понеделник, 17 септември 2018 г.

Крем тарама хайвер от скариди


 Обичам тарама хайвера - правил съм го в най-различни варианти и от най-различни хайвери.
 Този път искам да споделя изненадата си от този хайвер от скариди.
 За няколко дни - за пръв път от една година успяхме да "откъснем колчето" и да отскочим до любимия Созопол за четири дни. За Созополските перипетии - поредна серия, съм предвидил друга публикация при наличие на време.
 Обикновено при такова отскачане се зареждаме с разни рибоци и др.п. за дълго време. За съжаление, паламуд от таз годишния имаше - нещо като мънички скумрийки на фантастична цена. Па и рибният магазин вече не е същият - цените са за 100 грама, очевидно за да не избягаме още при влизането.
 Единственото по джоба ми се оказаха някакви замразени скандинавски скариди и си купих цяло кило. При това варени.

Пътьом се бяха поразмразили и реших да ги приготвя веднага.
При чистенето им се оказа, че болшинството са пълни с хайвер, но много късно се усетих да започна да го отделям и затова събрах само около 1 с.л.
Доста му се позачудих и реших да направя тарама хайвер. Речено, сторено.
Бух в купата на пасатора с една мънинка главичка лук нарязана на ситно, малко сол и черен пипер и няколко капки олио. 
Добре като идея, но количеството се оказа малко и пасатора взе да работи на празни обороти. Долях още малко олио да "захапе", ама не ... още малко олио и взе гадината, че се пресече.
Ами от тук нататък ... много лесно - 50 мл прясно мляко и отново с пасатора и с бавно добавяне на олио-общо около 250 мл и 1 с.л. прясно изцеден лимонов сок.
А и да не забравя - вътре се слагат и две три почистени скаридки.
Споделям, защото и някой друг може да попадне на скариди с хайвер и вместо да го изхвърля при почистването, да си направи нещо невероятно вкусно.
Лелей каква дзверска вкуснотия се получи - направо не е истина.

петък, 14 септември 2018 г.

Мусака по Дзверски


 Да се нарече тази Дзверска вкуснотия просто мусака, е меко казано несправедливо и неточно, ама като не успях да измисля каквото и да е друго. Пък и основният й принцип на направия е като на мусака - обикновена и по гръцки и т.н.
Количествата продукти са условни, защото са съобразени с двете съдинки, които са за по две порции:
Един голям патладжан, един голям картоф, една тиквичка, един морков, една голяма глава лук, 3-4 скилидки чесън, около 300 грама свинско месо, 500 грама овкусена кайма и четири яйца (само че имах две и ползвах толкова). Подправки - сол, черен пипер и риган.

Изпълнението е лесно, но минава няколко етапа:

Тиквичките се нарязват на кръгчета, а патладжаните- на филийки и се запържват в малко олио почти до готовност. В същата мазнина се изпържва също почти до готовност нарязаното на ситни късчета свинско, а след него нарязаните на кубчета картоф и морков и на ситно - лук и чесън.
Правих ги в две съдинки, но става в една тавичка.
На дъното се нарежда ред от пържения патлаждан, тук таме и резен тиквичка, нарежда се изпърженото месо и се разпределят отгоре запържените картофчета и морковчета.
Всичко това се затваря с останалите резенчета патладжан и тиквичка като се сипват върху тях по 2-3 с.л. бульон или топла вода.






Най отгоре се разстила овкусената кайма, в която с лъжица се правят по две вдлъбнатини.
Пече се на 180С около 25 минути, колкото каймата да се сготви (т.е. да се запече и промени цвета си), тъй като всичко останало е предварително почти сготвено.
Вади се съдината от фурната, чукват се яйцата отгоре и се връщат във фурната - колкото яйцата да се стегнат. Това може и да стане във вече изключената фурна.
Става страхотна мусака. 
Особено вкусна е "заливката" от кайма. И една тънкост за нея - в овкусената кайма се слага поне 1 к.ч. вода или бульон. Носи и да бъде смесена с настърган кашкавал, но поради липса на такъв не беше й сложен.

Все пак, това е само идея и носи всякакви промени в продуктите като количества.

Изстинала дори е по-вкусна, а и си носи на питиетата;
Пробвайте и наздраве!

сряда, 12 септември 2018 г.

Патешки дробчета яхния с ориз


 Когато писах за пържените патешки дробчета, обясних, че поради естеството си дробчетата има и една по-малка част, която отделям. Не че не става и тя за пържене, но тези малки парчета са много удобни за готвене - по различни начини и сега ще представя един от тях - като яхния с ориз.
 Приготвянето е лесно и сравнително бързо - изисква време, колкото да се свари един ориз.
За 4-ри порции са необходими:
1 голяма глава лук, 3-4 ск. чесън, 2 средни моркова, 5-6 бр печурки; 1 ч.ч. ориз; поне 350-400 гр. дробчета; сол и черен пипер на вкус и щипка джоджен.

Изпълнението е от лесно по-лесно:
Оризът се измива и се слага в купа с щипка сол и залива с топла вода. Дробът също се измива и слага в купа с 2-3 с.л. соев сос. Докато си стоят така, всички зеленчуци се почистват и нарязват на дребно.
 В подходяща съдина се загрява малко масло (20-а гр.) заедно с 1-2 с.л. олио и в него се задушават последователно чесъна, лука, морковите, гъбите и прецедения ориз.
В тенджерата се наливат 3 ч.ч. топла вода или бульон, слагат се подправките и в момента, в който заври се пущат дробчетата и силата на котлона се намаля поне с 1/3 и се оставя да се свари ориза до готовност - около 10-12 мин. и е готов.
В това време може да се провери дали е достатъчно солта и подправките.
По желание, вместо да се вари в тенджерката, може да се прехвърли в тавичка и да се запече и да му се направи заливка и ще стане направо дроб сарма, но в този случай го предпочетох леко сочно...
Става страхотна вкуснотия, а се прави бързо и лесно.