неделя, 27 януари 2019 г.

Желиран деликатес от телешки крачета


 Започвам писанието си за тази невероятна вкуснотия - просто дзверска на вкус и в същото време толкова полезна, че просто нямам думи.
Започвам с показването на две снимки:

Те това ни го продават и рекламират на всяка крачка и даваме едни луди пари за колаген, с който да се грижим за ставите си. И ни убеждават, че това е най-доброто за нас.
Вижте само - дневна доза 11 000 мг - демек цели 11 грама чист колаген, извлечен по химичен път и кой знае как и направен.

Та месечната ни доза от този "чист" колаген - по една ампула на ден струва около 50,00 лв - в зависимост от къде ще си я купим.
И съвсем малко хора знаят, че съвсем истински колаген в напълно естествения му вид можем да получим от телешки кости. При това вид, в който организмът ни го приема напълно естествено и извличаме всички ползи от него.
Няма да обяснявам какви витамини, аминокиселини и др. п. се извличат от телешките кости. Целта ми на блога не е съвсем медицинска, а просто да обяснявам понякога, че това с което се храним може и да бъде лекарство и полезно за нас, а не само да си доставим някакво удоволствие от храната и да получим излишни калории и да дебелеем, хранейки се уж правилно.
Предпочитам необходимите за организма ми неща да ги получавам по естествен начин - чрез храната, чрез подправките, чрез билките (които също са подправки), отколкото да се тъпча с разни химии.
И най ми харесва, че това може да става по един дзверски вкусен начин - хем да се храним с кеф, хем да знаеш, че това е полезно и не се тровиш.
При това го правиш с кеф и без да пращаш някакви луди пари, за да получиш "толкова необходимите" вещества за организЪма ти.
Е, май се поувлякох, та да се върна на думата за домашния деликатес.
Никакъв проблем не представлява да си купиш телешки кости от добра месарница, а най-вече истински търнак. За този телешки крак съм изписал сума ти неща вече и да си сготвиш невероятна вкусна супа, чорба или пача. По веригите килото търнак се продава около 3,50 лв, в уважаващите себе си месарници - по-евтино, а при производител - за цели 2,00 лв. Едно кило се вари с поне 2 литра вода, моркови, чесън, лук, подправки по желание и сол. Получава се страхотно месо и невероятен бульон.
Какво може да се сготви съм показвал много, много пъти. Може дори да се сготви с фасул, с грах, с картофи и какво ли не. И все се получава невероятно вкусно ястие. При това направо за без пари.
Ако сравнявам с цената на една химическа опаковка - поне 100 литра супи - повече от годишната норма за едно семейство.
Но този искам да споделя как се прави едно невероятно мезе, с което трябва да се внимава, че носи на много питиета - то еденето не е вредно, ама с питиетата, ако се прекали, главоболът е сигурен.
Търнакът се сварява добре със зеленчуците, обезкостява се и нарязва на ситно. На ситно се нарязва морковите, свареният чесън се намачква. 
Бульонът се прецежда и връща в тенджерата, като се вари на бавен огън докато се редуцира наполовина. Може да му се добави грах, целина, пащърнак - все зеленчуци по желание, с които да се вари. Овкусяване- сол, черен пипер, бахар, дафинов лист.
Нарязаното месо, зеленчуци и добавки се слагат в подходяща форма и заливат с бульона. Оставят се на хладно хубаво да стегне.
А така стяга, че не е истина - режеш си ножа тънкофайски, държи си формата и не се разпага от стайната температура. Истинско желиране.
Хапваш, пийваш и рИвеш от кеф. И освен от кеф, знаеш, че ставите ти започват да пеят. Само да не се прекали с пиенето, че тогава започват да омекват коленцата ....
Мога да продължа още доста, но стига толкова - нападам си натурално желирания домашен деликатес, наливам си водката, че върви с нея най-вече и без да забравяте, че истинската храна може да е полезна, НАЗДРАВЕ!

