понеделник, 19 март 2018 г.

Ребърца от младо теле с лапад на фурна


 Заглавието на тази вкуснотия обяснява едва ли не повече отколкото бих казал. 
 За ребърцата от младо теленце няма да обяснявам колко са крехки и вкусни. Откриха нова месарница в квартала, в която се продава само телешко и то от фермата им и ребърцата им са в асортимента. И докато си щъках из пазара, видях да продават лапад. Е, и една връзка пресен лук и идеята за ястието бе готова.
 Количества няма да давам, макар че в случая бидоха потребени 700 грама ребърца, 40 листа лапад (два връзки) и една връзка зелен лук и 3-4 скилидки чесън. За овкусяването на ребрата - минимум подправки: малко червен и черен пипер, сол и олио.
 Изпълнението е направо елементарно и няма какво да се обяснява:
Ребърцата се овкусяват с подправките, поливат с 2-3 с.л. и с ръце добре се масажират - всичко да се втрие в тях. Този момент липсва на снимка - няма как да се омажеш и да държиш телефона (все пак ти е мил). Личва им се 1 к.ч. водичка, завиват се плътно с алуминиево фолио и оставят да си починат 30-а минути. След това се пъхат във фурната на 150С и се забравят за около 2 часа.
В това време зелентиите се измиват и нарязват - предпочитам на по-ситно, защото като се стопят стават стават направо като сос. Слагат се в купа, леко се осоляват и се смесват с 1 с.л. брашно.
След тези два часа, тавата се вади, фолиото внимателно се отваря (да не се изгорим случайно от парата). Върху ребрата се изсипват всички зелентии и отново се затваря с фолиото и пак във фурната за около 30-40 минути. Време напълно достатъчно да се сготвят и те.
Направих и нещо излишно - след отвиване на фолиото ги разбърках малко и включих вентилатора за 10-а минути - всичко да получи хубав загар.
В резултат на 10-а минути подготовка и почти три часа търпение, невероятно направо дзверско вкусни ребра с уханен сос.
Можете сякаш да усетите аромата за задушено печен лапад.
И най-важното, направо си е бюджетно ястие, тъй като за 4 порции излиза малко повече от 6,00 лв, което не е маловажно за мене в последно време.
Страхотна вкуснотия.

неделя, 18 март 2018 г.

Постни палачинки



Това са възможно най-постните и с най-малко продукти палачинки, които съм правил. И които в интерес на истината се оказаха невероятно вкусни.

За направата са им са необходими 1 ч.ч. брашно, 1/2 ч.л. сол, 1/2 чл. сода, 2 с.л. олио и по 1 ч.ч. вряла вода и вода със стайна температура.
Брашното се слага в купа заедно със солта и содата; Водата се смесва с олиото и сипва при брашното при непрекъснато бъркане с бъркалка. Трябва да се получи с гъстота на обикновено палачинково тесто като при необходимост може да се добави или вода или брашно.
Получената смес се оставя да престои поне 15-а минути и сетне палачинките се пекат на умерена температура както всички останали.
Готовите се нареждат в чиния и покриват с капака на тигана.
Стават невероятно вкусни.
Вървят си както със сладко, така и със солено. А за пълнене са направо неустоими.
А да не казвам колко са подходящи за постещите изцяло.

събота, 17 март 2018 г.

Патешки сърца конфи


 За патешките сърца битува мнението, че както и да се приготвят, все остават леко жилави. Това не е вярно - приготвени добре, стават много крехки и много вкусни.
 В къщи често се приготвят по най-различни начини, но този е възможно най-сполучливият. При това не изисква кой знае какви усилия. Просто се използва технологията конфи, която французките селяни са измислили преди доста години. Впрочем и нашите селяни са я ползвали като са готвели бавно в мас и са оставяли месото в маста. Ама пусто късмет - ония французи и името останало, а на нашето дори сме го забравили и отрекли.
 Необходими са патешки сърца (примерно кило, но това е за доста народ - поне 6-ма), сол и черен пипер на вкус, патешка мас, лимон.
 В изпълнението няма нищо сложно:

Патешките сърца се измиват добре, разцепват се по средата да станат като пеперудка и се почистват от кръвоносни съдове и др.п. Изкисват се за 30-а минутки в леко подсолена вода с 1-2 с.л. оцет.
След това се нанизват на шишчета, както е показано на снимката.
Могат и да се нанижат като цели сърчица.
Въпрос на предпочитание и на оформяне на шишчетата.




В подходяща дълбока съдина се слага патешката мас, която се загрява до разтапяне и вътре се нареждат шишчетата с нанизаните патешки сърца.
Силата на котлона се намалява на минимум (от 9 на 2-ра степен) и се оставя така да си къкри леко. Готовността се пробва с върха на ножа - да потъва без усилия в сърчицето. До тази степен се вариха малко повече от час и половина.
Когато се извадят се осоляват, опиперяват, наръсват с пресен лимонов сок и са готови за сервиране.
Стават много крехки и страхотно вкусни.
Могат да се поднесат с гарнитура по желание.
Могат да се наръсят със ситно нарязан магданоз или копър и т.н.
В случая с малки обелени картофи, които прекараха в същата мазнина след сърцата около 40 мин., но на 4-та степен на котлона.
Дзверски вкусни и неустоими като мезе към хубавото питие.
Наздраве!