неделя, 7 април 2019 г.

Млечен десерт с елда, ориз и фиде


 Не си падам по десертите, освен по млякото с ориз във всичките му варианти.
 Този път заложих на един странен на вид десерт - с елда, ориз и ситно фиде, който се прави на принципа на млякото с ориз. Е има си и някои особености, които ще споделя:
Необходими са: равни количества елда, ориз и фиде. Примерно, общо 1 ч.ч.
Елдата се измива много добре и оставя да се накисне за малко в хладка вода.
След това оризът и елдата се слагат в тенджера с около 2 или 2 1/2 ч.ч. и се изчаква водата да заври. Елдата пуща един такъв особен леко кафяв цвят  и с лек непривичен за нас аромат. Затова тази вода се изхвърля през цедка като пак се измиват и отново се връщат в тенджерата за варене с около 2 ч.ч. вода. Вари се на бавен огън и когато водата се поеме, се наливат около 2 или 2 1/2 ч.ч. прясно мляко. Слага се и фидето (то просто увира много бързо в сравнение с другите).
На това количество се слага 1/2 ч.ч. захар. Захарта е на вкус и може да се сложи доста повече. Изчаква се добре да се свари. Не бива да се забравя, че и трябва да се бърка. Нищо че се вари на средна сила на котлона.
Разсипва се по купичките и може да се наръси с канела.
Другият вариант е да се сложи малко повече мляко - около 3 ч.ч. В купичка да се разбият 1 ч.л. с връх царевично нишесте и едно яйце заедно с малко прясно мляко или вода и да се добавят към сместа. (както е на снимката).
Става един невероятен крем и може да се вари до сгъстяване или пък да се прехвърли в купички и да се дозапече на водна баня във фурната- до готовност.
И в двата варианта става страхотно на вкус.
Как ще се сервира и дали ще се добави ванилия или канела или плодове е въпрос на въображение и желание. Може да се посипе с кафява захар и с горелката да се направи карамелен слой.
Варианти много. Важното е, че е невероятно вкусно и за мене е по-вкусно от обикновеното мляко с ориз.
Правете смело и се наслаждавайте на един наистина вкусен десерт.

събота, 6 април 2019 г.

Лесен десерт с чия, прясно мляко и плодове



Започвам с лафа на Баба, Бог да я прости, която казваше, че къща без чия, все едно нищо няма. 
Това в кръга на шегата.
Признавам си до преди месец изобщо не бях кусвал туй ти ми чудо, но едни приятели успяха да ме "излъжат" да пробвам един десерт. И аз който ям десерти веднъж дваж годишно, взех че пробвах. Съблазних се, че бе нещо шоколадово, но леко лигаво и с едни ситни зрънца дет нямаха сдъвкване. Както и да е, оказа се било чия с шоколад.
Малко след това попаднах в кварталния магазин на чия (може ли да липсва?) - 250 гр. за 2,30 лв и си купих едно пакетче - за проба.
Пробвах с 50 грама чия и една ч.ч. (200 мл) топло прясно мляко.
Сипах чията в млякото и оставих така за един ден. 
След това падна едно яко разбиване с пасатора и проба - може да се яде и зрънцата съвсем леко се усещат.
Подсладих с 2 с.л. мед и добавих 1 ч.л. с връх какао.
Получи се много вкусен и лесен за приготвяне десерт.
Дори не се чудих с какво да го украся - може би ягоди или нещо подобно, но не стигнах до там.
Правих и втори вариант и трети вариант.
В единия при пасирането добавих банан, а в другия - ябълка.
И в двата варианта стана много приятно.

Като краен извод - няма да стане моят любим десерт, но става наистина много приятен и най-важното много лесен за приготвяне десерт, който носи най-различни вариации.
На който чията му е на сърце, може смело да експериментира.

петък, 29 март 2019 г.

Лесна крем супа от лапад


 "Хванахме" се за зеленото - лапад, коприва, спанак ... Какво разнообразие от зелентии, с които могат да се направят направо стотици вкуснотии.
 Този път ще споделя как правя нашата лесна и мързелива крем супа от лапад. Прави се с минимум продукти и минимум усилия. То няма и какви инградиенти да описвам.
 В тенджерата се слага 1,2 л вода с щипка сол - буквално 1/2 ч.л. Докато водата завира, се измива лапада (ами като количество някъде около 400-500 грама - беше една голяма купа) и се обелват 2-3 три големи моркова. Не е необходимо на лапада се махат дръжки, дебели жили и др.п. 
Морковите се пущат във врялата вода за 5-6 минути, след това и лапада. След три четири минути  се вадят морковите, а котлонът се изключва.
С пасатора лападът се пасира както си е в тенджерката. При това количество вода и лапад се получава крем супа с достатъчна гъстота, но ако не е достатъчно може да се сгъсти с добавка на малко крутони, които пак да се пасират.
Морковите се нарязват на кубчета и връщат при пасирания лапад.
Овкусява се със сол, черен пипер, щипка джоджен или риган. Слага се бучка масло.
Като се сервира в крем супата могат да се пуснат кубчета сирене и да се поръси с тиквени семки. Може де се резне на ситно скилидка чесън - въпрос на вкус, но лимоновият сок или домашният ябълков оцет са задължителни.
Който желае може да добави и картоф заедно с морковите, който да се пасира с лапада - ще стане по-гъста, но на мен си ми харесва чистият вкус на лапада.
По същият начин може да се направи със спанак, с коприва и т.н.  Важното е, че няма запържване, няма някаква особена подготовка, както че се прави страшно лесно и бързо.