След Великденските празници много се случва да остане доста козунак. Грехота е да се хвърля. А има доста начини да се оползотвори.
Първият начин е да се замрази във фризера. Както си е мек, се завива в стреч фолио, в хартия и се замразява. След бавно размразяване е свеж като току що изпечен.
Пържени филийки:
Нарязва се, потапя се в смес от яйца и прясно мляко и се пържи. Просто и лесно.
Бухти:
Козунакът се натрошава на ситно, залива се със смес от разбити яйца с кисело мляко, щипка сода, и натрошено сирене.
Трябва да се получи консистенция като на гъста смес за бухти.
Със супена лъжица се гребва от сместта и се пържат до хубаво зачервяване.
Стават страхотни бухти - особено за тези които обичат вкуса на сладко соленото.
Млечна баница
Козунакът се натрошава, смесва с прясно мляко и яйца.
Оставя се хубаво да омекне и се сипва в намаслена тавичка.
Пече се на 180С в предварително загрята фурна.
Могат да се добавят стафиди, сушени плодове, локум.
Става страхотен десерт.
Палачинки:
Козунакът се натрошава много на ситно - буквално на трохи и се залива с прясно мляко. Оставя се млякото да поеме и се разбива с тел. Добавят се и яйцата и пак се разбива.
Трябва да се получи тесто като за палачинки.
Пекат се като обикновени палачинки, но е желателно да се правят по-малки от стандартните.
Стават страхотни.
Крутони:
Може да се нареже на кубчета и изсуши на 50-60С във фурната.
Така стават страхотни сладки крутони и може да издържи сума ти време.
Основа за чийзкейк:
Може да се нареже на филийки, като бисквити, да се изсуши добре и сетне след смилане в блендера с масло да се ползва като основа за чийзкейк без печене.
За крем карамел:
Съхраненият по горния начин стар козунак, може да се вложи в крем карамел.
Козуначени топчета
Допълвам идеите с едно предложение, направено от Таня Георгиева от ФБ, а именно:
Един добре изпръхнал козунак (500 гр.) се стрива на трохи. Добавят се две пакетчета разтопено масло (по 125 гр.), две кафени чаши пудра захар, две кафени чаши прясно мляко, 2 супени лъжици какао, 2 яйца, 1 ванилия.
Всичко се омесва много добре. Трябва да се получи средно твърдо тесто, което се оставя за 2-3 часа в хладилник. След това се правят топчета колкото орехи, овалват се в кокосово брашно или смлени орехи. Оставят се отново за 2-3 часа в хладилника и са готови за хапване.
Мисля, че могат да се оформят и като бисквитки - леко се сплескват топчетата.
Не ми е останало време да го пробвал лично. Тя изразява съмнение в яйцата, но мисля, че ако се хапне набързо не е проблем. Ако топчетата ще стоят по-дълго време, бих препоръчал без да се слагат яйца.