Почти мързелива наденица тип "чоризо"


 Едно от любимите ми занимания в бърлогата на Дзвера е да правя колбаси и салами и да експериментирам с най-различни вариации. Много често съм казвал, че правя малки количества - просто ей така докато си блея пред ТВ-то и си слушам някой филм. Понякога това, което искам да получа не става, друг път се изненадвам от Дзверския резултат. В общи линии споделям най-сполучливите опити, за които съм сигурен, че дори и лаик да го прави няма как да не стане.
 Сега ще обясня и тази направо мързелива наденица.
В кварталната месарница продават едно такова особено месо - "за готвене". Някаква смес от месни изрезки - бут, плешка, гърди, филе и т.н. Цената му е повече от приемлива - 5,69 лв/кг.
В последно време купувам от него, защото се убедих в качествата му. Вземам или кило, или две. Мелят ми го на място - или на едро или на ситно. Правя икономия и от меленето.
Като се прибереш в къщи имаш истинско мляно месо.
Може да си направиш домашна кайма (няма да обяснявам сега), може направо да пристъпиш към правенето на домашен колбас.
Само обикновено го оставям една нощ в хладилника или на терасата, ако е студено. Но може и без това.
Месото се слага в подходяща съдина, вече е претеглено и не е проблем според теглото да се слагат подправките.
За кг смляно месо: по 8 грама нитритна и обикновена сол; 3 грама захар, 5 грама черен пипер; 12 грама пушен червен пипер и 10 грама лютив червен пипер.
Омесва се много добре. Колкото повече, толкова по-добре. Дори не е необходимо да се оставя за 24 часа да престоява на хладно.
Цялата тази процедура отнема 15-а минути.
В това време се слагат червата в хладката вода да се отпуснат.
За такова количество - кило или две, не е необходимо дори да се цапа машинката за мелене на месо. 
Пълненето става на ръка и отнема не повече от 30- а минути.
Готовите наденички се връзват, надупчват с игла да излезе въздуха от мехурчетата, където го има. 
Оставят се една нощ на топло и на другия ден отиват за сушене.



От червения пипер така хубаво са си променили цвета.
Заради непостоянното време не ги суша на терасата, а в сушилнята - на постоянна температура от 16С, с вентилатор.



На 13 януари бидоха сложени в сушилнята и на 26-ти бяха готови.
Идеално изсъхнали, но все още приятно меки.
За вкусът нямам думи - като чоризо и дори не са толкова пикантни колкото очаквах.

Е, в интерес на истината са наистина мързеливи - за 1,30 кг готови наденички всичко на всичко работа около 45 минути.

Можех и да я оставя по-мекичка или по-суровичка, но за разлика от испанците нямам намерение да я готвя, а смятам да си я хапнем като сухо мезенце.

Правете смело, стават лесно и НАЗДРАВЕ!

Чорба от свински крачета


 С тази чорба от свински крачета няма кого да изненадам, но ще я споделя, защото е невероятно вкусна и доста различна от традиционната пача от свински крачета. 

Необходим е минимален набор от продукти, и максимално търпение за сваряването на крачетата:
4 свински крачета, около 200 грама месо от джолана, поне 600 мл прясно мляко, 2 с.л. брашно, 1 с.л. масло, 2 жълтъка, сол и черен пипер на вкус. И една цяла глава чесън.
Откак ползвам слоукукър изобщо нямам грижа за сваряването на крачетата: измиват се, слагат се в купата на слоукукъра заедно с месото и с малко сол и студена вода, която да ги покрива. Добавя и главата чесън с отрязани мустаци и отрязан горен край. 
Включва се уредчето за 5 часа на 2-ра степен или на 7 часа на 1-ва и се забравя. Спокойно може да тръгнеш на работа или да си легнеш да се отспиш. Дори и да се прескочи времето, уредчето минава на режим подгряване и толкова. Никаква опасност да изври и да останат на сухо.
Крачетата стават направо на мозък.
Следва обезкостяване на крачетата и нарязването на ситно на месото.
Бульонът се прецежда през филтърна хартия докато е топъл.
От сварения чесън се изцежда сърцевината, а шлюпките изхвърлят.
В тенджера в загрятото масло се запържва брашното, внимателно с разбъркване се налива от бульона около 600 мл и толкова прясно мляко. Връща се обезкостеното месо с изцедения чесън и се вари 15-20 минути на средна степен на котлона. Сол черен пипер и на края застройване с двата жълтъка - разбиват се и малко по малко се темперират с топлата чорба и сетне при разбъркване се връщат обратно в нея.
След 5 минути чорбата е готова.
Може да се сервира със запържен в масло червен пипер, но съвсем ще стане като шкембе чорба. Та затова - обилно поръсена с черен пипер и ситно нарязан или пресован чесън.