Слава Евросъюзу, че все още не ни е забранил този деликатес - свински мозък. Дзверска вкуснотия е, особено когато е направен подходящо.
Не давам нарочно количества - намирам в кварталната месарница - пресен по 500 грама в пакетче, но като мезе 500 грама за 3-4 човека е достатъчно.
Прави се много лесно.
В тенджерата се слага около 1 л вода, 1 ч.л. сол, 1-2 дафинови листа, 3-4 зърна бахар, 10-а зърна черен пипер, може и едно карамфилче, и се оставя да заври.
В това време мозъкът се почиства, измива и пуща във врящата вода - буквално за 5-6 минути.
Мозъкът се вади, изчаква се да изстине и се нарязва на филийки - или по дължина или напречно, с дебелина малко по-малко от 1 см (окопо 5-6 мм)..
В тигана се загрява масло с 1 с.л. олио и парчетата мозък се запържват от двете страни до зачервяване (не повече от по 2-3 минути).
При пърженето в маслото се пущат 1-2 скилидки чесън. Придава по - особен аромат.
Запърженият мозък се прехвърля в чиния, а в маслото може да се личне малко хубаво бяло вино и след изпаряването му с получения сос да се залее мозъка.
Дзверска вкуснотия.
Мога да кажа само НАЗДРАВЕ и да Ви е сладко и вкусно!