събота, 28 юли 2018 г.

Солени палачинки с извара


 Колкото правещи, толкова и рецепти за палачинки. Само че тези са доста различни и затова ги споделям. Стават приятно соленки, но идеално си вървят и със сирене и със сладко, и с мед ...
 Различието е, че в самата смес за палачинките има извара.

 В 250 мл прясно мляко се слагат 100-а грама извара и всичко това се пасира да получаване на еднородна смес, без да се усещат бучките на изварата.
 Всичко си зависи от изварата - моята бе доста суха и зърниста, но много добре се пасира.
 Чукват се две яйца и започват да се разбиват с тел като постепенно се добавя брашното. В случая пое 8 с.л. и се получи смес гъста като за катми.
 Може леко да се овкуси като на върха на к.л. се сложи малко ванилена захар. По принцип не е необходимо да се слага сол, ако изварата е солена.
 Тиган с дебело дъно се загрява на котлона и след слагането на първата палачинка силата на котлона се намаля с 1/3.
 В центъра на тигана се сипва с черпак по малко от сместа, която си се саморазлива в кръг с размери около 10-11 см.
 Когато поизпръхне и се появят мехурчетата, значи е готова за обръщане.
 Готовите палачинки се намазват с масло.
 От посоченото количество ми се получиха 11 палачинки с посочените размери. Много приятни на вкус, доста по-различни от обикновените палачинки и невероятни за закуска.
А и никак не са трудни за направия, но могат да разнообразят палачинковото ни меню.
Да Ви е сладко!

петък, 27 юли 2018 г.

"Пица" върху блат от кайма


 А не - този път не чакайте нито рецепта, нито каквото и да е ...
 Това е са върли мързеливци, на които им се ядат кюФтаци, но ги мързи да ги пържат или пекат.
 Взема се около кило овкусена кайма и то направо готова за пържене, за предпочитане пред тази за печене - демек с лук, с яйца и т.н.
 Тавичка за пица се намазнява и каймата се бухва отгоре - ама на пласт поне 1 см дебеличък и заминава във фурната за 20-а минути на 200С.
 В това време се нарязват на кръгчета 1-2 обелени домата, настъргва се малко кашкавал, моцарела, абе каквото има в хладилника. Може да се резнат и една две чушки.
 Тавата се вади, нареждат се върху каймата продуктите и се връща във фурната.
 След 5-6 минути се вади, поръсва се обилно с чубрица, чукват се четири яйца и отново във фурната. Колкото яйцата да се забулят - вади се, реже и да Ви е сладко.
 Може да се направи с всичко подръчно.
 Бързо, лесно и вкусно.
 Да Ви е сладко и НАЗДРАВЕ!

Заешки бутчета в гювеч


 Заешкото месо е страхотно, хем полезно, хем вкусно, но няма да се разпростирам за него, а за разлика от друг път ще бъда кратък.
 Най ми харесват заешките бутчета, но рядко ги продават отделно и то на доста висока цена. Затова прилагам един "хитър" номер - когато купя заек, отделям бутчетата, а от трупчето например правя едно разкошно ястие - пълнено заешко гръбче.
 За направата са необходими по едно заешко бутче на човек и за всяко едно бутче: по един голям морков или два малки (нарязани на шайби); една голяма глава лук (нарязан на едро); 2 скилидки чесън; по 1/2 червена и зелена чушки (нарязани на лентички); едно две малки картофчета; един домат (обелен и нарязан на кубчета); стрък от 10-15 см целина (обелен и нарязан на парчета с големина 1-2 см); 2-3 гъбки; 2-3 резенчета сланина (може да се замени с бекон или нещо по-мазнинчко);
  Мазнина за пърженето - смес поравно от олио и масло (ползвам гъша мас)
 За подправянето: сол и черен пипер; по няколко зрънца черен пипер, бахар, едно карамфилче, един дафинов лист; чашка червено вино; малко брашно за овалване на бутчетата
 Изпълнението е направо лесно:
Бутчетата се овкусяват със сол и черен пипер на вкус, тук таме им се правят прорези и се шпиковат със сланинката или бекона. Идеалният вариант е да бъдат увити като пашкул със сланина или бекон, ама ...
Докато те си почиват, всички зеленчуци се почистват и нарязват желателно е на по едро, за да не се "стопят" при печенето.
В тиган с малко мазнина се запържват от двете страни бутчетата, след като са били оваляни в брашното. Добре е брашното да е смес от обикновено и царевично нишесте с малко сол и щипка риган.
Прехвърлят се в гювеча, в който ще се пекат. В същата мазнина се задушават последователно лука, чесъна, морковите, целината, целите картофчета, гъбките и доматите. В края се слагат виното и подправките и се оставят буквално за няколко минути на котлона.
Сипват се върху бутчетата. Гювечът се затваря с капака и заминава във фурната на 140-150С като постепенно се вдига температурата до 200С. Пече се 30-а минути. Сетне се маха капака на гювече и се дозапича за 10-а минути, колкото да хване тен отгоре.
Сервира се на човек по едно бутче със зеленчуци и да се забравя хубавото питие.
Уникален аромат и страхотно крехко месо.

П.П. Има и по лесен вариант. Запържват се само бутчетата, а всичко останало се слага в гювеча в суров вид, но времето за печене е доста повече - около час след нагласяване на фурната на 200С.

Да Ви е сладко и Наздраве!