неделя, 3 юни 2018 г.

Свински мозък в масло


 Слава Евросъюзу, че все още не ни е забранил този деликатес - свински мозък. Дзверска вкуснотия е, особено когато е направен подходящо.
 Не давам нарочно количества - намирам в кварталната месарница - пресен по 500 грама в пакетче, но като мезе 500 грама за 3-4 човека е достатъчно.
 Прави се много лесно.
 В тенджерата се слага около 1 л вода, 1 ч.л. сол, 1-2 дафинови листа, 3-4 зърна бахар, 10-а зърна черен пипер, може и едно карамфилче, и се оставя да заври.
 В това време мозъкът се почиства, измива и пуща във врящата вода - буквално за 5-6 минути.
 Мозъкът се вади, изчаква се да изстине и се нарязва на филийки - или по дължина или напречно, с дебелина малко по-малко от 1 см (окопо 5-6 мм)..
 В тигана се загрява масло с 1 с.л. олио и парчетата мозък се запържват от двете страни до зачервяване (не повече от по 2-3 минути). 
 При пърженето в маслото се пущат 1-2 скилидки чесън. Придава по - особен аромат.
Запърженият мозък се прехвърля в чиния, а в маслото може да се личне малко хубаво бяло вино и след изпаряването му с получения сос да се залее мозъка.
Дзверска вкуснотия.
Мога да кажа само НАЗДРАВЕ и да Ви е сладко и вкусно!

събота, 2 юни 2018 г.

Патиниране на нож от карбонова стомана


 Всеки кулинар трябва да има остри ножове. Без тях, животът в кухнята е мъка и страдание. А да не казвам, че порязването с тъп нож е адски болезнено и гадно изживяване.
 Въпреки че имам безчет ножове и все остри, доста често си позволявам да си купя и някой нов.
 Та последният, който купих от майстор ножар бе от карбонова стомана. Човекът си ме предупреди и дори обясни, че след измиване трябва да се подсушава и леко намазнява.
 Няма да обяснявам, но ножовете от карбонова стомана са много гъвкави, много остри и много лесно се точат. Само че имат свойството да ръждясват след намокряне и да стават неприятни на вид от ръждата. Затова и трябва да се мият, намазняват и лъскат непрекъснато.
 Само че и този проблем си има цаката- просто ножът трябва да се патинира. За това действия има много съвети из интернет, но ще споделя моят вариант, който се оказа много удачен.

Острието от двете страни обилно се намазва с най-обикновена горчица и се оставя така за 24 часа.
След това се измива добре с топла вода, намазва със сода бикарбонат и пак измива.
Подсушава се добре и леко намазнява.
На първата снимка се вижда от бяло острието е станало сивкаво синкаво.
Край.
Готов е за употреба. Само миене след употреба, забърсване и това е.

Е, след няколко месеца процедурата може да се повтори. Няма нищо да ни стане от това. За сметка на това под ръка винаги имаш страхотен нож.
 

Лесна и богата баница



 В събота реших да разнообразя традиционната закуска (палачинки, бухти, катми и т.н.),  тъй като имаше един поизостанал пакет кори за баница, който и при това бе разпечатан.
 Точно с такива кори съм правил най-лесната и бърза баница, но този път реших да поимпровизирам малко и да я поразнообразя. 
 Необходими са:
един пакет кори за баница от 500 грама (леко поизпръхнали или поизсъхнали)
 1 кофичка кисело мляко, 4 яйца, 1 ч.л. сода, 200 грама натрошено сирене, 100-а грама настърган кашкавал и 50-60 грама колбас (шпеков салам);
 В изпълнението няма нищо сложно, дори бих казал, че е изключително лесно: 

Върху подходяща дъска, корите както са навити на руло се нарязват напречно с широчина около 1,5 см и си остават така като на охлювчета.










В голяма купа се смесват натрошеното сирене, настъргания кашкавал, яйцата и киселото мляко, в което е загасена содата.
Всяко едно рулце от корите се потапя в тази смес и в намаслена тава се прехвърля с лъжицата като леко леко се поразделя - да не стои плътно.
Така се нареждат едно до друго всички рулца и накрая се заливат с остатъка от яйчено-млечната смес.
С лъжицата още веднъж леко се разбърква.

  Нарязаният на тънки полумесеци колбас се набожда яко в баницата. В случая само в половината баница, но нищо не пречи и в цялата.
 Може да се добави и друг вид колбас.








 Пече се в предварително загрята на 180С фурна за около 50 минути.
 Всеки си знае фурната - но до хубаво зачервяване.

След това остава да й се насладим.




 Ето и няколко снимки още:






 Невероятно лесна и бърза за изпълнение баница. Цялото й приготвяне заедно с ваденето на продуктите отнема не повече от 10-а минути, а резултатът е потресающ.
 Дзверска вкуснотия. Ако се добавят идруги продукти, всеки път ще е различна. На този принцип съм правил и моята баница-пица.