понеделник, 21 август 2017 г.

Да овкусим олио - хитро и просто


 За овкусяването на зехтин съм писал вече доста в блога си и го правя съвсем редовно, но си признавам честно, за овкусяване на олио не съм се сещал.

Докато преди дни в една от веригите видях на промоция 250 мл овкусено с чесън олио да се продава на цена 2,59 лв за бутилчица при редовна цена - 3,50 лв или 14 лв за литър.
На етикета пише - 99 % олио и 1 % екстракт от чесън - дори не чесън, а екстракт.
Излишно е да обяснявам, че тази лудост направо ме потресе.
Вярно, че овкусеното олио е много подходящо за салати, но това безбожие направо надхвърли представите ми за нормалност.

Първо, овкусяване с чесън:
По-лесно от това няма. Една скилидка чесън се обелва, леко се притиска с плоската страна на ножа, реже на две и пуща в бутилката с олио. След 5 дни го пробвах - беше придобило приятен чеснов аромат. Съвсем лек и ненатрапчив. Олиото се прехвърля в друга бутилка, а в същата се налива отново олио. Предполагам, че за 10-а дни и то ще стане.

Второ, овкусяване с босилек:
Страхотно за доматената салата сега през лятото.
Една шепа пресен босилек се измива и подсушава. Направих този номер направо в микровълновата, но може да се остави за ден два върху кухненска хартия.
Слага се бутилката с олио и след два три дни се проверява на вкус. На третия ден олиото беше станало страхотно. Отново в друга бутилка и в същата пак олио.

Трето, може да се комбинират и двата начина.
Четвърто, могат да се сложат всякакви подправки.
Пето, бутилката може да се напълни с босилек и долее с олио. Хем ще се съхрани босилека дълго време като пресен, хем може по мъничко да се отлива и смесва с голямо количество овкусено олио и да се получава желания вкус.

Просто, лесно и изключително вкусно.
И най-важното, направо без пари. 
Ето един трик как да се спестят много пари.
А който има излишни, да си купува ...

неделя, 20 август 2017 г.

Бухтичета за неделна закуска


 За неделна закуска - бухтичета, т.е. нещо средно между бухти и мекичета с мая.
 Тази сутрин се ококорих много много рано, може би от жегата, може би защото сънувах, че съм гладен :) Та реших съвсем ранобудно да приготвя закуска, ама нещо по така, по-различно. Не може само бухти, пържени филии или палачинки и тем там подобни. Искаше ми нещо такова, но по-различно.
 Тъй като експериментирах и макар да бях сигурен, че все нещо ще се получи, не правих снимки.
 Е, по-добре да разкажа какво направих:
 Продукти: 2 ч.ч. брашно, 1 ч.ч. суроватка от цедено кисело мляко - леко затоплена (с телесна температура) или прясно мляко; 1 с.л. кисело мляко; 1 ч.л. (без връх) суха мая; 1 ч.л. сол и 2 ч.л. захар; 1/2 ч.л. сода бикарбонат; 1 яйце и 2-3 с.л. олио. Както и мазнина за пържене.
 Изпълнението е простичко, но с една особеност, която ще споделя малко по-късно.
 В голяма купа се слага брашното и му се добавят захарта, солта и сухата мая. Разбъркват се с дървена лъжица (или друга голяма лъжеца - по желание). Сипва се цялото количество затоплена суроватка (или прясно мляко) и съвсем леко се разбърква. Содата се загасява с капка лимонов сок (оцет) в лъжицата кисело мляко и се добавя към тестото. Чуква се яйцето при тесто и се слага олиото. Всичко се бърка с дървената лъжица - буквално колкото да се смесят съставките. Получава се гъста лепкава каша - доста по-гъсто от кексово тесто.
 Купата се оставя на топло. То в тая жега, където и да я оставиш, буквално за 1 час е бухнало двойно и е тръгнало да търси. Не се бърка повече.
 В тиган се загрява малко олио - да покрива дъното около 5 мм. Като загрее олиото, се намаля силата на котлона с 1/3. (иначе може да прегорят в силно загрятото олио и да не се опържат добре). С намазнена лъжица се гребва от втасалото тесто и се пуща да се пържи в олиото. Пържат се от двете страни до зачервяване.
 Внимание: в зависимост от това колко тесто ще се загребва, се получават или малки мекичета, или по-големи бухти, или пък направо големи мекичета. Не трябва да се препържват.

Могат да се сервират поръсени с пудра захар; със сирене, със сладко или с мед - на когото както е вкусно.

Важното е, че стават много пухкави и леки.

 Още по-важно е, че забъркването им отнема буквално 5 минути и остава само чакането да втасат. Ако някой много бърза, може да ги забърка от вечерта и на сутринта да пристъпи направо към пърженето.

Различно домашно кисело мляко - полезно


 С домашно кисело мляко няма да изненадам никого - всеки си има собствен начин на направия. Па и няма нищо особено:
 Ако домашното мляко е сигурно, достатъчно е да се загрее до 43-45 С, да се разлее в компотени буркани с винтова капачка, във всеки буркан да се разбие по 1 или 1 1/2 с.л. закваска (от друго кисело мляко), да се затвори и остави на топло. Ползвам малък трик - пъха се буркана в ръкавица от тези домакинските дебелите за вадене на тавите от фурната. След три часа е готово и заминава в хладилника.
 Ако млякото не е сигурно, по-добре е да се загрее до 75-76 С и сетне като се охлади до нужната температура, се слага в бурканите и подквасва.
 Може да се ползва термометър или при повече опит - старият трик с кутрето.



Понякога за закваска ползвам и такава готова, която се продава в различни магазини.







Всичко стана ясно за домашното кисело мляко, сега изненадата.
Когато има овче сирене, се натрошава с вилицата на много ситно с разчет две - две и половина супени лъжици на буркан (че и повече). Ако няма, става и с краве сирене. 
Натрошеното сирене се слага във всеки буркан, сетне млякото, закваската и от там нататък както си се прави.

Това мляко е желателно да престои поне седмица в хладилника. Става много вкусно.
Прецедено е много подходящо за млечни салати от типа на Снежанка и т.н. 
Има вкус на катък.
Просто е невероятно.


П.П. Това на снимката е след престой в хладилника от месец и направо си бе придобило вкуса на катък.



Отцедената суроватка е много много подходяща за направата на бухти.

Ето едни такива...
Страхотни за закуска.