четвъртък, 11 април 2019 г.

Питките за закуска на Дзвера


 Задават се почивни и е време да споделя едни просто уникални и дзверски вкусни питки. Това са ми любимите и винаги кат се присетя, не пропущам да ги направя още повече, че не отнемат много време.
 За тестото ползвам една почти универсална моя рецепта, която леко се различава от лесните ми теста, за които доста съм писал в блога.
За тестото:
1 яйце, 50 грама разтопено масло или 3 с.л. олио (но с масло е по-добре); 300 грама топло прясно мляко; по 1 ч.л. захар и сол; 15 грама суха мая и приблизително 500 гр. или малко повече брашно.
Още са необходими около 80 грама настърган кашкавал (но може и повече), както и толкова бекон (или шунка), нарязан на много ситни кубчета.
Първо се замесва тестото от всички съставки и оставя на топло да удвоява обема си, а в това се настъргва кашкавала и нарязва бекона.
След това се добавят към тестото и се след омесването отново се оставя за 10-а минути да си почине.
Лично аз ползвам купички, които намазнявам, след което слагам в тях тестото и изчаквам да втаса отново.
Може да се направят направо питки и да се наредят върху хартия за печене в тавата.
Не ги мажа с жълтък, а с мляко и разтопено масло.
След втасването като тръгнат да излизат от купичката (то затова и се пълни до половината), заминават във фурната, която е загрята на 180С.
Пекат се до готовност, което става за около 30-а минути.
Следва леко охлаждане, изваждане, намазване пак с масло и малко търпение преди се нападнат.
Ароматът е просто непредаваем.
То си става цяло ястие с тези питки.
Замислил съм следващия път да опитам с добавка на още съставки - като кисели краставички и още нещо от типа - "почисти" хладилника.
А сега си представете тези ухаещи на масло, на бекон питки, поднесени за закуска, какъв тремор в ръцете предизвикват !?
И какво изкушение за изгладнелите ни рано сутринта души...
Хубавото е, че тестото може да се приготви от вечерта, да си престои в хладилника и сутринта след 15-20 мин. направо  във фурната.
Писах повече време отколкото е необходимо да се направят.
Не казвам този път Наздраве, а само Пробвайте и да Ви е сладко.

Пържен шаран - как да подобрим вкуса


 Доста често се случва да купим или пък приятел да ни донесе шаран, който уж е пресен, а дъхка често на тиня при пърженето. Затова съвсем накратичко ще споделя моя начин за премахване на тази неприятна миризма и за подобряване на вкуса на такъв рибок.
Шаранът се почиства и измива много добре.
Нарязва се на шайби за пържене и обилно се маринова с дижонска горчица.
Оставя се така на хладно поне за 2-3 часа.
Това време е напълно достатъчно, за да изчезне неприятната миризма и да му се подобри вкуса.
Може да се пръжне едно парче и да се пробва..
Има и други начини, но този е направо безотказен, дори и при доста с натрапчива миризма риби.
Сетне е ясно.
Смесват се равни части пшенично брашно с царевично. Слага се сол, пипер и евентуално дивисил.
След овалване в тази смес парчетата рибка се оставят за малко - да дръпне брашното по нея.
Пържи се за кратко в силно загрята мазнина.
Предпочитам да пържа в древния бронзов тиган, а не в тефлонов или с незалепващо покритие.
Изпържената в този тиган риба има неповторим вкус.
Остана само да си сложим салатката и питието.
НАЗДРАВЕ!

Кюфтета "Астика"


  Това не е рецепта, а е просто интересен и различен начин, по който могат да се направят едни много сочни и вкусни кюфтета.
 Необходими са кайма за печене, грил тиган, капак и бира. В случая "Астика" кутийка, която случайно е попаднала в къщи. Та и затова кюфтетата са "А стига" 

Грил тиганът се загрява без мазнина и в него се нареждат оформените кюфтета.
След 2-3 минути се налива в тигана малко бира - колкото да покрие дъното и се слага капак.





След изпаряване на бирата, кюфтета се обръщат от другата страна, отново се налива идея бира, а върху тях може да се сложат резенчета твърдо сирене (кашкавал), което лесно се разтапя.
Отново се затваря с капака и се пекат до изпаряване на бирата.
Просто си нямате представя каква вкуснотия стават приготвените по този начин кюфтета.
Мога само да кажа - пробвайте и НАЗДРАВЕ!