събота, 14 април 2018 г.

Пилешки гърди с ориз и спанак във фалшиво було


 Този път няма да има каквото и да е описание, защото това просто е едно интересно предложение да се разнообрази начина на поднасяне на някое "скучно" иначе ястие.
 Сготвено е в случая пилешко с ориз и спанак. Как се правя няма да описвам, не това е целта.
 За да разнообразим поднасянето, може да се сложи в було. Да ама нямам такова.
 Просто и лесно:

Вземат се две кори за баница, едната се намазва с малко олио (разтопено масло и т.н.) и се слепват. Нарязват се квадрати с големина примерно 20х20 см.
В средата се слага от ястието и се опакова. Може и като пакет и в кръг. Форма по желание. Получените пакетчета се нареждат в леко намаслена тава, намазват се разбито яйце и се запичат на грила (горен реотан) на фурната за 10-15 минути - колкото да се зачервят хубаво корите.
Получават се хубави и интересни индивидуални порции...
По същия начин може да се приготви и поднесе дроб сарма, кавърма, па и друго ястие - стига да е достатъчно гъсто.
Може да се поръси с кашкавал и т.н. - въпрос на фантазия.
Толкова - това е идеята.
И все пак за финал едно Наздраве и да Ви е вкусно!

петък, 13 април 2018 г.

Филе от есетра на тиган


 Нямам намерение да агитирам в полза на есетрата. Просто невероятно вкусен рибок. За съжаление, дунавската есетра позачезна и вече може да се намери от развъдници и то доста рядко. Поне това е моето мнение.
 Този път получих филето на готово - от приятел. Затова няма да се разпростирам как да се филетира рибока и т.н. За това друг път. 
 Необходими са: филе от есетра, сол и бял пипер, прясно изцеден лимонов и портокалов сок, масло.
 Изпълнението е много простичко:

Филето се нарязва на подходящи порционни парчета с желана големина.
Овкусява се със сол и бял пипер, обилно се поръсва с лимоновия сок. Завива се стреч фолио и заминава на хладно поне за час-два.

В тигана се загрява малко масло и подсушените филета се запържват съвсем за кратко - по 2-3 минути от всяка страна, колкото леко да придобият златист цвят.
Вадят се и затоплена чиния, а в маслото се добавя портокаловият сок, колко да се редуцира и леко сгъсти. 
С получения сос се заливат филетата.
При сервирането може да се ръснат със ситно нарязан копър.

Пробвал с добавка на ароматен коняк в соса, но предпочитам вкуса на рибата да преобладава. И без това е толкова вкусна, че минималното количество овкусяване е напълно достатъчно.
Остава само да се насладим на вкусното с леко хрупкава коричка филе и на задължително добре изстудената водка.
Наздраве!

вторник, 27 март 2018 г.

Доматена полукрем супа с изненада


 Това е една невероятно вкусна и любима доматена супа с дъх на лято и свежест. Всичко се дължи на доматите от двора ни, които се съхраняват във фризера. Да, във фризера, ама по различен начин - обелени, нарязани в кутии и всяка кутия поотделно вакумирана. И като ги отвориш, все едно че са нарязани преди час.
 Освен че е много вкусна, когато се прави в мултитенджУрата, т.е. мултикукъра, става буквално за 10-15 минутки, т.е. страхотно бързо.
 За направията й са необходими: 1 глава лук, 2-3 скилидки чесън, бучка масло и 2-3 с.л. олио, 1 голям морков; замразени домати - 700 грама (или 1 буркан консервирани, но вкусът вече е съвсем друг); сол, черен пипер и босилек.
 За изненадата - по 1 яйце за всяка порция.
 В изпълнението няма нищо сложно:

В купата на мултито се загряват маслото с олиото и се пущат нарязаните на произволни парчета чесън, лук и морков.
Задушават се за 2-3 минути.
Никакво значение няма как ще са нарязани, защото после ще се пасират и затова нарязването им става буквално за минутка. Моят лаф в такива случаи - "нарязано кат` за куче" :)
При зеленчуците се налива к.ч. топла вода и замразените домати направо се бухват в купата.
На бърза ръка се слагат подправките - сол и черен пипер на вкус и сушен босилек (също от двора).
Затваря се и за 10 минутки супата е готова. 
Ето я. С черпак внимателно се отделят само част от доматите в друга съдина, а останалото се пасира и след това се връщат отделените домати.
Внимателно се чукват яйцата и се пущат в доматената супа. Съдината се затваря и се вари буквално 2-3 минути и след това се изключва. Яйцата стават като поширани.
В това време се правят и крутоните. 2-3 филии хляб се нарязват на кубчета, овкусяват с чесън на прах, червен пипер и черен пипер, ръсват с малко зехтин и запичат в грил-тигана.
Това е възможно най-бързият начин да се направят крутони, особено ако хлябът е поизсъхнал малко и е на два-три дни.
Супата се сервира в купичка, подходяща чиния и т.н. като във всяка се слага и изненадата -по едно яйце.

От там нататък всичко е ясно.
Лесно, бързо и невероятно вкусно.

Да ни е сладко.