събота, 5 май 2018 г.

Пушени ребра с фасул вместо череши


 Събота. Ден разходка из пазара, за срещи и пиене на кафе (и не само). На пазара за пръв път тази година видях череши - леко зачервени (от срам може би) за 10 лв килото и зеленикаво-розови - за 8,00 лв килото. Направо им се възрадвах - вчера телевизорите обясняваха, че някъде били по 179 лв/кг ( :( ) Ужас или по 0,50 лв за черешка.
 Па на мене и 8,00, цели 8,00 лв ми се видяха много. 
 И напук на черешите влезнах в най-близкия месарски магазин и направо налетях на ей тия сниманите пушени ребра. Килцето за 1,89 лв и купих почти 2 кг.

Поотрязох от тук от там малко от месцето и осигурих мезето поне за два дни.

Другото няма какво да го обяснявам:










В мултито сложих една купа фасул и програма F1 - за 10 мин.
Смених му водата, бухнах вътре всички кокъли, нарязани морковчета, лук, чушлета,  сушени зеленчуци, както и някои други нещица и отново на същата програма.

След 10 минути ястието бе готово.
Само си направих труда да извадя кокалите, да отделя месцето и да ги върна обратно при фасула.
Стана разкошно ястие.
И то поне 8 порции и всичко това за по-малко от половин кило череши...

Е какво ще си изберем - фасул с пушени кокали или череши.

Па и с черешите не си върви каквото и да е питие докато този бобец издържа на доста ...

Наздраве!

Стар козунак - няколко начина да го оползотворим


След Великденските празници много се случва да остане доста козунак. Грехота е да се хвърля. А има доста начини да се оползотвори.

Първият начин е да се замрази във фризера. Както си е мек, се завива в стреч фолио, в хартия и се замразява. След бавно размразяване е свеж като току що изпечен.

Пържени филийки:
Нарязва се, потапя се в смес от яйца и прясно мляко и се пържи. Просто и лесно.

Бухти:

Козунакът се натрошава на ситно, залива се със смес от разбити яйца с кисело мляко, щипка сода, и натрошено сирене.









Трябва да се получи консистенция като на гъста смес за бухти.













Със супена лъжица се гребва от сместта и се пържат до хубаво зачервяване.

Стават страхотни бухти - особено за тези които обичат вкуса на сладко соленото.









Млечна баница

Козунакът се натрошава, смесва с прясно мляко и яйца.
Оставя се хубаво да омекне и се сипва в намаслена тавичка.

Пече се на 180С в предварително загрята фурна.
Могат да се добавят стафиди, сушени плодове, локум.
Става страхотен десерт.



Палачинки: 

Козунакът се натрошава много на ситно - буквално на трохи и се залива с прясно мляко. Оставя се млякото да поеме и се разбива с тел. Добавят се и яйцата и пак се разбива.
Трябва да се получи тесто като за палачинки.
Пекат се като обикновени палачинки, но е желателно да се правят по-малки от стандартните.
Стават страхотни.








Крутони:

Може да се нареже на кубчета и изсуши на 50-60С във фурната.
Така стават страхотни сладки крутони и може да издържи сума ти време.


Основа за чийзкейк:
Може да се нареже на филийки, като бисквити, да се изсуши добре и сетне след смилане в блендера с масло да се ползва като основа за чийзкейк без печене.


За крем карамел:
Съхраненият по горния начин стар козунак, може да се вложи в крем карамел.

Козуначени топчета
Допълвам идеите с едно предложение, направено от Таня Георгиева от ФБ, а именно:

Един добре изпръхнал козунак (500 гр.) се стрива на трохи. Добавят се две пакетчета разтопено масло (по 125 гр.), две кафени чаши пудра захар, две кафени чаши прясно мляко, 2 супени лъжици какао, 2 яйца, 1 ванилия. 
Всичко се омесва много добре. Трябва да се получи средно твърдо тесто, което се оставя за 2-3 часа в хладилник. След това се правят топчета колкото орехи, овалват се в кокосово брашно или смлени орехи. Оставят се отново за 2-3 часа в хладилника и са готови за хапване. 

Мисля, че могат да се оформят и като бисквитки - леко се сплескват топчетата.

Не ми е останало време да го пробвал лично. Тя изразява съмнение в яйцата, но мисля, че ако се хапне набързо не е проблем. Ако топчетата ще стоят по-дълго време, бих препоръчал без да се слагат яйца.

сряда, 2 май 2018 г.

Свински черен дроб в саханче на фурна


  Този начин на приготвяне на черен дроб автоматически влиза в графата "лесно и мързеливо".
 След последното пържене на дроб остана яко чистене на печката и този път реших да си го икономисам и да направя дроба, без да му бая.
 Всичко става толкова лесно и бързо, че направо няма какво да обяснявам.

Дробът се нарязва на парчета, измива и прехвърля в саханче.
Налива му се една чаша кока кола и се оставя така за 10-а минути.
В това време фурната се включва на 200С да загрява.
Течността се излива, а дробът се овкусява с черен пипер, 1-2 с.л. зехтин (олио или и бучка масло за разкош), и му слага съвсем малко кока кола.
Слагам и малко пресован чесън и лютив червен пипер (харесвам да е пикантно).
Ами това е.
Саханчето се пъха във фурната и се пече около 15-а минути.
Просто го проверявам с ножа. Па и готовността всеки може сам да си я прецени.
Като се извади, се осолява и разбърква.
Предпочитам да има и сосче, че така може да се замезва с дробчето и да се топи от сосчето.
Дробът става изключително крехък и вкусен.
Най-важното - никакво пържене (има хора, които избягват пърженото), никакво пръскане и на практика без усилия.
Резултатът - дзверски вкусен дроб и страхотно мезе.
Наздраве!