неделя, 28 май 2017 г.

Тиквички със сирене на фурна


 Лесно, леко, бързо и много вкусно безмесно ястие. При това с минимум продукти. Подготвя се за няколко минути и е особено подходящо за лека вечеря. 
 За 4 порции са необходими две тиквички, два домата, около 150 грама сирене, 3-4 яйца, 2/3 ч.ч. прясно мляко (или сметана за любителите й), 100-а грама кашкавал и сол и черен пипер на вкус.

 Изпълнението е просто елементарно:
Тиквичките се измиват и нарязват на кръгчета с дебелина около 0,5 см; доматите се нарязват на кръгчета, а сиренето на тънки парчета.


 Всичко се нарежда в леко омаслена тавичка - тиквичка, домат, резен сирене.



 Яйцата, млякото, солта и черния пипер се разбиват в отделна съдина и тази смес се излива в тавичката. По желание може да се добави и щипка риган или друга подправка.



 Пече се на 180-200 С за около 20-а минути. След това се вади отгоре се нареждат тънко нарязаните резенчета кашкавал. Дозапича се за още 10-а минути, колкото кашкавалът да се разтопи и зачерви.


  Цялото приготовление отнема не повече от 6-7 минути, печенето 30-а, а става наистина много вкусно.


събота, 27 май 2017 г.

Коприва със сирене и яйца


 Едно пролетно ястие с привкус на Бабините рецепти. 
 Необходими са за 3-4 порции: 
3-4 стръка пресен лук и един стрък пресен чесън, коприва - 5-6 шепи, 1 с.л. брашно, 1-2 с.л. олио, 1 ч.ч. пилешки бульон (или топла вода); около 150 грама сирене (за предпочитане е овче), по едно яйце за порция, сол и черен пипер на вкус.

 Изпълнението е лесничко:
Стръковете лук и чесън се нарязват на ситно и запържват в малко олио.
В това време копривата се измива и попарва с вряла вода за няколко минути. Изцежда се, нарязва се на ситно и се добавя при лука. След 3-4 минути се слага брашното и налива бульона. Нека се повари така 5-6 минути.


 Слагат се и натрошеното на едро сирене, солта и черния пипер. Добавят се и яйцата. Тиганът се покрива с капак, а котлонът се изключва. 


Когато яйцата се "забулят", ястието е готово.
С много широка шпатула се прехвърлят порциите по чиниите.

 Ако се сложи малко повече брашно - 2 или 3 с.л. си става направо каша с коприва, сирене и яйца. На кой както му харесва.


Приятно хапване с чаша питие.

четвъртък, 25 май 2017 г.

Домашен барбекю сос


 Сега му е времето на този барбекю сос - хем има домати, които всеки ден поевтиняват, хем все по-често пекваме нещо на скарата (електрическа, газова или на жар).
 Няма да се разпростирам за историята на барбекю соса, нито пък какво представляват тези дет` ни ги продават и какво съдържат в себе си.
  Излишно е да обяснявам и колко много рецепти има.
 За това ще напиша как го правя (като съм се водил за съставките по изписаното на етикетите на няколко купешки соса):
 Необходими са:
хубави зрели домати - около 1 кг
1 голяма глава лук или две по-малки
7-8 скилидки чесън (ама и повечко не вредят)
50 мл зехтин (за предпочитане) или олио
за овкусяването:
сос уорчестър (задължителна съставка, но ако няма не е фатално) - 2-3 с.л.
кафява захар - 2-3 с.л. 
50 мл бърбън
50 мл оцет (за предпочитане ябълков или балсамико от магазина)
лютив червен пипер - поне 1 ч.л. (но винаги слагам повече, освен ако не слагам и толкова чили)
опушен червен пипер - 2 ч.л.
дижонска горчица - 2 с.л.
сух риган - 1 ч.л.
черен пипер - по вкус, но не по-малко от 1 ч.л.
сол - въпрос на вкус

 Изпълнението е направо елементарно:
Лукът и чесънът се почистват и нарязват на ситно.
Доматите се обелват, пасират и прецеждат през цедка. (Не си играя да ги беля, а направо ги пасирам и прецеждам).
В голям тиган се загрява зехтина и в него се запържват за кратко лука и чесъна, колкото да омекнат (2-3 минути). 
При тях се добавят червените пипери - буквално да се пръжнат за 30-а секунди (иначе все ми мирише на суров червен пипер, а може и да си въобразявам) и веднага след това се сипва получения доматен сок. Като заври, се намаля силата на котлона с 1/3-та и се оставя да покъкри.
В отделна съдина се смесват бърбъна, кафявата захар, горчицата, оцета и останалите подправки.
Когато течността в тигана се редуцира и започне да се сгъстява, се изсипва цялата тази смес и се вари на бавния котлон максимум 10-а минути.
В зависимост от това колко време ще се вари, зависи и гъстотата на соса. Тя също е въпрос на вкус и предпочитание.
Не бива да се забравя и да се опита. Може да се наложи добавяне на още малко сол, захар или пък лютивичко.
Когато се отстрани от огъня, е препоръчително да се пасира.
Още топъл сосът се разлива в бурканчета с винтова капачка, които се обръщат върху капачката до пълното изстиване.


От това количество се получават 2-3 бурканчета от малките. (При мене 2 броя от тези на снимката, които като се затворят издържат в хладилника доста време, макар че бързо свършва).


Много е подходящ дори и за мариноване на месо преди печенето, а не само за намазването му при печене или при сервирането на вече опеченото на скарата.
(на снимката - мариновани вратни пържоли преди да заминат за скарата).

П.П. Количеството е ориентировъчно. Естествено, че като се прави, се прави в по-голямо количество. Няма всеки ден да се прави я...

П.П. Ако се добави и 1 ч.л. сушен и смлян розмарин, става и за агнешко.

П.П. Има и мързелив вариант като се смесват кетчуп (домашен, разбира се), мед, балсамико, пушен червен пипер, соев сос, чили сос. Количествата са на вкус.