Рядко готвим пилешко, а също така и рядко правя деликатеси от пилешко. Просто това месото от бройлери не ни е фаворит. Само че това кайзеровано пилешко филе си заслужава направията, па и става разкошно мезе към питието. В този вариант става и много бързо и не иска кой знае какви усилия.
Та и затова направията ще я дам направо в снимки с кратки обяснения.
Вземат се двете половинки на пилешки гърди и леко се оформят с ножа да придобият "търговски" вид.
Могат де се почистят и от разни ципички и др.п., ако има по тях.
Двете парчета се поставят, както на горната снимка - дебелият край на едното към тънкия край на другото. Едното от тях леко се осолява и опиперява и захлупва с другото.
Следва старателно овързване, слагане в подходяща съдина и засипване с едра морска сол.
12 часа осоляване са им напълно достатъчни.
Следва измиване от солта и подсушаване.
След подсушаването добре се овалват в смес от червен пипер (обикновен, пушен и лютив), черен пипер, сух чесън, чубрица и т.н. На който каквото му харесва.
Е те тука идва най-интересният момент - сушенето. Традиционно би трябвало да висне за няколко дни на терасата или да престоява в хладилника, ако времето е топло.
Този път заложих на варианта със сушилнята за плодове и зеленчуци.
Просто я включих на най-ниската степен, захлупих и оставих.
След 4 часа взех да го пробвам и на 6-я час ми хареса на твърдост. Оставих в хладилника да се поохлади и веднага след това филето биде нападнато.
Въоръжаваш се с остър нож, обзавеждаш с печени филийки и гледаш водката да не се стопля.
Впрочем след 2-3 дни в хладилника поизсъхна още малко и стана направо филе.
Прави се лесно и става невероятно вкусно.
НАЗДРАВЕ!