Започвам от там, че това е наистина една пролетна фантазия, невероятно вкусна и лесна за изпълнение.
Необходими са за 4 порции пресен зелен чесън 1 връзка и зелен лук 2 връзки, лапад 2 връзки (или спанак 500 грама), 1 морков, 1 главичка стар лук, сол и черен пипер на вкус, пресен джоджен и четири яйца.
В изпълнението най-пипкавата работа е измиването, почистването и нарязването на зелентиите. Всичко друго става за има няма 20-а минути.
В голям тиган в малко мазнина се задушават стария лук, моркова пресния чесън и лук и накрая се слага и нарязания лапад като се налива съвсем малко топла вода (около 3/4 ч.ч.). Овкусява се със сол и черен пипер и джоджена. (Добавям от моите сушени зеленчуци за подправка 1 с.л.).
Ако задушените зелентии са редки, т.е. имат повечко сос, може да се добави 1 ч.л. царевично нишесте, размито в малко хладна вода.
По желание може да се настърже и малко сирене или кашкавал при зелентиите, но това е екстра.
Всичко това отнема 10-12 минути.
Подходяща тавичка се намаслява.
Е, ама няма да съм Я, ако всичко е постно.
Затова в единия ъгъл плеснах едно огромно кюфте.
В тавичката се изсипват почти сготвените зелентии.
С лъжицата се правят вдлъбнатини и във всяка се чуква по едно яйце.
Това с разкъсания жълтък е моята част - отдолу е каймата.
Пече се за 10-а минути във фурничката, колкото яйцата да се забулят.
Голяма вкуснотия!
Най-доброто в това ястие е, че продуктите могат да варират според наличните.
Най-доброто в това ястие е, че продуктите могат да варират според наличните.
Дори и моето кюфте бе станало страхотно.
Лесно, вкусно и много бюджетно ястие.
Дори всички продукти да се купят от пазара, цената му няма да надвиши 5 лв за четири вкусни порции.