вторник, 12 март 2019 г.

Свинско винен кебап


 Оказва се, че в моя блог не съм писал нищо за иначе любимия винен кебап. Правил съм с различни видове месо (телешко, свинско, биволско, че даже и със заешко), но фаворит ми е свинското. Може би, защото най го харесвам.
 Най-често го правя по начина, който ще споделя и който доста се различава от т.нар. класически вариант. 
 Просто стана така, че попаднах на едно много хубаво свинско за готвене в месарницата и не се стърпях да го купя с идеята да правя тривиална свинска яхния с картофи, но преразмислих и заложих на варианта с винения кебап.
 При това го правих в мултитенджерата (демек мултикукъра) и стана много бързо.
Необходими са: 
  • поне 600 грама, свинско нарязано на кубчета 2х3 см и овкусено с черен пипер
  • 3 глави лук и 1 стрък праз, нарязани на много ситно
  • 2-3 скилидки чесън, нарязан на тънки люспи
  • 5-6 малки моркова нарязани напречно по диагонал на 2 см
  • половин глава обелено червено цвекло и нарязано на малки кубчета
  • поне 1/2 буркан домати, които се пасират
  • 1 ч.ч. хубаво червено вино
  • сол и черен пипер на вкус; мазнина
  • ориз за гарнитурата

Кукърът се включва на програма пържене, налива се малко мазнина (олио) и на партиди месото се запържва до полуготовност, да промени цвета си почти към кафяво, и се изважда в подходяща съдина.
След това в същата мазнина последователно лукът, чесънът и празът се запържват, добавят се резенчетата морков и цвекло. Всичко това за около 5 минути, добавят се доматите и червеното вино и като заври се добавя месото. Слага се капакът на кукъра и се преминава на програма "яхния", която при мене е 25 минути и напълно достатъчно ястието да се сготви.
Докато то си се вари, се приготвя и ориза за гарнитурата.
За целта са достатъчно около 3/4 ч.ч. ориз.
Когато варя ориз за гарнитура, не го мия.
В тиган (с капак) или касерола се загрява малко мазнина - 1-2 с.л. и в нея оризът се запържва до прозрачност. Налива се 1 ч.ч. топла вода и се похлупва с капака като силата на котлона се намалява наполовина. След 7-8 минути се отваря, налива се още една ч.ч. топла вода, слага се 1 ч.л. сол и се оставя отново да покъкри под капака за 7-8 минути. Това време му е достатъчно да свари. Отстранява се от котлона и се слага бучка масло като се разбърква.
От там нататък всичко е ясно. Сервиране и да не се забрави хубавото питие.
НАЗДРАВЕ!

"Баница" от лаваш с няколко вида сирена


 От доста време започнах да ползвам лаваш за приготвяне на различни вкуснотии - става за домашен дюнер, за такос, може да се ползва като блат за бързи пици или пък да се направи уникално вкусна баница.
 В общи линии държа във фризера един пакет лаваш - 10-а броя са обикновено, ей така за зор заман или за екстрени случаи, когато трябва да се приготви нещо съвсем, ама съвсем набързо.
 В неделя трябваше да приготвя баница (нали е традиция на Сирни Заговезни да се прави баница или питка), а кори за баница нямаше в къщи. И като те домързи да се разходиш до пазара, прибягваш към резервите.
 За една правоъгълна тава с размери 30х20 см отделих пет броя лаваши и ги нарязох на правоъгълници с размери почти на тавичката. Изрезките просто попълват празнините - няма страшно, изобщо не личи, че ги има. 
За направията предвидих една кофичка кисело мляко, една чаена чаша прясно мляко, 5 големи яйца, и изненадата - обрах изостанали сирена от хладилника. Около 150 грама обикновено краве сирене, 100 грама втвърдена рикота (която настъргах), парче гауда - пушена и парче кашкавал - общо около 150 грама и малко крема сирене. Част от гаудата и кашкавала настъргах, а останалата нарязох на люспи. Добавих и малко по-малко от 100 грама шунка нарязана на много ситно и 2 стръка пресен лук - също много на ситно. В киселото мляко се загася 1 ч.л. сода и се смесва с яйцата и останалите продукти.
Дъното на тавичката се намазва добре с масло, слага се една кора от лаваша и обилно с лъжица се залива с плънката. Най-добре става с решетъчна лъжица, че остава малко от течността.

