сряда, 18 септември 2019 г.

Пикантна салата от цедено козе мляко


  Често правя салати с цедено кисело мляко, но най ми харесват тези с козе мляко. Но точно тази е резултат на един експеримент, който отначало ми прозвуча налудничаво.
  На нашия пазар се появи един специализиран магазин, в който продават млечни продукти от козе и биволско мляко, едни специални салами и др.п. Продават и прясно козе мляко в бутилки - по 2,60 лв/л.
 Често казано, направо ми се видя безбожно скъпо. Затова купих една бутилка, бухнах я в хладилника и честно казано направо я забравих.
Когато я видях, срокът на годност беше изтекъл със седмица и си реших да я оставя така до... Вчера, когато се прибрахме от почивката. Млякото вътре се беше разслоило на гъста маса и суроватка.
Прецедих го през тензух и получих около 300 грама цедено мляко. На руски му казват "простокваша", но за българското име не се сещам.
Опитах го - невероятно вкусно и дори леко сладникаво, никакъв кисел вкус ...Много по-добро на вкус и от кисело козе мляко.
Нарязах му 1/2 връзка пресен магданоз, 2-3 люти чушлета, почистени от семенцата, нарязани на много ситно, половин домат само месестата част на много ситно, 1 скилидка пресован чесън и моята гурме сол и черен пипер на вкус и задължително 2-3 с.л. овкусен зехтин.
Невероятно вкусна млечна и пикантна салата към питието. Не ми се връзвайте на акъла - купете си козе кисело мляко, изцедете го и си направете тази пикантна салата и няма да съжалявате.
Уникално мезе за салатата и НАЗДРАВЕ!

вторник, 17 септември 2019 г.

Яхния от вчерашния джолан


  Почивките свършиха и като за начало един печен джолан - как се прави по различни начини съм писал доста, но този е просто джолан с кожа и печен на фурна.
 Да ама един джолан ни дойде за двамата в доста повече и поизостана.

Хапнахме що хапнахме, а останалото ми се видя вече поизсъхнало, както си беше нарязано, па и кожичката сякаш се втвърди.
Няма да се хвърля я! 
С 2 глави нарязан лук, 3-4 скилидки чесън, един морков нарязан на ситно, малко подправки и чашка вино му вдъхнах нов живот на джоланчето.
Лукът и чесънът се задушават за кратко в малко мазнина, слагат се морковите, лъжичка червен пипер и нарязаното месо от джоланчето с добавка на бульон колкото да го покрие и се оставя да покъкри около 25-30 минути на слаб котлон. Като остане на мазнина се налива и чашката червено вино, подправките и отново се оставя да покъкри докато остане на мазнина и виното се изпари.
Невероятна яхния и си носи на питието.

вторник, 10 септември 2019 г.

Пенсионерски кюфтета



 Веднага започвам с това, че става дума за пенсионерски кюфтета, т.е. не защото са правени от пенсионер, а защото наистина са икономични и са за хора с ограничени възможности.
 Впрочем за подобни кюфтета съм писал вече  в публикацията за студентски кюфтета, но там количеството хляб е доста по-малко.

Разполагах с 500 грама мляно месо и се готвех да направя кайма за скара и да пекна едни кюфтенца - за двама човека ще са предостатъчно. И тъкмо щях да започвам, когато се сетих, че съм поканил Баджанака на една табличка и кюфтетата трябва да са значително повече, а такива могат да станат само пържени.
Поогледох се стар сух хляб и се оказа, че разполагаме с около половин сух ръжен хляб със семена. Поорязах корите, половината от него накиснах в леко топла вода, а другата част настъргах в две разбити яйца. Смесих с каймата, добавих подправките и 1 пълна ч.л. сушен лук (поема част от течността) и тогава видях, че много ясно се виждат семената от хляба - затова добавих още по 1 с.л. тиквени семки и слънчоглед.
Оформих си кюфтетата и ги оставих в камерата на хладилника за около 30-а минути.
Последва пържене в силно загрята мазнина, като след слагането на първата партида 5-6 кюфтета, силата на котлона се намалява с 1/3. 
Този път се изхитрих и едновременно с кюфтетата пущах в мазнината едро нарязан лук, нарязани чушки, морков, скилидки чесън, че и дори люти чушлета.
Пържат се до готовност и се вадят върху кухненска хартия.
В последната партида пуснах и люти чушлета и наразян на хапки поизсъхнал хляб.
От това количество излезнаха цели 17 броя нормални кюфтета.

На края да взема да обобщя:
500 грама мляно месо, същото количество сух хляб че и малко повече (за предпочитане ръжен), 1 глава лук ситно нарязан (или 1 с.л. сух лук), 2 яйца, сол на вкус, 1 ч.л. черен пипер, 1/2 ч.л. кимион, 1 ч.л. пушен червен пипер, 1 с.л. кисело мляко и 1 ч.л. сода, щипка чубрица или риган.
Обелените тиквени и слънчогледови семки са екстра, но дават много особен и приятен вкус.

Ако някой ми беше казал, че кюфтета с толкова хляб ще станат, не бих повярвал, но тези се оказаха невероятно вкусни и пухкави.
Направете ги и няма да съжалявате. 
НАЗДРАВЕ!