При нас традиционно се приема, че пастетът трябва да се приготвя от черен дроб и малко месо и служи основно за намазване на филийка.
Това в действителност не е така, но който иска да прочете що е то пастет, може да надзърне ТУК. Пастет обичаме, но домашен, а не купешки па било и от най-реномираните марки. Няма да пиша за подозренията си какво съдържа - пък и то стига само да се прочете етикета. Е понякога правим изключение за някои френски терини, стерилизирани в бурканчета, но това вече е друга история.
Пастет се прави често, на по малко и особено когато трябва да се утилизират изостанали от вчера продукти.
Случаят и сега е такъв: от печените с вино патешки бутчета артиса едно и се подмяташе в хладилника от предния ден, от задушения свински език в масло и чесън, също бяха изостанали парчета - почти един цял език. Двамцата в къщи почти не ядем едно и също ястие два пъти, но и няма да се изхвърлят я ...
Най-лесното е от вече готовите продукти да се направи какво ? - Ами пастет, разбира се...
След това почти отегчително многословие, да пристъпил към направата на пастета:
Необходими са : едно патешко бутче и един свински език, които трябва да се сварят предварително добре, 50 грама сланина (готова овкусена); 50 грама масло и 1 с.л. патешка мас (или обикновена); 1 морков; 1 глава лук; 2-3 скилидки чесън; 2 с.л. сушени зеленчуци; няколко сушени гъби (едната от тях манатарка), но може да се ползват и 3-4 печурки (просто имах в наличност сушени гъби); сол и черен пипер на вкус и 1/2 ч.л. индийско орехче и 50 мл коняк (качествено бренди).
Могат да се добавят и други неща за усилване на вкуса - например 4-5 обезкостени маслини; лъжичка каперси и т.н.
Маслото, маста и сланината са необходими, защото и патешкото и езикът са "сухи" т.е. бедни от мазнини и вместо пастообразна консистенция, ще се получи нещо тричаво.
От това количество продукти при мен се получиха 600 грама пастет.
В изпълнението няма нищо сложно:
Свареното патешко бутче се обезкостява и месото се накъсва на парчета.
Свареният език се полива със студена вода, обелва и нарязва на произволни парчета.
Сушените гъби се накисват в коняка.
Ако се ползват пресни, се почистват и нарязват.
В подходяща голяма съдина се слагат маслото, маста, приблизително 1 ч.ч. бульон от вареното патешко и в тази смес се задушават нарязания на ситно лук, чесъна, моркова, и нарязаната на ситно сланина. (Ако се ползват пресни гъби, слагат се и те).
Като омекнат се добавят и двата вида месо, подправките и гъбите без да се изцеждат от коняка.
Оставя се покъкри малко и се отстранява от котлона.
Малко като поизстине, всичко се прехвърля в блендера и се смила до желаната консистенция.
Ако се ползвани пресни гъби, това е момента, в който се налива коняка.
Ние го харесваме по-едро смлян, но който иска може да го пасира накрая или дори ако има търпение да го прекара през сито. Ама това си е направо излишно губи време.
Естествено, докато е в блендера, може да се опита на вкус и да се добави още сол, черен пипер или друга подправка (въпрос на вкус и предпочитание). Или пък да се добави още малко масло.
Готовият пастет се пълни в подходящи съдини - бурканчета и заминава в хладилника. Става най-вкусен след като престои поне 24 часа. Хем се стяга, хем си поема ароматите най-добре.
Който няма търпение, си слага в купичка и го напада с препечени филийки като мезе към питието.
Уф, писах повече време, отколкото ми отнеме направията му.
Дзверска вкуснотия.
Наздраве!