Така се процедира с всичките пет кори.
Нарязва се на квадрати и обилно се поръсва с остатъка от яйчено-млечната смес. Добре се разтръсква, за да проникне течността добре.
Все пак корите лаваш са дебели и искат повече течност. 
Тук таме се поръсва с тънкофайски резенчета масло.
Цялата тази процедура отнема не повече от 10-а минути.
Пече се на 180С във фурната малко повече от час.
По-дългото време на печене е лесно за обясняване - просто течността е повече.
По време на печенето се надува яко - почти двойно и ха ха да излезе от тавата.
По средата на печенето е желателно да се покрие с фолио, за да не прегори отгоре заради продължителността на печенето.
Най-добре е готовността да се провери по стария изпитан метод - със забождане на шишче. 
Целта е хубаво да се изпече, че ако се извади по-рано, може да остане леко глетаво.
След изваждането от фурната поспада малко и си се прибира в тавичката.
Желателно е да се поизчака малко да поизстине преди да бъде нападната. Защо ли - ами просто, докато е гореща изглежда някак си не съвсем добре опечена отвътре.
Но това е измамно. Като поизстине, си стане точно каквато трябва да бъде.
Не мога да опиша колко ароматна и вкусна става "баницата" приготвена по този начин.

А на другия ден е още по-вкусна.

Е, нямам какво да кажа повече.
Наистина става невероятна баница.

събота, 2 март 2019 г.

Карфиол със синьо сирене


Ако ми разрешите, няма днес да пея дитирамби за ползата от карфиола. Някои го нареждат заедно с броколито за супер храна, предпазваща от рак и тем там подобни. За мен просто си е вкусен зеленчук дет може да се направи в различни варианти - правил съм дори невероятно вкусни кюфтета.
 Този път заложих на една запеканка от карфиол и нещо тип "почисти хладилника" от разни сирена, от които най-много се оказа едно синьо сирене около 180 грама.
 Нарочно няма да давам количества, всичко ще следва като описание в снимковия материал. По принцип в последно време предпочитам да давам обяснения, а конкретните количества зависят от предпочитанията и броя на порциите. При нас все пак са 4-6 такива.
Една глава карфиол се накъсва на най-ситните розички и се задушава в леко подсолена вода заедно с няколко парченца нарязан морков. Може и да се свари на пара.
Предпочитам да е леко хрупкав и полусварен.
Сетне се прецежда добре в цедка.


В подходяща съдина се приготвя сос бешамел по собствен вкус. В моя вариант 3 с.л. масло, около 3-4 с.л. брашно и почти литър прясно мляко. Без сол. Като поистине малко в бешамела се настъргват сирената. В случая гауда, кашкавал, малко обикновено сирене, както и почти 180-200 грама синьо сирене.
За любителите на броколите, може да се сварят няколко броя с бешамела и да се пасират заедно с него и чак след това да се сложат сирената.
Карфиолът в леко намазнената тавичка се залива със сместа от сирената и добре разбърква.
Тук е моментът да кажа, че може да се направи със сметана, но у нас не е на почит.
В цялата тази галимация може да се бухнат и едно, че и повече яйца.
Цялата тази "сложна конструкция" заминава във фурната на 180С  - колкото да се засрами и от срам позачерви.
А пропуснах и нещо не съвсем маловажно - носи църно пиперче и за любителите малко люто и пушено цървено пиперче. По моя преценка вкусът на сирената е достатъмен и не са необходими други подправки. 
Ама това си зависи от мерака на ящниците...
Едно невероятно вкусно, лесно, просто за изпълнение ястие, което е от типа "почисти хладилника", защото носи и други добавки. Чак съжалявам, че не пробвах и да му добавя някакво колбасче...
Правете смело и НАЗДРАВЕ!