Продължавам с различните вариации на домашните деликатеси и разбира се с експериментите.
Този път "заложих" на възможно най-бързото приготвяне на това руло от гърди и ще обяснявам всичко направо със снимките.
Парчето гърди без кост, което ползвах бе 1,2 кг.
Разрязох го с остър нож по дължина на две тънки парчета.
Този път нещо не се справих много добре с рязането и станаха малко неравномерни, което се отрази сетне на формата.
Двете парчета ги сложих едно до друго на дъската е овкусих със
сол (общо 30 грама - 10 грама нитритна и 20 грама обикновена);
сух чесън - 4 грама (но носи и повече - реших да не стане натрапчив вкуса от него);
5 грама черен пипер
и по 1 грам млян кориандър и кимион.
В интерес на истината можеше да сложа и малко повече.
Най добре става като подправките се смесят и втриват в месото с ръка.
Месото навих на руло, но не стана равномерно и напъхах в кръгла кутия от узо, на която бях надянал мрежичката и старателно го набутах в нея.
След като го вързах от двете страни, ми се стори малко рехаво и го пристегнах и с конец доста добре.
Оставих така за около час.
Сетне във фурничката върху решетката - в месото забит термометъра, на дъното тавичка с вряла вода и постепенно увеличаване на температурата от 50С до 80С на долен вентилатор.
Горе долу за два часа и половина стигна 70С вътре.
Не го мих, а направо го пъхнах в камерата на хладилника за около 30-40 минути и сетне оставих в хладилника до следващата вечер.
И биде нападнато с хубаво питие.
Много добре държи формата, реже се тънкофайски.
На вкус много много добро, но на мен ми се стори леко безсолно, но на останалите им хареса на сол.
И може би дойде малко по-сухичко, защото гърдите бяха основно от месо.
То се вижда от снимката, че е основно месо съвсем малко сланина.
Най-важното е, че стана много вкусно и сравнително бързо.
Ако нямате мрежичка за колбаси, може да се овърже много добре.
Като забележка - за по-добър резултат, може би трябваше готовото руло да го оставя поне за 24 часа в хладилника, преди да го вкарам във фурната.
Правете смело и НАЗДРАВЕ!