вторник, 11 септември 2018 г.

Патешки дроб - дзверски вкусен


 Преди време споделих, че любимият ни гъши дроб стана с цена на злато и че вече ще огранича приготвянето му само до много специални поводи. Имаше и угоен патешки дроб, който конкурираше гъшия дроб по качество, а цената му беше два пъти по-ниска, но и той взе, че изчезна.
 За сметка на това намерих обикновен патешки дроб на приличната цена около 5,50 лв/кг и който е много по-добър от пилешкия дроб. За съжаление, пуешки дроб при нас не се предлага където и да е ...
 Доста му се позачудих как да го приготвя и заложих на пържен в масло в два варианта.
 Количеството на дроба е 0,8 кг - на няколко места го намерих - така го продават - замразен в тарелка с това тегло. След размразяването бе разделен на две части - за двата варианта.
Ето го дроба - едно голямо и едно малко малко парче и по средата някаква неприятна ципа. С остро ножче ципата се отстранява и дробът се разделя на две парчета - голямото и малкото.
Ако има още някакви ципи и др.п., също се почистват - важното е да се премахнат. Големите парчета е желателно леко да се цепнат с ножа - ама ей така - съвсем лек, за да не се събира сетне при пърженето. Малките парчета се отделят в друга съдина, защото са много подходящи за дроб по селски, например ...
Отделеният дроб се слага в две различни съдини - в едната се залива с кока кола и череп пипер, а в другата - със соев сос и пак черен пипер.
Може да се добави малко сушена мащерка. Единственото, което не трябва да се прави е соленето.
То е след изпържването.
След престои в т.нар. "марината" поне 30-а минути, дробът се прехвърля в цедка и след отцеждането и подсушаването с домакинска хартия обилно се овалва в царевично нишесте и се оставя за 10-а минути да "дръпне" нишестето и да се поеме от дроба.
В тиган се загряват поравно масло и олио, пущат се две-три скилидки чесън и се пържи от двете страни буквално за по 3-4 минути.
Точно толкова, колкото дробът да промени цвета си и леко да се зачерви.
Продължителното пържене може само да го втвърди и да го направи неприятен на вкус ...
Този с кока колата ми хареса повече отколкото този в соевия сос - а него го и държах малко по-малко - около 20 минути.
Става невероятен и дзверски вкусен и крехък. Осолявеното е в момента на поднасянето ... 
Как ще се поднесе е въпрос на собствена фантазия - върви се с всичко - със салата, с дресинг и т.н.
Но най си върви топлият дроб със студено питие ...
Мисля, че като става дума за мезета, можете спокойно да ми се доверите, да си приготвите патешкото дробче и да му се насладите с добре изстудено питие.
 Само да го намерите, правете без да се плашите и НАЗДРАВЕ!

понеделник, 10 септември 2018 г.

Тиквички на фурна "изненада"


 Който е поглеждал в блога ми, знае че харесвам тиквичките и че за тях имам доста вариации - едната е направо уникална. 
 Но и не обичам много врътня около тях и този път направената вкуснотия е просто невероятно лесна. То и не е рецепта, а е просто една идея да се приготвят тиквички бързо, лесно и с минимум усилия. 
 Времето за подготовка отнема буквално пет минути и цялата тази вкуснотия е готова за отрицателно време.
 Нарочно няма да давам и количества - всеки може да си прецени какво количество да си приготви, но съм сигурен в едно - трябва да се заложи на повечкото, че бързо свършват.

