вторник, 9 май 2017 г.

Майонезена марината за месо с малко алкохол


 Много често преди печене се налага месото да бъде мариновано с цел да се овкуси по-добре, да се окрехкоти и т.н.
 Обикновено късовете месо се посипват с подправките (сол, черен пипер, червен пипер, кимион, млян кориандър и т.н.), слага се горчица, алкохол и задължително олио и хубаво се омесва.
 Този път бе ред на едни свински ребра, които трябваше да се пекат на фурна. Бях се наумил да ги пека в майонеза, както често правя по този начин свинско.
 Тъкмо бях поръсил ребрата с черен пипер и ми хрумна хрумка, която веднага бе реализирана:
 В купата на пасатора налях 50 мл алкохол (водка и/или бърбън, може и малко узо), 1 -2 с.л. прясно мляко, 1 ч.л. сол, 1 с.л. горчица и 200 мл олио;
 Желателно е да се сложат и останалите подправки - черен и червен пипер, кимион, риган и т.н. (от което в случая нямаше нужда).

 С пасатора се процедира както при правенето на домашна майонеза и за 30-а секунди се получи алкохолната майонезо-марината с консистенция както се вижда на снимката.

  В подходяща емайлирана ли стъклена съдина се слага месото (ребрата), изсипва се и "майонезата", добре се разбърква и заминава в хладилника за една нощ.
 След това парчетата ребра леко се "зачистват" с ръка от излишната "майонеза", прехвърлят се в подходяща съдина и се пекат във фурната.
 Ако става реч за месо на скарата се процедира по същия начин или се нанизва на шишчета и т.н.
 Резултатът е винаги крехко и вкусно опечено месце.

четвъртък, 4 май 2017 г.

Бабиният фасул или фасул по македонски с екстри




 Това е резултат на един спор от преди няколко дни: ставаше дума за фасул на фурна и споделих, че навремето Баба го печеше и накрая обилно го наръсваше с натрошено сирене, овче, разбира се. Бе ми бе заявено, че това всъщност е фасул по македонски, че биля и в две разновидности - с настъргано и с натрошено сирене.
 Така и не разрешихме спора - Баба го била правела по "македонски", ама не знаела, че е така и автентичната рецепта за фасул на фурна със сирене си била македонска.
 Не знам дали е така - този фасул съм го ял по този начин още като дете и то преди да съм чул, че има македонци.
 Както и да е - много се разпрострях и досега да го бях приготвил вече.
 Като се ползва една малка хитринка - направо готов сварен боб от буркан, си е много лесен и бърз вариант.
 
Нарочно не давам количества - един или два буркана готов сварен боб; обелени и настъргани домати; лук (може и пресен); моркови на кубчета; чесън; доматено пюре; черен и червен пипер; задължително джоджен, но може и чубрица и риган. Сиренето е задължително - колкото повече, толкова по-добре.

Изпълнението става буквално за минути: Фурната се включва на 200 С, а в силно загрят тиган последователно се запържват лука, чесъна, морковите, чушките, червения пипер и се добавя фасула от буркана. Следват доматите и/или пюрето, подправките.
Всичко се прехвърля в тавичка (или ако тиганът е пригоден за това направо с него) и пъха във фурната за 10-а минути. Поръсва се с натрошеното сирене колкото да се запече леко.


 За разкош могат да се чукнат две-три яйца и да се подържат във фурната колкото да се забулят.



 Е, те това е моят Бабин вариант на фасул по "македонски". Ако му бях добавил и наденицата (каквато този просто нямаше), щеше да бъде Дзверската версия, а не Бабината.

 Вкуснотията е неописуема.

 Приятен апетит и наздраве! 

вторник, 25 април 2017 г.

Пуешка шунка


 Отдавна не съм писал за домашната шунка - не че не се прави, но е все нещо традиционно, което вече е показвано.
 Тази е различна, защото е основно от пуешко месо.
 Няма да се разпростирам надълго и нашироко, та направо на необходимите продукти:
 Моят шунковар поема или 1 кг или 0,5 кг, когато се ползва редуктора. Обикновено правя по 0,5 кг, тъй като свършва за два-три дни и не ме притеснява съхраняването.
 Необходими са по 300 грама пуешко от бута и от гърдите и около 300 грама шарено свинско от гърдите.
 за подправяне - 18-20 грама сол; по 1 ч.л. червен и черен пипер; 10-а грама захар; 1/2 ч.л. млян кориандър (2-3 грама) и 1/2 к.л. индийско орехче (грам не повече), като и поне 100-а мл студена вода.

 Изпълнението е като при другите шунки в шунковара:
Месото от пуешкия бут и свинските гърди се нарязва на произволни парчета и на няколко пъти с по малко от водата се смила в блендера - до кашеобразно състояние.
Месото от пуешките гърди се нарязва на произволни парчета - нарочни ги направих почти 2х2 см - така стават "видими" в готовия продукт.


Премляното месо и кубчетата от гърдите се слагат в подходящ емайлиран или стъклен съд, добавят се подправките и хубаво се омесват с ръка.
(сложих и 1 ч.л. домашен кетчуп, който не го усетих в крайния продукт).


  Така подготвеното месо се оставя за една нощ в хладилника, покрито със стреч фолио.



 След това се пълни старателно в шунковара като се уплътнява добре. Затваря се да си го притиска пружината и поне за 24 часа заминава в хладилника. 
 Все препоръчват да стои 48 часа, но не виждам голяма разлика.
 След това шунковарът се поставя в дълбоката тенджера, налива се вода с около 1-2 пръста повече откъдето достига месото в него. Вари се на 85 С общо около 2 часа (за 1/2-ра доза), но от момента на достигане на температурата от 45 минути максимум до 1 час. 

 (препоръчителното време на варене за 0,5 кг е около 45 минути на температура 85С на водата в тенджерата, плюс още 10-15 минути).

 Веднага след това това шунковарът се вади, отлива се насъбралата се в него течност, охлажда се шоково и заминава за 24 часа в хладилника.

(течността не се изхвърля - може да послужи за сосче или да отиде в някое ястие - уханна и вкусна, все пак са отделените от месото сокове.)

 
 След като сме направили планина от подвизи в чакането, това е крайният резултат - невероятно уханна и апетитно изглеждаща.




 Реже се тънкофайски и държи форма.

 Дзверски вкусна! 

П.П. Пробвах и само вариант с пуешко месо от бута и гърдите. Става доста суха и затова препоръчвам варианта с добавката на свинските гърди. Но ако човек иска, може и да я направи само от пуешко...