вторник, 7 август 2018 г.

Мед от коприва


 За копривата - само добри думи. Страхотно природно лекарство за толкова много неща, че няма да ми стигне времето да изброявам. Обикновено изсушавам за зимата (става за чай и дори като подправка към някоя супа), замразявам по малко във фризера за готвене и т.н.
 Коприва има от ранна пролет до късна есен. Естествено най-крехка е пролетната и най-подходяща за готвене. Лятната коприва просто е по-твърда и по-груба, но това обаче не означава, че  е загубила полезните си свойства.
 След като миналата година експериментирах с мармалад от коприва, който стана чудесен (освен полезен), тази година реших да пробвам и нещо по-различно - мед от коприва. 
 То, на практика, няма и какво толкова да обяснявам:
 Взема се коприва (примерно килограм), измива се добре и се слага в тенджера с вода, колкото да я покрива. Може да се сложат 1-2 нарязани ябълки и се вари на слаб котлон около час. (Понеже я приготвям в мултитенджУрата - точно 25 минути). Като поизстине, копривата се изцежда добре и се отстранява, а полученият сироп се прецежда добре и отново в тенджерата. Вари се също на слаб котлон, докато се редуцира наполовина.
 В зависимост от количеството на сока се слага и захарта. Примерно на 1 л сок - 1 кг захар. Само че не слагам 1 кг, а около половината количество. В захарта се смесва и 1 с.л. пектин.
 Вари се още 15-20 минути до леко сгъстяване. Готовността се проверява като при сладко. 
 Тенджерата се отстранява от котлона, изчаквам да поизстине и се слага захаросан мед - поне 1/2 буркан. Разбърква се добре - до разтваряне на меда.
 Пълни се в загряти бурканчета, които след затварянето се обръщат върху капачката.
 Не съм слагал лимонтузу, не се захаросва.
 Става страхотно вкусен. Може да се хапва така, да се слага върху палачинки. Смесен с тахан и масло е направо неустоим.
 Направете си мед от коприва и няма да съжалявате.
 Хем е вкусен, хем е много полезен.

****************

За меда не ме критикувайте. При температура около 50С не губи нищо от свойствата си и е в пъти за предпочитане от захарта.

*****************

На който му е интересно да прочете за ползите от копривата, давам два линка:

Коприва – с какво е полезна за нашето здраве



понеделник, 6 август 2018 г.

Агнешки момици с кюфтенца на фурна


 Става дума за един невероятен деликатес от агнешки момици и телешки кюфтенца. Ценителите в такива случаи казват - Ядеш и ревеш. Който е наясно, ще разбера какво искам да кажа.
 Преди да почнем с ястието, нека си изстудим добре една бутилка питие, да си приготвим леда и да се подхващаме.

Докато бутилчето се охлажда в камерата, се подготвят агнешките момици - около 500 грама. 
Нарязват се на късове, измиват се много добре и изкисват за час - два в студена вода с 2-3 с.л. оцет.
В интерес на истината сипвам и 1 с.л. соев сос.
Тъй като това става бързо, от около 400 грама добре овкусена със сол и черен пипер телешка кайма се правят малки куфтенца с големината на орех.
Наливаме си чашка (едно малко) и в голяма съдина се слагат две три с.л. мазнина и започват да се запържват на малки партиди момиците - до хубаво зачервяване. Вадят се направо в тавата за печене, а на освободеното място се пущат кюфтенцата. Не не необходимо \много да се пържат - само да се позачервят и осрамят, че не стават за мезе на питието.

В последната партида от пърженето и вече с второ малко, се слага 1 равна с.л. червен пипер (в случая по 1 ч.л. сладък и лютив). Сетне и 1 с.л. брашно.
Разбърква се и веднага се сипва едно бурканче гъби (от тези средните). Може да се сложат и нарязани печурки и да се запържат за малко, но с бурканчето консервирани е по-лесно. Па и такива имах в момента. Овкусява се със сол и черен пипер на вкус, слагат се 2 с.л. домашна вегета от сушени зеленчуци (При липса - по 1 ч.л. риган и джоджен) и един обелен и нарязан на ситно домат.

Котлонът се изключва и след 10-а минути се прехвърля в тавичката.
Пече се около 35-40 минути в предварително загрята фурна на 180С.
Докато се пече, разбираме се прави салатата и се пийва още само едно малко.
Трябва си търпение за тая работа.
Тавата се вади и обилно се наръсва с настърган кашкавал - в случая около 100 грама общо кашкавал и гауда.
И обратно за 10-а минути, колкото кашкавалът да се разтопи и леко позачерви.
Тъй като салатката вече е в чинията, с питието е подхванато, то с голямата лъжица се сипва и напада без мислене.
Иначе няма и как да стане - просто на този аромат не се издържа.
Дори и за питието се забравя за известно време.

