вторник, 28 август 2018 г.

Рошави телешки кюфтенца с пушена гауда


 Това е възможно най-лесният и елементарен начин да се приготвят невероятни и апетитни телешки кюфтенца.
 Толкова е просто, че всичко ще обясня нагледно в снимките:
Около 500 грама телешка кайма се овкусява със сол, черен пипер и един настърган среден домат.
Може да се сложи, лук, чесън и др.п., но заложих на вкуса на каймата.
Разбърква се с лъжица в купата и не е необходимо да си цапаме ръцете.
Докато каймата се охлажда в хладилника, една плочка около 80-100 грама твърдо сирене (в случая пушена гауда - това имах, но може чедър, кашкавал или нещо подобно) се нарязва на ситни кубчета.


Формата за мъфини се намаслява с олио и с лъжицата във всяко гнездо се слага по една суп. лъжица от каймата и се притиска да запълни дъното и да стане като кошничка.
Фурната се включва на 200 С да загрява.

Във всяко гнездо се слагат по 5-6 кубчета от гаудата.
Това не пречи да се добави още нещо - като кисела краставичка нарязана на ситно и т.н.




Пак с лъжицата отгоре се слага от каймата и леко се притиска, за да се затвори добре гнездото.
Очевидно не съм ги притиснал добре, защото част от сиренето при печенето "избяга".


Върху всяко кюфтенце се поставя малка бучка масло и формичката заминава за печене във фурната като скарата се премества възможно най-ниско.





Пекат се около 20-25 минути като се проверява готовността.
След като са опечени, трябва да се извадят веднага от фурната ида се оставят да се охладят малко и сетне се вадят лесно от формите.
Направих глупостта да ги оставя във фурната след изключването и леко се поизсушиха.
Станаха едни такива вкусни и рошави.

Най-важното правят се бързо - цялата им направия отнема 10-а минути и след това остава само да им се насладим с питието.
От това количество излизат 6 броя, така че всеки може да си прецени количеството и колко да направи.
Бързо, лесно и много вкусно.
Правете смело като може да комбинирате по собствен вкус.
НАЗДРАВЕ!

понеделник, 27 август 2018 г.

Орехчета от козе сирене


 1. 250 грама козе сирене се намачкват и смесват с 30 грама орехови натрошени на ситно и предварително запечени на тигана ядки и с 50 грама ситно нарязани сушени кайсии и смокини
2. Получената смес леко се затопля на водна баня и се разбърква с 50 мл сметана

3. Като изстине се смесва с един разбит с малко сол белтък. 

4. От получената смес се правят топчета с големина на орехче и се набождат едно по едно на късо шишче или клечки за зъби

5. Поставят се в тава, покрита с хартия за печене и се пекат до леко зачервяване на 200С

П.П. Може да се направи с всякакво сирене.

Пюре от грах за гарнитура


 То всичко си е ясно от снимката:
 Една консерва грах (може буркан - количеството зависи) се затопля леко, прецежда се и грахът се слага в блендера заедно с малко масло (бучка 20 гр.), по 1 ч.л. черен пипер, мента и мащерка и 10-а обезкостени маслини. Смила се до желана консистенция.
 Сервира се в половинки червена чушка, предварително обелена и леко заварена на пара. От горе може да се украси с резната маслинка или стръкче магданоз.
 Необходимо е подготвеното така пюре да престои в хладилника поне час - добре да се охлади.

П.П. В старите тефтери имам толкова много рецепти, които не само са записани, а задължително са изпробвани.
Само дето не знам кога ще мога да ги направя отново и да ги публикувам със снимки.
Е затова ще си ги пущам по този начин. Все на някого ще му стане интересно, ще прочете и може да му влезе в полза.