четвъртък, 25 май 2017 г.

Домашен барбекю сос


 Сега му е времето на този барбекю сос - хем има домати, които всеки ден поевтиняват, хем все по-често пекваме нещо на скарата (електрическа, газова или на жар).
 Няма да се разпростирам за историята на барбекю соса, нито пък какво представляват тези дет` ни ги продават и какво съдържат в себе си.
  Излишно е да обяснявам и колко много рецепти има.
 За това ще напиша как го правя (като съм се водил за съставките по изписаното на етикетите на няколко купешки соса):
 Необходими са:
хубави зрели домати - около 1 кг
1 голяма глава лук или две по-малки
7-8 скилидки чесън (ама и повечко не вредят)
50 мл зехтин (за предпочитане) или олио
за овкусяването:
сос уорчестър (задължителна съставка, но ако няма не е фатално) - 2-3 с.л.
кафява захар - 2-3 с.л. 
50 мл бърбън
50 мл оцет (за предпочитане ябълков или балсамико от магазина)
лютив червен пипер - поне 1 ч.л. (но винаги слагам повече, освен ако не слагам и толкова чили)
опушен червен пипер - 2 ч.л.
дижонска горчица - 2 с.л.
сух риган - 1 ч.л.
черен пипер - по вкус, но не по-малко от 1 ч.л.
сол - въпрос на вкус

 Изпълнението е направо елементарно:
Лукът и чесънът се почистват и нарязват на ситно.
Доматите се обелват, пасират и прецеждат през цедка. (Не си играя да ги беля, а направо ги пасирам и прецеждам).
В голям тиган се загрява зехтина и в него се запържват за кратко лука и чесъна, колкото да омекнат (2-3 минути). 
При тях се добавят червените пипери - буквално да се пръжнат за 30-а секунди (иначе все ми мирише на суров червен пипер, а може и да си въобразявам) и веднага след това се сипва получения доматен сок. Като заври, се намаля силата на котлона с 1/3-та и се оставя да покъкри.
В отделна съдина се смесват бърбъна, кафявата захар, горчицата, оцета и останалите подправки.
Когато течността в тигана се редуцира и започне да се сгъстява, се изсипва цялата тази смес и се вари на бавния котлон максимум 10-а минути.
В зависимост от това колко време ще се вари, зависи и гъстотата на соса. Тя също е въпрос на вкус и предпочитание.
Не бива да се забравя и да се опита. Може да се наложи добавяне на още малко сол, захар или пък лютивичко.
Когато се отстрани от огъня, е препоръчително да се пасира.
Още топъл сосът се разлива в бурканчета с винтова капачка, които се обръщат върху капачката до пълното изстиване.


От това количество се получават 2-3 бурканчета от малките. (При мене 2 броя от тези на снимката, които като се затворят издържат в хладилника доста време, макар че бързо свършва).


Много е подходящ дори и за мариноване на месо преди печенето, а не само за намазването му при печене или при сервирането на вече опеченото на скарата.
(на снимката - мариновани вратни пържоли преди да заминат за скарата).

П.П. Количеството е ориентировъчно. Естествено, че като се прави, се прави в по-голямо количество. Няма всеки ден да се прави я...

П.П. Ако се добави и 1 ч.л. сушен и смлян розмарин, става и за агнешко.

П.П. Има и мързелив вариант като се смесват кетчуп (домашен, разбира се), мед, балсамико, пушен червен пипер, соев сос, чили сос. Количествата са на вкус.

вторник, 23 май 2017 г.

Лесен десерт от цедено мляко и ягоди


 Не си падам по десертите и сладките неща. Признавам си, че са голяма рядкост в къщи. 
 Независимо от това, реших да направя едно бързо и лесно десертче с купените ягоди, които изобщо не ми се усладиха - за разлика от домашните. Да, ама тях градушката ги направи на каша и трябва наново да се садят.
 Необходими са ягоди, кисело мляко, мед, ванилия и желатин.
 Количества няма - всичко е въпрос на вкус.

  Изпълнението е страшно лесно:
 Докато се чистят ягодите, киселото мляко се слага в цедка колкото да се отече суроватката. Нищо не пречи да се ползва и готово цедено мляко.
 Отцеденото кисело мляко се подслажда с малко мед на вкус.
 Ягодите се почистват и разрязват на половинки. Горе долу 1/3 от тях се отделя, а останалите с слагат в подходяща съдина и добре се загряват. Да станат като сладко. Отстранява се съдината от котлона и малко като изстине при ягодите се добавя мед - пак на вкус. Слагат се и отделените сурови ягоди.
 Желатина се слага с малко вода или с част от отцедената суроватка и се загрява в микровълновата за 30 сек. да се разтопи.
 Голямата част от него се смесва добре с цеденото мляко и се разпределя в купички, които се слагат в хладилника.
 Остатъкът от желатина заедно с ванилията се смесва със "сладкото" от ягоди.
 Малко като стегне млякото, отгоре се залива с ягодовото "сладко" и отново заминава в хладилника за няколко часа.


 След няколко часа престои в хладилника десертът е готов.


 Много много вкусен ...

понеделник, 22 май 2017 г.

Овча (агнешка) главичка на фурна


 Излишно е да казвам какъв Дзверски вкусен деликатес е добре приготвената агнешка главичка, която просто в цял вид изглежда ужасяващо за някои хора и направо ги отказва. И не знаят какво пропущат ...
 По месарските магазини тези дни се появиха освен агнешките главички и шилешки и овчи. Спокойно, почти по нищо не отстъпват на агнешките, но са по-големи, с по-яки кости и искат малко повече време ...
 Е и затова биде приготвена по различен начин и бих казал направо мързелив. Цялата подготовка отнема максимум 10-а минути и сетне имам сума ти свободно време за нещо друго.

  Необходими са една или две главички (за предпочитане), сол, червен и черен пипер на вкус, 2-3 моркова, 1 глава лук, 2-3 картофа, глава целина; джоджен и чаша бяло вино.
 Зеленчуците могат да варират като вместо картофи могат да се сложат гъби и т.н. -  в зависимост от наличностите...
 Изпълнението е лесно:


  Главичката се почиства и измива добре. Леко се осолява и опиперява. 
  Зеленчуците се почистват, нарязват с форми по желание. 
  Всичко се слага в плик за печене, налива се и виното.
  Не бива да се забравя надупчването на плика.
  Тавата заедно с плика заминава във фурната на 200 С за два часа. След час печене може температурата да се намали на 180С като от време на време се инспектира как върви процеса на печенето.
  


 В края на печеното пликът внимателно се срязва и отстранява (пазенето от изгаряне е задължително) и се пече буквално 5-10 минути на вентилатор - колкото да получи хубав загар.



 След това главичката се вади от тавата, за да изстине малко и с як нож се обезкостява добре. Езикът се почиства и нарязва. Заедно с месото се връща при соса и зеленчуците. Отделеният мозък е желателно да се сервира в друга съдина като се осоли малко и опипери.
 По желание, полученият сос от печенето може да се сгъсти с лъжичка нишесте и бучка масло.
 Дзверска вкуснотия.
 Да не забравим и чашата хубаво питие.