понеделник, 7 август 2017 г.

Лесно консервиране на домати



 Определено не става дума за "рецепта", а за един сравнително лесен начин за консервиране на домати за зимата.
 В момента домати в двора бол. Не всичко може да се изяде или пък да се нареже и прибере във фризера. Остава си старият изпитан метод с пълнене в буркани. Какви е въпрос на предпочитание- може от детско пюре, лютеница или компот.
 Изпълнението е изключително лесно: Доматите се измиват и цепват на четири откъм върха. Заливат се  с вряла вода за около 20-30 сек. и след това бързо се охлаждат.
 Обелват се от ципата и нарязват на кубчета като се пълнят направо в голяма тенджера.
 
 Тенджерата се слага на котлона и доматите се "варят" колкото да заврат.
 Тук има различни вариации - при тях могат да се добавят ситно нарязани обелени моркови, чесън, чорбаджийски чушки, магданоз или босилек. Въпрос на предпочитание и желание...
 Понякога ги осолявам с идея сол максимум 1 ч.л. сол на 1 кг продукт.
 Опитва се и ако е много кисело може да се добави и идея захар.

 Веднага след това се прецежда през едро сито и само гъстата маса веднага пълни в бурканите. Тъй като пари, е желателно бурканът да се държи  с онези ръкавици за печене... Веднага се затваря с капачката и бурканът оставя върху нея до изстиването му.
 Така направени доматите издържат без допълнително консервиране. 
 За по-голяма сигурност във всеки буркан може да се сложи по един аспирин.
 Не съм забелязвал голяма разлика в трайността на двата варианта.
 Прецеденият сок се връща в тенджерата и вари до желана гъстота. Пълни се в бутилки или бурканчета по същия начин. Вече и доматеният сок е  готов.
 Направо две в едно.
 Сравнително лесно и просто. Докато го пиша, щях да направя поне 3 кг домати.

събота, 5 август 2017 г.

"Колбас" от сланина


 Навън е адска жега и ако не беше "раздигането" на фризера, при което открих едно парче сланина, нямаше и да ми дойде на ум за нея.
 Това не е рецепта, а просто различен начин на поднасяне и подобряване на сланината.
 Необходими са парче осолена сланина (в случая около 500 грама), 1 ч.л. лютив червен пипер, 1/2 или 1 ч.л. черен пипер и шепичка ситно нарязани зелентии (магданоз и копър - колкото и да е странно, вкуса стана приятен).
 Замразената сланина се нарязва на кубчета и веднага се смила с машинката за мелене на месо.
 Разбърква се добре с подправките.
 Завива се със стреч фолио като бонбон и заминава във фризера.
 При поднасяне се реже много добре и стои докато е студена като колбас. Малко като омекне може да се маже върху препечена филийка.
 Подправките могат да варират на вкус, но във всички случаи е Дзверско мезе.

Лесно белене на чесън


  

 Беленето на чесън не винаги е приятна работа.
 Това е перфектният метод за бързото му почистване - дори без нож или какъвто и да е уред.









Цялата главичка чесън се слага в микровълнотата, която се включва на мощност 650вт за 20 секунди.
Това е. Нека постои там минута две.
Вади се и с едно притискане скилидките чесън си изкачат сами.
Просто и ефективно.

Ако  постои повече - 30 сек. например, вече се променя ... омеква малко.