петък, 13 април 2018 г.

Филе от есетра на тиган


 Нямам намерение да агитирам в полза на есетрата. Просто невероятно вкусен рибок. За съжаление, дунавската есетра позачезна и вече може да се намери от развъдници и то доста рядко. Поне това е моето мнение.
 Този път получих филето на готово - от приятел. Затова няма да се разпростирам как да се филетира рибока и т.н. За това друг път. 
 Необходими са: филе от есетра, сол и бял пипер, прясно изцеден лимонов и портокалов сок, масло.
 Изпълнението е много простичко:

Филето се нарязва на подходящи порционни парчета с желана големина.
Овкусява се със сол и бял пипер, обилно се поръсва с лимоновия сок. Завива се стреч фолио и заминава на хладно поне за час-два.

В тигана се загрява малко масло и подсушените филета се запържват съвсем за кратко - по 2-3 минути от всяка страна, колкото леко да придобият златист цвят.
Вадят се и затоплена чиния, а в маслото се добавя портокаловият сок, колко да се редуцира и леко сгъсти. 
С получения сос се заливат филетата.
При сервирането може да се ръснат със ситно нарязан копър.

Пробвал с добавка на ароматен коняк в соса, но предпочитам вкуса на рибата да преобладава. И без това е толкова вкусна, че минималното количество овкусяване е напълно достатъчно.
Остава само да се насладим на вкусното с леко хрупкава коричка филе и на задължително добре изстудената водка.
Наздраве!

вторник, 27 март 2018 г.

Доматена полукрем супа с изненада


 Това е една невероятно вкусна и любима доматена супа с дъх на лято и свежест. Всичко се дължи на доматите от двора ни, които се съхраняват във фризера. Да, във фризера, ама по различен начин - обелени, нарязани в кутии и всяка кутия поотделно вакумирана. И като ги отвориш, все едно че са нарязани преди час.
 Освен че е много вкусна, когато се прави в мултитенджУрата, т.е. мултикукъра, става буквално за 10-15 минутки, т.е. страхотно бързо.
 За направията й са необходими: 1 глава лук, 2-3 скилидки чесън, бучка масло и 2-3 с.л. олио, 1 голям морков; замразени домати - 700 грама (или 1 буркан консервирани, но вкусът вече е съвсем друг); сол, черен пипер и босилек.
 За изненадата - по 1 яйце за всяка порция.
 В изпълнението няма нищо сложно:

В купата на мултито се загряват маслото с олиото и се пущат нарязаните на произволни парчета чесън, лук и морков.
Задушават се за 2-3 минути.
Никакво значение няма как ще са нарязани, защото после ще се пасират и затова нарязването им става буквално за минутка. Моят лаф в такива случаи - "нарязано кат` за куче" :)
При зеленчуците се налива к.ч. топла вода и замразените домати направо се бухват в купата.
На бърза ръка се слагат подправките - сол и черен пипер на вкус и сушен босилек (също от двора).
Затваря се и за 10 минутки супата е готова. 
Ето я. С черпак внимателно се отделят само част от доматите в друга съдина, а останалото се пасира и след това се връщат отделените домати.
Внимателно се чукват яйцата и се пущат в доматената супа. Съдината се затваря и се вари буквално 2-3 минути и след това се изключва. Яйцата стават като поширани.
В това време се правят и крутоните. 2-3 филии хляб се нарязват на кубчета, овкусяват с чесън на прах, червен пипер и черен пипер, ръсват с малко зехтин и запичат в грил-тигана.
Това е възможно най-бързият начин да се направят крутони, особено ако хлябът е поизсъхнал малко и е на два-три дни.
Супата се сервира в купичка, подходяща чиния и т.н. като във всяка се слага и изненадата -по едно яйце.

От там нататък всичко е ясно.
Лесно, бързо и невероятно вкусно.

Да ни е сладко.

понеделник, 26 март 2018 г.

Каша от спанак и сирене


 Една каша някак как да е фотогенична колкото и да е вкусна.
 В същото време това е може би най-бързата вкуснотия, която съм приготвял. Като се махне времето за почистване на спанака, става буквално за пет минути, а резултатът е невероятен.
 Реших, че тези дни ще се подсилваме с желязо и витамини, не че в мръФките няма, ама нека да са в повечко. ЧИ доФторите нещо съвсем ни изкараха акъла в последно време ...
 За 4 порции ни трябват: 500 грама спанак, 250 грама натрошено сирене, 2 с.л. брашно, 50 грама масло и 2 с.л. олио, черен пипер.
 Подправки - ами по моя преценка, вкусът на спанака е достатъчен. Най-много да се сложат 2-3 пресовани скилидки чесън ...
 Изпълнението е повече от елементарно:
 Спанакът се измива, почиства от коренчетата и нарязва на ситно или ей така както дойде ...
В тигана се загряват маслото и олиото, пуща се спанака и буквално след 2-3 минути се слагат брашното и черния пипер.
Леко се разбърква.




Слага се натрошеното сирене, разбърква се и се налива буквално чашка вряла вода (или бульон).
Разбърква се добре и буквално след 2-3 минути котлонът се изключва.



Всичко отнема буквално 7-8 минути, а резултатът е превъзходен.

А колко е вкусно просто не е истина ...

Прави се лесно, бързо и е е невероятно полезно.
Да не казвам, че носи добавки на вкус - като настърган кашкавал, разни сирена и т.н. 
Пък ако се сложи и малко синьо сирене, ще стане трИпач хапване ....
Е, върви с бяло вино или бира. Ама честно, и с бърбън ...
Наздраве!