събота, 5 май 2018 г.

Стар козунак - няколко начина да го оползотворим


След Великденските празници много се случва да остане доста козунак. Грехота е да се хвърля. А има доста начини да се оползотвори.

Първият начин е да се замрази във фризера. Както си е мек, се завива в стреч фолио, в хартия и се замразява. След бавно размразяване е свеж като току що изпечен.

Пържени филийки:
Нарязва се, потапя се в смес от яйца и прясно мляко и се пържи. Просто и лесно.

Бухти:

Козунакът се натрошава на ситно, залива се със смес от разбити яйца с кисело мляко, щипка сода, и натрошено сирене.









Трябва да се получи консистенция като на гъста смес за бухти.













Със супена лъжица се гребва от сместта и се пържат до хубаво зачервяване.

Стават страхотни бухти - особено за тези които обичат вкуса на сладко соленото.









Млечна баница

Козунакът се натрошава, смесва с прясно мляко и яйца.
Оставя се хубаво да омекне и се сипва в намаслена тавичка.

Пече се на 180С в предварително загрята фурна.
Могат да се добавят стафиди, сушени плодове, локум.
Става страхотен десерт.



Палачинки: 

Козунакът се натрошава много на ситно - буквално на трохи и се залива с прясно мляко. Оставя се млякото да поеме и се разбива с тел. Добавят се и яйцата и пак се разбива.
Трябва да се получи тесто като за палачинки.
Пекат се като обикновени палачинки, но е желателно да се правят по-малки от стандартните.
Стават страхотни.








Крутони:

Може да се нареже на кубчета и изсуши на 50-60С във фурната.
Така стават страхотни сладки крутони и може да издържи сума ти време.


Основа за чийзкейк:
Може да се нареже на филийки, като бисквити, да се изсуши добре и сетне след смилане в блендера с масло да се ползва като основа за чийзкейк без печене.


За крем карамел:
Съхраненият по горния начин стар козунак, може да се вложи в крем карамел.

Козуначени топчета
Допълвам идеите с едно предложение, направено от Таня Георгиева от ФБ, а именно:

Един добре изпръхнал козунак (500 гр.) се стрива на трохи. Добавят се две пакетчета разтопено масло (по 125 гр.), две кафени чаши пудра захар, две кафени чаши прясно мляко, 2 супени лъжици какао, 2 яйца, 1 ванилия. 
Всичко се омесва много добре. Трябва да се получи средно твърдо тесто, което се оставя за 2-3 часа в хладилник. След това се правят топчета колкото орехи, овалват се в кокосово брашно или смлени орехи. Оставят се отново за 2-3 часа в хладилника и са готови за хапване. 

Мисля, че могат да се оформят и като бисквитки - леко се сплескват топчетата.

Не ми е останало време да го пробвал лично. Тя изразява съмнение в яйцата, но мисля, че ако се хапне набързо не е проблем. Ако топчетата ще стоят по-дълго време, бих препоръчал без да се слагат яйца.

сряда, 2 май 2018 г.

Свински черен дроб в саханче на фурна


  Този начин на приготвяне на черен дроб автоматически влиза в графата "лесно и мързеливо".
 След последното пържене на дроб остана яко чистене на печката и този път реших да си го икономисам и да направя дроба, без да му бая.
 Всичко става толкова лесно и бързо, че направо няма какво да обяснявам.

Дробът се нарязва на парчета, измива и прехвърля в саханче.
Налива му се една чаша кока кола и се оставя така за 10-а минути.
В това време фурната се включва на 200С да загрява.
Течността се излива, а дробът се овкусява с черен пипер, 1-2 с.л. зехтин (олио или и бучка масло за разкош), и му слага съвсем малко кока кола.
Слагам и малко пресован чесън и лютив червен пипер (харесвам да е пикантно).
Ами това е.
Саханчето се пъха във фурната и се пече около 15-а минути.
Просто го проверявам с ножа. Па и готовността всеки може сам да си я прецени.
Като се извади, се осолява и разбърква.
Предпочитам да има и сосче, че така може да се замезва с дробчето и да се топи от сосчето.
Дробът става изключително крехък и вкусен.
Най-важното - никакво пържене (има хора, които избягват пърженото), никакво пръскане и на практика без усилия.
Резултатът - дзверски вкусен дроб и страхотно мезе.
Наздраве!

Пържени агнешки котлетчета


 Нещо много лесно за изпълнение, което е просто един начин да се направят набързо агнешки котлетчета. 
  Необходими са агнешки котлетчета (според броя на човеците), царевично брашно, сол и черен пипер на вкус, настърган кашкавал.

Царевичното брашно се смесва със солта и черния пипер.
Котлетчетата се овалват добре в него и оставят буквално за 10-а минути колкото брашното да "дръпне".
Ако не се бърза, може да престоят така и 24 часа.
Пържат се в загрята мазнина до зачервяване.

Буквално по 4-5 минути от едната страна и 3-4 - от другата.


Вадят се в чиния, поръсват се с настъргания кашкавал и се изчаква кашкавалът да се разтопи леко.


Това е.

Лесно, бързо и Дзверски вкусно.

При това малко по-различно. По желание, преди пърженето могат да се потопят в разбито яйце, но това си е екстра.