сряда, 14 ноември 2018 г.

Свински момици на фурна


 Започвам с това, че свинските момици са изключително - направо дзверски вкусни, но никак не са фотогенични.
 Приготвял съм ги по най-различни начини, но ще споделя този вариант с фурната, защото е най-лесен и бърз за приготвяне. Може би вече сте забелязали, че в последно време всичко, което публикувам е от категорията бързо лесно и вкусно. 
За 4 човека са напълно достатъчни около 500 грама момици- много засищат, а са мазнички. Останалото - сол и черен пипер на вкус, 1 глава ситно нарязан лук, няколко скилидки чесън на ситно, 1/2 ч.л. червен пипер и 1 с.л. брашно, както и плик за печене.
Приготвянето е от лесно по-лесно, момиците се измиват добре и нарязват на парчета с големина 4-5 см. 
Желателно е особено мазните места да се отстранят (могат да се ползват за някое друго ястие или да се пуснат при пърженето на картофи - променят вкуса на картофите; или да се сготвят с ориз - за който обича по-мазничкия ориз).
Ами това е - нарязаните момици се смесват с подправките и останалите продукти, слагат се в плик за печене с 1 к.ч. бяло вино и заминават във фурната на 180С.

Пекат се хубаво зачервяване.
По някое време като зачерви от едната страна, пликът се обръща внимателно и от другата страна.
В края на печенето, пликът се срязва и момиците се допичат за загар в тавичката.
При добро желание, още от самото начало може да им са добавят кръгчета моркови или картофи. Правил съм вариант с добавка на ситно нарязани гъби и малко настъргано топено сирене. Става страхотен гъбен сос към тях.
Те това е - подготовка максимум 10 мин. и печене 35-40 минути и след това остава да се насладим на едно Дзверски вкусно мезе, макар че си е само за любители.
Но и на предубеден би се харесало, стига да се престраши да пробва.

И да не забравя да кажа НАЗДРАВЕ! 


























П.П. Впрочем колкото и вкусни да стават, най-вкусни са печени на жар. На скарата не стават толкова вкусни, а някак си ми изсъхват...


П.П. Понеже по-горе забравих: Когато момиците са почистени и измити добре, нямат неприятна миризма.
Ако Ви се стари, че все пак има някаква миризма, след нарязването могат да се накисват в студена вода с прясно изцеден лимонов сок за час - два. Може да се добави и малко портокалов сок. В крайна сметка придобиват леко цитрусов аромат.

неделя, 11 ноември 2018 г.

Прясно зеле с джолан за 20 минути


 Това е от сорта на полезните предложения за приготвяне на нещо вкусно и то за отрицателно време. Често в забързаното ежедневие ни се иска хубава домашна храна, а времето е кът. МултитенджУрата, както казвам на мултикукъра, е незаменим за тази цел.
 Конкретно в случая от вчера имаше изостанал печен джолан. Пак да се претопля и поднася не ми харесва най-добрият вариант е да се приготви по различен начин.
 Какво по лесно от това?
 Мултито се включва на програма "пържене" (който има такава) и в купата се слага по 1 с.л. олио и мас. Докато то загрява, се обелва и нарязва една глава лук и се пуща вътре. Веднага се обелва и настъргва един морков и заминава при лука.
 Започва се с рязането на зелката. Нарязва се на 4 части и сетне всяка част на ситно и нарязаното зеле се пуща при лука. Не се забравя да се разбърква. Всичко това ми отнема около 6-7 минути. Осолява се и се добавят 1 ч.л. пушен червен пипер и 10-а зърна черен пипер. 
 Обелва се и се нарязва един домат на ситно и се добавя при зелето. Добавя се и накъсаното месо.
 Мултито се прехвърля на програма "яхния" - при моя има една такава Ф1, дето за 10 минути прави чудеса и се затваря.
 След 10 минути яденето е готово. 
 Всичко на всичко дори и няма 20 минути. Докато ястието се вари, може да се направи и салатата.
 Същото може да се направи и в обикновена тенджера, но ще отнеме значително повече време.
 Писах повече време, отколкото ми отнема да го сготвя.
 Става страхотно вкусно. и най-важното бързо и лесно.
 Да Ви е сладко и НАЗДРАВЕ!

П.П.
Към така подготвеното ястие, ако се добави и буркан готов сварен боб, става направо класика.

събота, 10 ноември 2018 г.

Пържени уникално вкусни кюфтета


 За кюфтетата мога да изпиша цяла дисертация. Просто са едно универсално вкусно топче, което може да бъде от месо (кълцано или мляно), от зеленчуци, от кореноплодни или разни комбинации. Може да бъдат пържени, печени (на скара, във фурна), варени и т.н. т.н.
 Все пак предпочитам месните кюфтета и то пържени и все ми ще да бъдат разнообразни и различни.
 Тези са точно такива - много различни, дзверски вкусни и сочни.
 Преминавам направо към необходимите продукти и как се правят:
500 грама мляно месо (в случая конско, но може да бъде всякакво - свинско, телешко, смес и т.н.);
150 грама ситно нарязани колбаси (в случая поравно шунка и бекон); 
една ситно нарязана печена чушка (ако няма- прясна задушена за 3-4 мин. в микровълновата); 
един среден домат, обелен, почистен и само месестата част настъргана;
един среден картоф, измит, обелен и ситно настърган като леко се изцежда;
една дебела филия хляб накисната с прясно мляко или топла вода и изцедена (ако ни мързи, може и да не махаме коричката);
едно яйце; 2 с.л. сушени зеленчуци (от домашните ми), иначе 1/2 вр. ситно нарязан магданоз;
сол и черен пипер, 1/2 ч.л. кимион; 
Всички продукти се омесват в подходяща съдина. Желателно е да се месят по-продължително време.
Сетне каймата се покрива със стреч фолио и се оставя в хладилник - поне за 2 часа, но колкото повече, толкова по-добре.
От отлежалата кайма се оформят кюфтета. За оформянето им ползвам една кутийка от консерва доматено пюре от 75 гр. (двете й страни са изрязани) и винаги кюфтетата са еднакви по големина.
Всяко кюфте се овалва в царевично брашно, в което се слага просто идея сол, черен пипер и риган. Нареждат се върху дъска за рязане или в чиния.
Когато останат за правене 2-3 кюфтета, тиганът се слага с мазнина върху котлона и се оставя добре да загрее.
Пържат се до хубаво зачервяване от двете страни, след като силата на котлона вече е намалена с 1/3.







Когато всички кюфтета са изпържени, се събират отново в тигана и се налива 1 черпак (100 мл) бульон (пилешки, зеленчуков изобщо какъвто има) или малко повече червено вино и щипка настъргана кора от лимон. Задушават се до оставането им отново на мазнина като поне един два пъти се обърнат.
Могат да се сервират с варени или пържени картофи, със салата, с постно зеле. Въпрос на предпочитание и желание.
Изброените съставки са само примерни и могат да се променят по желание. Примерно, добавката на една ситно нарязана кисела краставичка  би подобрила още повече вкуса. Или пък намачкана варена царевица.
Най-важното е, че тези кюфтета стават уникално, направо Дзверски вкусни и сочни. 
Топят се в устата и остава само да им се насладим с хубаво питие.
А ако случайно артиса някое кюфте, може да си направим и кюфтета по чирпански или пък с доматен сос.
Правете смело по собствен вкус и да не забравим - НАЗДРАВЕ!