четвъртък, 11 април 2019 г.

"Майонеза" без яйца и мляко - с аквафаба


Наскоро правих хумус и запазих течността от консервата нахут. Сетне се пресетих, че някъде съм чел, че е й казват аквафаба и е много подходяща като заместител на яйцата.
Хвърлих едно око в Уикито и ме излезна следното:
Aquafaba (от латински.  Aqua  - вода, фаба  - боб, боб) е името на вискозна течност, получена чрез варене на плодовете на бобови растения , като нахут , фасул , грах .
Благодарение на способността си да имитира функционалните свойства на яйчните белтъци , aquafabа може да се използва като пряка замяна на белтъците в някои рецепти.
Неговият състав е особено подходящ за употреба от хора на диета по етични, религиозни или други причини, за да се избегне яденето на яйца .
Бяха си написали, че  30 мл - две суп. лъжици, заместват едно яйце, както и че може да се ползва за майонези, за направа на целувки (меренге) и т.н.

Е сетне се оказа много лесно:
течността на нахута - около 50 мл, 1 ч.л.  дижонска горчица, 250 мл олио, щипка сол и идея черен пипер (може и без тях, но вкусът е друг) и 1 с.л. прясно изстискан лимонов сок.
Всичко направо в буркана и с пасатора, както се прави обикновена майонеза.
Стана превъзходна и направо не може да се отличи от тази с яйцата, освен цветово.
Пробвах да я направя и нутриблендера - с двойно количество. Стана лесно и бързо. То си се вижда от снимката.
Правете смело и не изхвърляйте водата от нахута или боба - особено на готовите, консервирани.

П.П. И още един трик: отцедената течност от консервата може да се сложи във формички или пликчета с приблизително количество 30-50 мл, да се замрази във фризера и по всяко време аквафабата ще бъде на разположение за направа на майонеза. Особено когато яйцата са кът.

Ето и една такава направена с течността от консерва грах.












Ето и торбичката с течност, която е достатъчна за една доза майонеза и която заминава във фризера.
Размразяването и употребата й по предназначение е въпрос на минути.


сряда, 10 април 2019 г.

Патладжан кебап


 Както обикновено в последно време това не е някаква рецепта, а просто един лесен начин да се сготви нещо вкусно, което дори може да ни отстрами и пред гости.
 Необходими са само няколко съставки - патладжани, кайма (мляно месо, овкусено с подправки), домати и евентуално чедър или кашкавал...
 Най-важното е  да имаме дървени шишчета ...
Грабаме два три, че и повече патладжана и ги оформяме старателно като паралелепипед - леле колко сложно се изразих. 
Отваряйте учебника по геометрия от 5-ти клас.
Нарязва се всеки патладжан на ивички с дебелина около 1/2 сантима.
В това време свляно месо си го овкусяваме със сол, черен пипер, кимион, нарязан лук и задължително няколко скилидки чесън. 
Патладжана леко го осоляваме и оставяме за 20-а минути по надодолнище уж да му изтекат църните води. Ама със сегашните модерни патладжани това май не е наложителна операция.
Грабваме дървеното шишче и нанизваме резен патладжан и бухаме до него кайма като за кюфте, но го примачкваме със следващото парче патладжан.
Редим смело и готовите шишчета слагаме в тавичка с малко олио.
С един буркан домати се отнасяме жестоко и ги правим на каша с пасатора с добавка на няколко листенца босилек и църно пиперче.
Заливаме импровизираните шишчета с този ми ти живителен сос и за наказание всичко го бухваме във фурната на 200С  да се изстезава за около 40-50 минути.
По някое време проявяваме доброта и наръсваме обилно с настърган чедър. Ако няма чедър, няма да се бесим я - просто рендосваме нашенски кашкавал със сухо мляко обикновено и оставяме нашето изделие да се дозапече и кашкавалчето да се засрами, че не е чедър...
Сервираме по едно шишче на глава, а на по ящните и по две като не забравяме да гарнираме с някакъв зеленчук - какъв ти зеленчук - направо със шопска салата.
И в никакъв случай без хубаво питие.
Такава вкуснотия без питие не може да се хапва спокойно.
Наздраве и за простото лесно и вкусно ястие, което предлагам.
Прави се буквално за минути, чака се търпеливо да се опече и сетне се омита преди да си казал НАЗДРАВЕ!

вторник, 9 април 2019 г.

Руло от пуешко бутче


   Това е поредната ми лесна и вкусна рецепта за едно невероятно пуешко руло, което се прави много лесно, а става дзверски вкусно.
 И поради тази причина нямам намерение да Ви давам някакви точни количества, но който се заинтересува от описанието по-долу ще има възможност да си го направи и да импровизира по собствен мерак.
Започвам с това, че едно пуешко обезкостено и изчистено от ония прословути жили е достатъчно за четирима. Може, впрочем да се направи с патешко бутче, от което е изчистена излишвата мазнина.
Бутчето внимателно се нарязва да стане като лист, овкусява се със сол, черен пипер и се намазва със смес от горчица с майонеза. Нареждат се резенчета кашкавал (или твърдо сирене - най-добре синьо), резенчета шунка или пушено месо. Може и кисела краставичка - абе каквото ти душата ти сака...- може и консервирани гъбки. Само въображение и мерак да са налични.
Бутчето се навива на руло и се овързва с яка хортума - демек домакински конец и за се запържва от всички страни в малко мазнина до хубаво зачервяване.
Така хубаво се запечатва и ще стане по-сочно.
В същата мазнина се пущат цели пресни картофи - да ги грабне огъня. Не е необходимо да се белят, ако са пресни. Пък и да не са пресни, достатъчно е да се измият и почистят добре...
Всичко се бухва в една тавичка заедно с мазнината от пърженето и с добавка на една чаша бяло вино. Може и бира. Може и просто водичка.
Тука нямам идея - на кой каквото му харесва.
Овива се с алуминиево фолио плътно и заминава във фурната на 200С за около 30-а минути и сетне на 180С за още толкова. 
Колкото и да ме боли, фолиото се отстранява и се дозапича до готовност още за 20-а минути.
Понякога като махна фолиото, старателно го измивам и го ползвам за втори път ... Абе, икономията е майка на бедността.
Изчаква се рулото да се охлади малко и се нарязва тънкофайски. Да не забравите конците да ги махнете, че в стомаха ще стане непоносимо.
Сосът от печенето заедно с картофите се прави на пюре и всичко е готово за сервиране.
Е, не чакайте красива снимка от сервирането.
У нас си е така - като не направи и заминава на масата. Красивите снимки за са онези дето не се Ранят, а си снимат манджите и чакат лайковете.
 нас се турга на масата и на масата и напада яко от гладниците като не забравяме да си напълниме чашите с хубаво питие.
Затова, правете смело и НАЗДРАВЕ!