Необходими са: тиквички, овкусена кайма, няколко резенчета кашкавал (моцарела или други сирене), малко мазнина, соев сос, черен пипер.
Изпълнението е от просто по-простичко - на ниво кулинарни умения "детска градина".
Тиквичките се измиват и нарязват на колелца или на филийки. Слагат се в голяма купа и се мариноват за 20-а минути с олиото, соевия сос, черния пипер. Могат да се добавят и подправки по желание.
Фурната се загрява на 200С с вентилатор,  тиквичките се нареждат в тава покрита с хартия за печене и се пекат за 5-7 минути.
След това тавата се вади, тиквичките се обръщат с лопатка и върху всяка тиквичка се слага по парче от овкусената кайма - може като топче, плоска - въпрос на желание. Тавата се връща във фурната, но вече на 160С с вентилатор или на 180С - без.
Печенето продължава максимум 20-а минути (в моята фурна - точно 15).
Тавата пак се вади - отгоре се нареждат парченцата кашкавал (моцарела или каквото е налично) и се връща във фурната. Може да се допекат за 4-5 минути, може фурната да се изключи  и от топлината й кашкавалът да се разтопи - това е целта.От тук нататък всичко е въпрос на фантазия - върху тиквичката и под каймата може да се сложи кашкавал или парче домат и т.н.
Важно е, че всичко е много лесно и бързо, както и че носи на всякакви фантазии.
Още по-важно е, че става дзверски вкусно и при това не се налага да се пържи, не пръска из кухнята ...
С две думи колкото бързо, толкова и здравословно.
Правете смело и проявявайте фантазия.
И да не пропуснем да си кажем Наздраве, че от тези тиквички става разкошно мезе.

понеделник, 3 септември 2018 г.

Черупките от яйца са полезни


Яйчената черупка, състояща се 90% от калциев карбонат, се усвоява лесно. Тя съдържа всички необходими за човешкия организъм микроелементи: мед, флуор, желязо, манган, молибден, фосфор, сяра, цинк, силиций и др. (общо 27 елемента). Изключително важно е значителното количество силиций и молибден в черупката, защото ежедневната ни храна е крайно бедна на тези елементи, а те са много необходими за нормалното протичане на биохимичните реакции в организма.

Съставът на яйчената черупка съвпада поразително с този на костите и зъбите, освен това стимулира хемопоетичната функция на костния мозък, което е особено важно в условията на радиационно увреждане.
Профилактичен прием два пъти годишно на яйчни черупки от възрастни е полезен за предотвратяване на гръбначни заболявания, зъбен кариес и остеопороза;

Домашна рецепта за калциев цитрат – непълна чаена лъжичка смлени черупки се смесва с супена лъжица прясно изцеден сок от лимони. Когато смесите двете съставки се получава химична реакция и се наблюдава шуптене и пукане. Тази смес се оставя да престои 4 часа. Тази калциева маса се приема за един ден, като е добре към нея се добави още капка витамин Д и 150 милиграма магнезий. Препоръчва се за здрави кости и зъби, при мускулни съкращения, нервна проводимост, за енергия, подсилване на имунитета и други.
 
Тези черупки са отлично средство за извеждане на радионуклидите и може ефективно да се прилагат в огнища на радиоактивно замърсяване. Те възпрепятстват натрупването на стронций 90 в костния мозък (употребяват се от 2 до 6 гр дневно).

Мислех да пиша повече, но след като натрупам още материал.

П.П. И един полезен съвет като бонус:
Не чупете яйца, освен ако не Ви трябват с цели жълтъци, а просто правете дупка в тях и вадете съдържанието. То се вижда на снимката как ...
След това целите черупки се измиват добре, могат за сигурност да се прекарат през микровълновата за 30-40 сек. 
И след това могат да се напълнят с желирани плодове, желирано месо или други неща и да се поднесат на трапезата.
Всичко изглежда много ефектно.

Една цяла, средна по размер яйчена черупка доставя около 750-800 мг елементарен калций плюс други микроелементи включително, но не ограничени до магнезий, бор, мед, желязо, манган, молибден, сяра, силиций, цинк, (общо 27 елементи). Съставът на яйчената черупка е много подобен на този на нашите кости и зъби.

Връзка към публикацията: Рецепта за домашно приготвен калций и магнезий от яйчени черупки
Една цяла, средна по размер яйчена черупка доставя около 750-800 мг елементарен калций плюс други микроелементи включително, но не ограничени до магнезий, бор, мед, желязо, манган, молибден, сяра, силиций, цинк, (общо 27 елементи). Съставът на яйчената черупка е много подобен на този на нашите кости и зъби.

Връзка към публикацията: Рецепта за домашно приготвен калций и магнезий от яйчени черупки