От известно време в кварталната месарница продават ей тези пържоли. Все споря да сложат едно "Д" отпреде, но шефът бил убеден, че така се пишело правилно.
Е па няма да споря с тях.
Обикновено са с доста по-малко сланина, но май зависи от партидата им свине, които колят.
Една такава пържолка е от порядъка около или малко над 300 грама.
Обикновено ги начуквам съвсем леко, овкусявам със сол и черен пипер. Понякога още нещо в добавка, но така по-добре се усеща вкуса на свинското като се опече.
То хем е крехко, хем си има оня вкус и аромат на истинско свинско.
Е, ама само на скарата или грила, то ти писва.
Нещо нямах идеи и във ФБ пуснах питане, ама ... сметани разни и др.п. Не ми се щеше да развалям месото със сметана и от много идеи си направих собствена компилация.
Както си бяха леко овкусени, ги бухнах в тавата за печене, обилно полях с кока кола и ги забравих за 5 часа в хладилника.
В това време направих една ревизия на шкафовете и открих бурканче (380 гр.) с мариновани гъби, в хладилника - малко моцарела и след като си сипах едно питие бях готов с окончателната идея.
След около тези пет часа и две питиета, пържолките бидоха леко подсушени, обилно оваляни в брашно (с 1-2 ч.л. царевично нишесте) и оставени "да дръпне" брашното.
В него бях сложил и 1 ч.л. от моята овкусена модерна сол.
В силно загрят тефлонов тиган пържолките се "запечатват" от двете страни до хубаво зачервяване. И тъй като в тигана се хваща само една, а остава малко място взех, че го оползотворих като позапържих и накъсано на парченца кърначе.
И готовите месца бидоха върнати на хладно при остатъка от кока-колата.
Кърначетата бяха пуснали малко мазнотийка, а и част от сланинката на пържолките - също, та в тази мазнинка първо биде задушена една малка глава лук нарязана на ситно и ей така за ароматче 2-3 скилидки чесънче.
Сетне-добавяне на ситно нарязаните гъбки, 1 ч.л. брашно, щипка риган, сока от бурканчето с гъбите и една идея вряла вода.
Леко като се посгъсти всичко това послужи за заливка на пържолите.
В това време фурничката набираше "жар", за да се загрее на 200С.
Точно 30 минути и ведга след това вадене, бързо нареждане на няколко резенчета моцарела и чукване на две яйца.
Е при едно ми трепна ръката, та жълтъка не запази формата си.
Не беше виновен жълтъка, а третото малко.
Тавата-обратно във фурната, след 5 минути изключване и макс. след още 5-7 минути вадене.
Леле какво търпение трябва да имаш и да устои на ароматите дет` се носят из къщата.
Ето една порцийка.
Месцето е страшно крехко, не му трябва нож, къса се направо с вилицата, а в устата се топи.
Голяма грешка от моя страна - не съобразих, че това се меса за 4 порции, а чукнах само две яйца.
Ама то понякога така си става ...
Дзверска пържола, дзверска вкуснотия.
Е, ако няма от тях, има и обикновени пържоли, които могат да се приготвят по същия начин.
Нарочно не съм давал количества, защото всичко е обяснено доста подробно.
Правете и се наслаждавайте. Само имайте предвид, че питието трябва да е повечко, че яко "носят" ...
Да Ви е сладко и Наздраве!