вторник, 23 май 2017 г.

Лесен десерт от цедено мляко и ягоди


 Не си падам по десертите и сладките неща. Признавам си, че са голяма рядкост в къщи. 
 Независимо от това, реших да направя едно бързо и лесно десертче с купените ягоди, които изобщо не ми се усладиха - за разлика от домашните. Да, ама тях градушката ги направи на каша и трябва наново да се садят.
 Необходими са ягоди, кисело мляко, мед, ванилия и желатин.
 Количества няма - всичко е въпрос на вкус.

  Изпълнението е страшно лесно:
 Докато се чистят ягодите, киселото мляко се слага в цедка колкото да се отече суроватката. Нищо не пречи да се ползва и готово цедено мляко.
 Отцеденото кисело мляко се подслажда с малко мед на вкус.
 Ягодите се почистват и разрязват на половинки. Горе долу 1/3 от тях се отделя, а останалите с слагат в подходяща съдина и добре се загряват. Да станат като сладко. Отстранява се съдината от котлона и малко като изстине при ягодите се добавя мед - пак на вкус. Слагат се и отделените сурови ягоди.
 Желатина се слага с малко вода или с част от отцедената суроватка и се загрява в микровълновата за 30 сек. да се разтопи.
 Голямата част от него се смесва добре с цеденото мляко и се разпределя в купички, които се слагат в хладилника.
 Остатъкът от желатина заедно с ванилията се смесва със "сладкото" от ягоди.
 Малко като стегне млякото, отгоре се залива с ягодовото "сладко" и отново заминава в хладилника за няколко часа.


 След няколко часа престои в хладилника десертът е готов.


 Много много вкусен ...

понеделник, 22 май 2017 г.

Овча (агнешка) главичка на фурна


 Излишно е да казвам какъв Дзверски вкусен деликатес е добре приготвената агнешка главичка, която просто в цял вид изглежда ужасяващо за някои хора и направо ги отказва. И не знаят какво пропущат ...
 По месарските магазини тези дни се появиха освен агнешките главички и шилешки и овчи. Спокойно, почти по нищо не отстъпват на агнешките, но са по-големи, с по-яки кости и искат малко повече време ...
 Е и затова биде приготвена по различен начин и бих казал направо мързелив. Цялата подготовка отнема максимум 10-а минути и сетне имам сума ти свободно време за нещо друго.

  Необходими са една или две главички (за предпочитане), сол, червен и черен пипер на вкус, 2-3 моркова, 1 глава лук, 2-3 картофа, глава целина; джоджен и чаша бяло вино.
 Зеленчуците могат да варират като вместо картофи могат да се сложат гъби и т.н. -  в зависимост от наличностите...
 Изпълнението е лесно:


  Главичката се почиства и измива добре. Леко се осолява и опиперява. 
  Зеленчуците се почистват, нарязват с форми по желание. 
  Всичко се слага в плик за печене, налива се и виното.
  Не бива да се забравя надупчването на плика.
  Тавата заедно с плика заминава във фурната на 200 С за два часа. След час печене може температурата да се намали на 180С като от време на време се инспектира как върви процеса на печенето.
  


 В края на печеното пликът внимателно се срязва и отстранява (пазенето от изгаряне е задължително) и се пече буквално 5-10 минути на вентилатор - колкото да получи хубав загар.



 След това главичката се вади от тавата, за да изстине малко и с як нож се обезкостява добре. Езикът се почиства и нарязва. Заедно с месото се връща при соса и зеленчуците. Отделеният мозък е желателно да се сервира в друга съдина като се осоли малко и опипери.
 По желание, полученият сос от печенето може да се сгъсти с лъжичка нишесте и бучка масло.
 Дзверска вкуснотия.
 Да не забравим и чашата хубаво питие.

Панирана в майонеза бяла риба


  Това е просто един малко по-различен начин да се приготви изключително вкусна панирана бяла риба. Подходящ е и за други видове риби - треска, хек, мерлуза, акула и т.н., които имат малко кости или пък са хрущялни.
 Няма да давам количества, защото зависят от броя на порциите.
  Необходими са рибно филе от бяла риба, брашно за овалване, домашна майонеза (желателно е яйчена), сол и бял пипер на вкус; олио за пържене.
  Изпълнението е простичко и лесно:
  Парчетата риба се почистват от кожата и проверяват дали случайно няма някоя костица. Нарязват се на парчета и съвсем леко се осоляват.
  В подходяща съдина се слага брашното и се смесва с малко сол и белия пипер. Може да се добави и сушен дивисил, риган или друга подправка, но предпочитам да се запази чистия вкус на рибата.
  

 Парчетата риба се овалват обилно в брашното и оставят върху домакинска хартия за кратко, колкото брашното да попие в тях.
  В това време може да се приготви домашната майонеза, както казах, яйчена с добавка на горчица.


  Рибните парчета се овалват с майонезата или си намазват с четка от двете страни. Могат да се оставят за 20-а минути в хладилника (пожелателно), а могат и веднага след това да се овалят пак в брашното.
  

  Пържат се в сравнително малко мазнина в силно загрят тефлонов (или керамичен) тиган. Като се зачервят добре, се обръщат от другата страна - пак до хубаво зачервяване.
  За "икономия" паралелно с тях могат да се пържат и подсушените добре картофки. Та и гарнитурата да си се приготвя.
  Готовите парчета се вадят върху кухненска хартия, поставена върху решетка и се нареждат на един ред. Така хем се поема излишната мазнина, хем се запазват по-хрупкави.
  
   
 Могат да се сервират със салата по желание и т.н. Рибката става страхотно вкусна и си върви с добре изстудено питие.
 Приятен апетит и наздраве!