неделя, 20 август 2017 г.

Мармалад "Асорти" - полезно предложение


Заминаваме на почивка на следващия ден и се оглеждаме из къщи и хоп изненада: мъдрят се 2-3 праскови, десетина кайсии, шепа сини сливи, два три банана, един  два портокала, ябълки, че и лимони. Ха сега де - нито да се изядат, нито да се вземат, с изключение на лимоните и ябълките за 10-а дни ще станат на петмез. И при тази мисъл ми хрумва да взема да спретна на бърза ръка един мармалад. 
Речено и сторено: кайсиите, прасковите и сливите се заливат с вряла вода за 3о-а секунди, веднага се заливат със студена вода и сетне се белят лесно. 
Останалите плодове също се обелват и почистват. Всичко се нарязва на произволни късчета. Теглят се и на кг плод се слага минимум 0,5 кг захар - въпрос на предпочитание.
Нарочно не давам количества - те зависят от желанието и вкуса (или от наличните плодове, както бе в момента).

След престой от час два в тенджерата се варят до пълно омекване на плодовете.
Може при варенето да се сложи един нарязан лимон на две. Сетне се изцежда и вади преди пасирането.

Следва пасиране до желана консистенция. И проба на захар - може да се добави още малко.
вари се до сгъстяване и в края на варенето се добавя 1/2 лъжичка лимонтозу. Не се слага, ако е варено с лимон.

Още топъл готовият мармалад се пълни в бурканчета, която се охлаждат обърнати върху капачките.
Получава се невероятно вкусен мармалад - с леко тръпчиво-сладък вкус на цитруси.
Не сме яли такава вкуснотия досега.

сряда, 16 август 2017 г.

Приятелството не остарява


Тази бутилка златно шампанско получих от скъпи приятели и виртуално черпя с нея за благодарност.


А това е картичката, която придружаваше бутилката.
Яко!
Приятелството и любовта не остаряват.
Наздраве!

събота, 12 август 2017 г.

На 60 години като на 18 с 42 годишен опит


Неусетно и без да разбера сякаш, на 8 август "чукнах" 60-те.
Не ми се е вярвало, че е възможно, но е факт като за човек с три инфаркта, 11 стенда, върл пушач, добър пияч и любител на вкусното хапване ... Направо някак си напук и извън правилата, които хич не ги обичам. И може би, защото не плащам данък на чуждите мнения.
За този юбилей бях изненадан с няколко невероятни подаръка:
Книга с 60 и + рецепти от Блога:







Получи се невероятно добро издание.
Освен това ме "премениха" и с шефска униформа:



Малко е символична, защото цял живот и досега все сам съм си бил Шеф.
Освен това получих и един разкошен шарж и писмо в бутилка, но те са твърде лични за да бъдат споделени.

Наздраве!