вторник, 16 май 2017 г.

Гъши (патешки) дроб на грил тиган с узо


Гъшият (па и патешкият) дроб са на особена почит в къщи. Доста често се прави и все по различен начин и доста съм писал за него. А как трябва добре да се подготви също съм описвал.

Този път бе приготвен на грил тиган с узо.


 Необходими са гъши дроб с разчет 75 до 100 грама на човек, сол, бял пипер (при липса - черен) и чашка узо - около 50 мл.

 Изпълнението е лесно:
 Дробът се почиства, нарязва се на филийки и се опиперява. Може и да се осоли на вкус, макар че го соля в процеса на печенето.


 Пече се на средно загрят грил тиган буквално за по 2 минути  от всяка страна като се залива по малко с узото. Обръща се и напреки, за да се получи т.нар. "решетка" от печенето.
 Отнема всичко на всичко не повече от 15-а минути и е най-добре да се приготвя буквално преди сервирането. Просто след ваденето от тигана трябва да си "почине" 2-3 минути.
 Кой с какво ще го хапва е въпрос на вкус, но ние го предпочитаме ей така - без добавки.
 Наздраве!

неделя, 14 май 2017 г.

Патешки гърди с боровинково-винен сос


 Патешките гърди с кожа са за предпочитане, тъй като слоят подкожна мазнина ги прави по-сочни. Чистото филе изобщо не е за пренебрегване, но при него рискът да бъде "изсушено" при приготвянето е доста по-голям. Просто не трябва да се забравя, че изисква по-малко време за термична обработка.
 За направията на тази вкуснотия са необходими две филета общо около 500 грама (замразените така и се продават в опаковки по две и с приблизително такова тегло); сол и черен пипер на вкус и поне 50 мл бърбън; 1 ч.л. гъша мас; поне 150 грама замразени боровинки (с пресни става още по-добре); 1 ч.л. мед и около 250 мл хубаво червено вино (в случая мавруд с каберне).
 Направията никак не е сложна:



 Всяко филе с остър нож за филетиране се почиства от останалите по него ципи. Това е просто пожелателно - може и да се прескочи.



След това по дължина се цепва на две и се получават две филета.



 Филетата се цепват от двете страни ромбоидно съвсем леко, намазват се с алкохола (това може да се прескочи, на който не му харесва, но при мен си е направо задължителен) и се опиперява на вкус (предпочитам да е повечко). Не се соли - това се прави в процеса на печенето - преди обръщането им в тигана.
 Половин час им е достатъчен.


 Пекат се в средно загрят тиган с незалепващо покритие, в който сложена лъжичката гъша мас - колкото да се омазни леко дъното. Като се сложат в тигана, отгоре им може да се сложи друга съдина с по-малко дъно и по този начин се предотвратява свиването им.
 Буквално по 3 минути от всяка страна им стигат. Все пак парчетата са сравнително тънки. Преди обръщането и преди ваденето се осоляват леко. Вадят се и се оставят на топло. Допълнителна термична обработка не е необходима.
 В тигана се сипват боровинките, лъжичката мед и виното и се варят до редуциране на течността наполовина. Винаги слагат и по една щипка сол.
 След редуцирането на соса до желаната гъстота най-добре е да се прецеди през едро сито. С част от него се заливат филетата, а останалата част се поднася в купичка.
  

  Нарязаният лимон е въпрос на желание, но лимоновият сок подсилва вкуса...


 Получава се страхотно крехко и вкусно. Как ще се поднесе е въпрос на предпочитание. Вървят си дори и със зелена салата вместо с традиционното пюре.
 Наздраве!

събота, 13 май 2017 г.

Пуешко на жулиенчета със зеленчуци


  Наред със свинското и агнешкото в къщи пуешкото е почти единственото месо от хвърковато, което се хапва (няма да пиша тиради против пилешкото по магазините, споко). 
 Как да го поевтиним съм обяснявал вече и няма да се спирам на това.

  За поне 4 порции са необходими:
  около 600 грама пуешко; 3-4 моркова; по 1-2 червена и зелена чушки; може и една тиквичка, няколко гъбки - изобщо що за зеленчук се намира в къщи и душата иска;
   за овкусяване: сол и черен пипер на вкус; малко зелентия (магданоз или копър) за поръсване;
  по 1 с.л. масло и гъша мас; както и по 1 ч.л. мед и царевично нишесте

 Изпълнението е просто,лесно и отнема не повече от 25 минути.



 Пуешкото се нарязва на продълговати жулиени и се слага в тиган върху загрят котлон. Залива с вода или бульон колкото да го покрие като се добавят и маслото и гъшата мас.
 Докато водата изври и месото остане само на мазнина и започне да се пържи, зеленчуците се почистват и нарязват на жулиени.



  Когато месото остане само на мазнина и започне да се пържи, последователно се слагат зеленчуците - моркови, чушки и т.н. Запържват се при разбъркване буквално за по 2-3 минути (целта е само да се задушат леко и да останат хрупкави). 
 Следва осоляване и опиперяване. Слага се лъжичката мед и веднага след това царевичното нишесте размито в малко водичка. Така хем леко се карамелизират продуктите, хем се глазират.
 Буквално им трябват 2-3 минути и ястието е готово. Поръсва се със зелентиите и е готова за поднасяне.
 Бързо, лесно и вкусно.