неделя, 29 април 2018 г.

Свински бъбречета в масло


 От дреболииките като мезе не знам да има нещо по-вкусно. Много народ ги отрича, но нямат основание. Няма да агитирам в тяхна полза и да обяснявам колко ценни за организма ни неща има в тях и че с консумацията му можем да си спестим гълтането на хапчета за желязо, минерали и те там разни химии..
 И впрочем това не е рецепта, а просто един лесен начин да се направят вкусни бъбречета. 
 Сега някой ще каже, че смърдят, че имат неприятен вкус. И веднага ще се съглася с тях, но... Винаги има едно "Но". Така е когато не са почистени добре и не са приготвени добре ... 
Бъбречетата ги продават лек цепнати и не случайно. Най-лесно се чистят като се разрежат докрай и с остър нож се премахнат всякакви ципи и кръвоносни съдове.
Измиват се добре и се слагат в хладка вода с 1-2 с.л. оцет, но за предпочитане е лимонов сок. След 30-а минути водата се изхвърля и процедурата се повтаря. Този път може да се сложи и малко портокалов сок.
Някои хора ги варят преди запържването, но тази процедура не я правя много отдавна. Просто ги попарват с вряла вода на два-три пъти. В последната вода се слагат и 1-2 с.л. соев сос.

От там насетне е лесно. Подсушават се и де нарязват в желан вид.
В тигана се загрява малко масло и 1 с.л. зехтин.
Пресоват се една-две скилидки чесън.
Запържват се заедно с пресования чесън. Може да се добавят сушени зеленчуци - 1 с.л. и нещо лютивко (за любителите на пикантното). 
Запържват се буквално за 4-5 минути - колкото да променят цвета си. Солят се и се опиперяват на вкус преди да бъдат извадени от тигана.
Стават страхотни - крехки, вкусни и ароматни. 
Много добре си вървят с питието.
НАЗДРАВЕ!

събота, 28 април 2018 г.

Мезе от патешки тестиси


 Това е мезе не за хора със слаби нерви и тънка чувствителност.
 Могат да го оценят единствено върлите любители на всякакви дреболии, включително и такива по-екзотични. 
 Единственото смущаващо е името и знанието какво е ... все пак "тестиси", па било и патешки за някои хора звучи направо гадно и сигурно ще си изповръщат червата. Е това не е за такива и по-добре нито да го гледат, нито да четат.
 Преди време приготвях "фудули де куркан" или пуешки момици, т.е. пуешки тестиси, но от кумова срама ги нарекох "момици". То момиците са съвсем друга история, но както и да е ... 
 Някъде им казват "бели бъбреци", или "ядки" и все от куртоазия - да не би да се засегне някаква деликатна струна в душите наши ... :) , а други не толкова деликатни - "мъдурки". Щях да пиша - "топките на попа", ама ... :)

Е точно на това попаднах в един магазин и купих няколко пакета.
Продават се замразени, цената им е направо прилична.
Количеството от 250 грама е напълно достатъчно за мезе за двама с хубаво питие.








Размразявам се в купа с хладка вода.
Измиват се добре, почистват се от разни ципи, ако има такива и се изкисват за около час като във водата се добавят по 1-2 с.л. оцет и соев сос.
След това на два-три пъти се заливат с вряла вода просто за по няколко минутки. Водата се излива и пак вряла вода.
Не е необходимо да се варят- това им е напълно достатъчно. В последната вода се слага 1 ч.л. сол и се оставят така със солта.
Задушават се в силно загрят тиган буквално за 6-7 минути с малко масло като се добавят 2-3 ск. пресован чесън и се опиперяват с бял или черен пипер. Колкото леко да променят цвета си.

Други подправки не са необходими.
При задушаването добавката на ароматен алкохол (уиски, узо или др.п.) е екстра и въпрос на мерак.

Става страхотно мезе - върви си с добре изстудена водка, бяло вино или бира.

Още веднъж, с това мезе за любители мога да кажа само НАЗДРАВЕ!

понеделник, 23 април 2018 г.

Пролетна фантазия


 Започвам от там, че това е наистина една пролетна фантазия, невероятно вкусна и лесна за изпълнение.
 Необходими са за 4 порции пресен зелен чесън 1 връзка и зелен лук 2 връзки, лапад 2 връзки (или спанак 500 грама), 1 морков, 1 главичка стар лук, сол и черен пипер на вкус, пресен джоджен и четири яйца.
 В изпълнението най-пипкавата работа е измиването, почистването и нарязването на зелентиите. Всичко друго става за има няма 20-а минути.
 В голям тиган в малко мазнина се задушават стария лук, моркова пресния чесън и лук и накрая се слага и нарязания лапад като се налива съвсем малко топла вода (около 3/4 ч.ч.). Овкусява се със сол и черен пипер и джоджена. (Добавям от моите сушени зеленчуци за подправка 1 с.л.).
 Ако задушените зелентии са редки, т.е. имат повечко сос, може да се добави 1 ч.л. царевично нишесте, размито в малко хладна вода.
 По желание може да се настърже и малко сирене или кашкавал при зелентиите, но това е екстра.
 Всичко това отнема 10-12 минути.


Подходяща тавичка се намаслява.
Е, ама няма да съм Я, ако всичко е постно.
Затова в единия ъгъл плеснах едно огромно кюфте.
В тавичката се изсипват почти сготвените зелентии.


С лъжицата се правят вдлъбнатини и във всяка се чуква по едно яйце.
Това с разкъсания жълтък е моята част - отдолу е каймата.




Пече се за 10-а минути във фурничката, колкото яйцата да се забулят.
 Голяма вкуснотия!

 Най-доброто в това ястие е, че продуктите могат да варират според наличните.
Дори и моето кюфте бе станало страхотно.

Лесно, вкусно и много бюджетно ястие.
Дори всички продукти да се купят от пазара, цената му няма да надвиши 5 лв за четири вкусни порции.