С мляко и ориз, т.нар. сутляш, няма кого да изненадам. Но който е измислил добавката на тиква или е бил голям кулинар или голям късметлия. Така този съвсем простичък и познат на всички още от детството десерт става неустоим. Особено е подходящ сега през зимата.
Ще дам количествата съвсем условно в чаши, с уговорката, че тази която ползвах е около 150 мл:
1 ч.ч. ориз; 1 ч.ч. вода; 4 ч.ч. прясно мляко; 1 1/2 ч.ч. сварена и пюрирана тиква; 2 яйца; щипка канела и една ванилия, както и захар - около 1 ч.ч. (но по-добре е захарта да е на вкус - сложих 2/3 от чашата и пак ми дойде сладко).
Най-добрият вариант за ориза е не само да се измие предварително, но и да се накисне в студена вода за около час като водата се сменя няколко пъти. Така се отмиват всички химикали от обработката на ориза и пада излишното нишесте. В резултат зърната при варене не се слепват.
В общи линии, когато готвя (варя) ориз обикновено процедирам по този начин.
Оризът с водата се слага в подходяща съдина и се подварява до полуготовност като се слага и захарта и не се забравя да се бърка.
При ориза се налива млякото и се оставя да се вари няколко минути.
В това време тиквата се намачква добре с онази джаджа за картофено пюре (може да се и пасира). Разбърква се с яйцата, канелата и ванилията и се сипва в тенджерата.
Вари се до сгъстяване и пълно омекване на ориза.
Следва пресипване на десерта в купички, чашки и т.н.
От това количество при мене излезнаха 4 купички и 2 чаши.
Изчаква се малко да изстине и леко да хване коричка. Всяка съдина се посипва със захар - желателно е с кафява, но поради липса ...
След това с газовата горелката посипаната захар се карамелизира и десертът е готов за поднасяне.
Не мога да опиша вкуса и аромата на този иначе най-обикновен десерт - мляко с ориз.
Бих го оприличил с хубав крем брюле, но със собствено очарование.
В идеалния вариант би трябвало да го приготвя не с цели яйца, а само с жълтъци (поне 3-4), но нищо не загуби от това.
Правете смело и се наслаждавайте.
П.П. Може да се направи и със сурова тиква, която трябва да се настърже на ситното ренде и да се сложи да се вари едновременно с ориза. Само че вариантът с предварително сварената тиква е много удачен, защото самата тя става като крем.