вторник, 17 април 2018 г.

Домашен пуешко-пилешки салам


 Навярно няма да ми омръзне да повтарям, че от домашно направения салам няма по-вкусно и полезно нещо.
 За саламите съм писал доста и затова няма да се повтарям с изключение на едно правило, което не трябва да се забравя - суровината трябва да е студена през цялото време на подготовката, т.е. температурата на месото да не надхвърля 10-12С, но колкото по-студено толкова по-добре.
 Този пуешко-пилешки салам е направен малко по-различно от другите като технология и затова го споделям.
 Съставките са обезкостени 3 пуешки и 2 пилешки бутчета. Как се обезкостява пуешко бутче също съм показвал.

Необходимите продукти:
  • 700 грама месо от обезкостен пуешки бут
  • 300 грама месо от обезкостено пилешко бутче
Подправки:
  • 22 грама сол (този път само обикновена готварска - тъй като ще се консумира бързо, не се налага добавка на нитритна сол)
  • по 1 ч.л. червен пушен пипер, черен пипер и захар
  • 1/2 ч.л. чесън на прах или на гранули
  • 1/4 ч.л. индийско орехче
  • 1 ч.л. с връх царевично нишесте
  • 100 мл хубаво бяло вино
Разбира се трябва и колагенова обвивка за пълнене - тази е с диаметър 45 мм, но ако има по-голяма, по-добре. Ако няма такава обвивка, може да се стегне в стреч фолио и алуминиево фолио и т.н.

Изпълнението не е трудно- дори бих казал, че този салам се прави много бързо.

Изстуденото пуешко месо се нарязва на ситни парченца (може и да смели на едра решетка), а пилешкото - на едри парчета, примерно 1,5х2 и 2х2 см.
Слагат се всички подправки, налива се и виното. Всичко добре се разбърква и заминава в хладилника, докато колагеновата обвивка се накисва.
Следва пълненето. Гледам всяко саламче да е дължина 10-а см. Така след като се начене свръшва наведнъж или максимум на два пъти.
Трябва добре да се натъпче месото през фунийката и ако има въздушни джобчета, да се боцне с игла.
Следва варенето. Този път го правих по-различен начин - наредих ги в тавичка с вода и във фурната на 80С с вентилатор докато стигнат температура във вътрешността 70С. Ако се ползва точно този метод, във водата трябва да се сложи поне 1 ч.л. с връх сол, защото иначе солта от саламчето се изсмуква и може да стане леко безсолно.
Следва охлаждане в студена вода, подсушаване и престой в хладилника от една нощ.
Получи се с много хубав вкус, твърда консистенция, която може да се реже тънкофайски и да държи форма, без да се разпада.
При това и ароматен.

От посоченото количество излиза почти един кг готов салам, на който при цена 3 лв/кг пуешко бутче, цената също е почти 3,00 лв.
Може да се прави смело, резултатът е гарантиран.
Както повече да кажа, освен едно НАЗДРАВЕ!

понеделник, 16 април 2018 г.

Ягодов чийзкейк без печене


Това е най-лесният и буквално най-мързеливият чийзкейк, който може да се направи набързо, а резултатът да е дзверски вкусен.
Необходими са две пакетчета бисквити, ама не обикновени, а някакви шоколадови, какаови или такива с ядки (стандартно са по 200 или 230 гр), 1 пакетче масло - 125 грама; 4 пакетчета сирене крема по 125 грама, една опаковка сирене маскарпоне - 500 грама, 150 грама пудра захар и сладко от ягоди (конфитюр) поне едно бурканче - 330 грама.
В изпълнението няма нищо сложно:
Бисквитите се натрошават - може в блендер, може завити в найлонова торбичка, всеки знае как да го направи. Смесват се с разтопеното масло и внимателно се разстилат на дъното на затваряща се форма за печене върху фолио.
Кремата сирене заедно с маскарпонето и пудрата захар се разбиват с миксер и нанасят върху изстиналата основа от бисквитите.
Отгоре се нанася сладкото сладкото от ягоди и се оставя в хладилника поне за няколко часа добре да стегне.
Бързо, лесно и като резултат невероятно вкусен чийзкейк без печене и без врътки.

Пълнени свински гърди ала Шеф Кольо



 И тази дзверска вкуснотия си има история, но този път ще я спестя, че днес нещо не ми е ден за истории. Дано само не се получи твърде сухо описанието, но ще бъда по мои си причини пределно кратък.
 За направията са необходими:
  •  парче свински гърди с ребрата около поне 2 кг
  • 400 грама свинска кайма (може и друга, но тази е за предпочитане)
  • 150 грама чоризо
  • 150 грама варено пушен бекон
  • 125 грама моцарела (едно пакетче), нарязана на ситно
  • 1-2 печени и белени червени чушки (при липса може да се заменят с мариновани или с камби)
  • 10-на черни маслини, които трябва да се обезкостят
  • трохи от хляб (примерно две земелчета смляни в блендера) и оставени да се оветрят
За овкусяването на гърдите: сол (около 40 грама), по 1 с.л. сладък и пушен червен пипер; 1 ч.л. черен пипер; по 1/2 ч.л. кимион и чесън на прах; по 1 1/2 ч.л. суха мащерка или риган; малко олио за намазване
за каймата: 1 малка глава ситно нарязан и задушен лук и съвсем малко сол (буквално на върха на ч.л.)

В изпълнението няма нещо особено трудно, но за някои неща иска малко търпение:

Парчето гърди се оформя като правоъгълник и с остър нож се оформя "джоб" като се реже от долния им край към горната кост плътно по ребрата. 
Всички подправки се смесват (без олиото) и хубаво се втриват в месото - отвътре и отвън. 
Завиват се в стреч фолио и заминават в хладилника поне за 24 часа.
Всъщност направата на "джоба" е и най-тънката работа.
От там нататък работата е лесна.
В подходяща съдина се слага каймата и размесва.
Всички останали продукти - чоризото, бекона, печената чушка, маслините, моцарелата се нарязват на ситно и всичко се меси добре заедно с хлебните трохи.
Плънката е готова.
Въпрос на желание е да се добави още нещо като ситно нарязана кисела краставичка и каперси, или мариновани гъбки...
Макар че вложените до тук са достатъчно и дават достатъчно аромат...
Вече е ясно - плънката се напъхва в "джоба" и разпределя равномерно.
Отворът може да се зашие с дебел конец, но е доста по-лесно с предварително намокрени дървени шишчета.

С острия нож от горната страна на бебока се правят недълбоки разрези.
Намазва се обилно с олио, за да получи гланц при печенето.
Прехвърля се в тавичка - желателно върху скаричка (ако няма не е фатално), налива се буквално 1 пръст вода (бира, бяло вино - въпрос на вкус). Пече се в предварително загрята на 230С фурна, като след първите 10-а минути температурата се намаля на 180С. Времето за печене е около 1 час и 30 - 40 мин. Зависи от фурната, зависи дали ще е на ветилатор и т.н.
След изваждането се оставя за около 20-30 минути да поистине и се нарязва с остър нож покрай всяко ребро на порции.
На по-ящните може да се резнат и по две ребърца ...




За гарниране - делена салата, домати и краставици, варени картофи - кой каквото дУша му сака...
Е па някои не толкова срамежливи си ги хапнаха дори с дроб сарма.

Дзверска вкуснотия с неустоим аромат и да знаете много е "пиеща"... Иска си доста хубаво питие.

За финал - правете, наслаждавайте се и НАЗДРАВЕ!