (маслото) налива се останалото мляко, разбива се с телена бъркалка или вилица (не е препоръчителен миксер) и в процеса на разбиването се добавя и останалото брашно. Трябва да се получи консистенция на гъста боза (малко по-гъсто от палачинково тесто и по-рядко от кексово - ама как само го обясних?! 😋 ).
Оставя се да си почине около 20 минути на топло и тестото си втасва - то си се вижда как набъбва и увеличава обема си.

Печенето е най-удачно върху тиган с тефлоново покритие или върху чугунен тиган (т.е. съдина с дебело дъно), който се загрява максимално и след слагането на първата катма, силата на огъня се намаля с 1/3.


 Като се появят пуканчета по катмета и леко "засъхне", значи е готова и се обръща с лопатка. Пекат се до леко зачервяване. Извадената катма се намазва със студено масло.
Предпочитам да ги намажа само от едната страна. За целта ползвам масло от хладилника забодено на вилица.
След първата катма не е необходимо да се може повече тигана.


Готовите катми се нареждат една върху друга.
От това количество се получават около 15-а до 20 катми в зависимост от големината и дебелината. Ако тестото е малко по-рядко стават по-тънки, а когато е по-гъсто - по-дебелички, каквито за предпочитане (по-пухкави и сочни).
Вървят си с айрян, мляко, сирене или сладко.
Приятен апетит.