сряда, 7 август 2019 г.

Мешано мезе в саханче


   Не знам как е при Вас, но в къщи, когато вече сме планували почивката си, рязко намаляваме покупките и гледаме да оставим хладилника минимум неща. И в този случай се появяват разни ястия, на които казвам "почисти хладилника". Впрочем тази "операция" я правя поне веднъж месечно, защото ... то е ясно - винаги остава по малко от това и от онова.
  Та и този път така: при ревизията бидоха открити в камерата - парче свински дроб около 300 грама, четири кюфтета готови за печене, две шишчета - също овкусени и готови за печене, а в хладилника - две парчета сурова наденица. 
 На пръв поглед всичко е несъвместимо, но е идеално за пекване и дори за посрещане на баджанака за довиждане.
Замразеният дроб се прехвърля в купа с вода и оставя там. Хем се размразява, хем се и почиства от кръвта. В това време останалите замразени неща се отпущат.
В тиган се задушава една глава лук с 2-3 скилидки и при тях месото от шишчетата леко се запържва (само то има нужда от предварителна лека термична обработка). Прехвърля се месото заедно с лука и мазнината в саханче (глинена съдина), добавят се кюфтетата, нарязания дроб и нарязаната на парчета наденица; капва се чашка червено вино (може и бира), нареждат се отгоре кръгчета домат, едно две лютивички чушлета, завива се с фолио и за 30-а минути на 200С. Може да се ръсне и с малко подправки (в моя случай с униварсалната ми подправка).
Маха се фолиото и се дозапича до готовност.
Впрочем, носи и добавката на други нещица.
Много е лесно за изпълнение, никакви усилия - само нареждане на подръчни нещица в саханчето.
Слагането на кашкавал, моцарела, бекон и др.п. са само екстри...
Единственият зор е чакането и устояването на ароматите, които се носят от него.
Става страхотно мешано мезе, с което мога само да кажа НАЗДРАВЕ!

вторник, 6 август 2019 г.

Пикантна млечна салата


 Като се каже "млечна салата", първата ни асоциация е със салата "Снежанка" - едно разкошно мезе за добре изстуденото питие. 
 Е те тази млечна салата е нещо като вариация по темата - прави се лесно, а е невероятно вкусна в пъти повече от обикновената Снежанка.
 Давам съвсем примерно количество: добре изцеденото кисело мляко на две кофички, две полуобелени средни краставички - нарязани на много ситно, 10-15 ситно нарязани чери доматчета и отцедени от течността; 100-а грама натрошено сирене; 1 (че  малко повече) ч.л. чили на люспи; копър, черен пипер и сол - на вкус.
 Всичко се омесва добре и оставя в хладилника да престои поне час.
 Невероятно мезе, с което мога да кажа само НАЗДРАВЕ!

понеделник, 5 август 2019 г.

Прясно зеле с наденица в мултикукъра


 Рядко пиша за готвенето в мултикукъра, защото го възприемам като уред за сваряване на супа, на някаква яхния, картофи и т.н. и за него не се налагат някакви специални рецепти и умения за готвене.
 Само че специално за това прясно зеле възнамерявам да споделя, защото става за уникално бързо време и по възможно най-лесния начин.
 За направата на това лятно вкусно ястие са ни необходими една глава лук, 2-3 скилидки чесън, 1 средна зелка (около 1,5 кг), 3-4 с.л. мазнина, 1 ч.л. червен пипер, сол и черен пипер.
 Лукът е чесънът се почистват, а на зелката се махат външните листа, ако се налага.
 Мултито се включва на програма яхния и в него се слага мазнината.
Докато мазнината загрява, се нарязват чесъна и лука на ситно и пущат във вече загрятата мазнина.
Докато те се задушават набързо се нарязва зелката на едри парчета. При лука се добавя нарязаната на парчета по 7-8 см сурова наденица и почти веднага червения пипер.
Всичкото зеле се изсипва с в купата, следва малко сол и черния пипер.
Могат да се добавят и други неща - например щипка ким, която му придава малко немски вкус и т.н.
Кукърът се затваря с капака и след свършване на програмата, която на Делимано 50:1 е цели 25 минути, ястието е готово.
Наистина лесно и бързо. Подготовката е буквално 5-6 минути и това е.
Никаква философия - лесно, бързо и вкусно.