Просто дзверска вкуснотия.
Струва си труда.

По-добре да спра дотук, а и пропуснах да кажа, че излизат около 6 порции, а какво е необходимо на всеки е ясно. Пък и може да добави още нещо по собствен вкус.

Казвам, правете, да Ви е сладко и НАЗДРАВЕ!

Търнак чорба със зеленчуци


  Що е то търнак и как се прави търнак чорба вече съм писал.
 Само ще вметна допълнително, че в оригинал се прави от най-долната част на крака на телето (без нокътя), където почти месо няма, а има сухожилия. 
 Затова ми харесва варианта със свински крачета. Правя я често, защото повече ми харесва от обикновената пача от свински крачета и защото става много по-лека, без да губи каквото и да е вкусовите си качества и дори става в пъти по-вкусна.
 Този път ще се поотпусна и ще разказвам, защото всички количества могат да бъдат условни.

 В кварталната месарница попаднах на тези разкошни крачета (общо 1,1 кг) с много месо по тях и невероятно голяма телешка опашка (1,8 кг).
 Докато се мислех как да взема да комбинирам двата вида деликатеси в едно ястие, взех че ги дялнах на по две части и сварих крачетата в мултитенджерата (сол, зърна черен пипер и бахар, даф. лист, 1-2 карамфилчета, цяла глава лук).
Само да не се забравя, че преди варенето трябва добре да се измият и накиснат в хладка вода с малко оцет.
Кукърът в това отношение е по-добър и от тенджера под налягане - има няма и за 40 минути са направо разкапани.

Сега и нещо полезно: В кукъра крачетата се варят в около 1,00 л макс. 1,5 л вода. Получава се много концентриран бульон и много мазен.
Има и един много полезен вариант.
Сварените и поизстинали крачета се обезкостяват без много престараване само с ръце и по тях тук таме остава месце, хрущяли и т.н.
Всички кости се връщат в купата на кукъра, заливат се с около 1 - 1,2 л вода, слага се само идея сол и отново се варят.
Пак за 40 минути.
Ако в тенджера под налягане предполагам, че ще е същото време.
През едра цедка всичко се прецежда и кокълчетата заминават за хвърляне. В резултат още поне 1,2 л перфектен бульон. В името на експеримента ползвах две купи. На горната снимка е този от първото варене, а на долната - от второто варене като в купата е прехвърлено около половината месо. Първото е доста мазно, но няма кой знае каква разлика.
Като се смесят общо в една тенджера става нещо разкошно, а крачетата са максимално "изцедени" от колаген и други полезни неща.

Понеже се получи доста голямо количество - около 1/3 от месото заедно с толкова от бульона биде отделено за готвенето, а останалото - за другите цели (за тях друг път).
Докато кокалчетата се варяха втория път, се подготвят зеленчуците - 2 моркова, 1 глава лук, няколко скилидки чесън; една зелена чушка, червена чушка и 2-3 средни картофа.
Всичко се мие, бели, реже на парчета с желана големина. 
От там нататък е лесно и направо няма какво да се обяснява.
Кукърът се включва на "пържене", слагат се 1-2 с.л. мазнина и последователно се запържват лука, чесъна, морковите, картофите, чушките. Слага се 1 с.л. с връх брашно, разбърква се и веднага се налива 0,5 л прясно мляко. Добавят се месото и бульона, 2 с.л. от моята "вегета" от сушени зеленчуци и минаваме на режим "яхния" за 20 мин.
Чорбата е готова.

Сервира се топла топла. Поръсва се обилно с прясно смлян черен пипер и в купичка със счукан чесън с малко сол и оцет. Или лимонов сок.

Гъстотата може да се регулира по собствено желание с количеството брашно.

Не очаквах, че чорбата със зеленчуци ще стане толкова вкусна. За пръв път я правя, но надмина очакванията ми.

Тука е един малко по-различен вариант. Добавено е и добре сварено телешко месо и е поръсена с магданоз.

Още по-голяма вкуснотия. 

Наистина дзверски вкусна търнак чорба.

Правете смело и се наслаждавайте на тази вкуснотия.

Впрочем и с нея си върви хубавото студено питие.
Затова не пропущам да кажам редовното - да Ви е сладко и НАЗДРАВЕ!