събота, 7 декември 2019 г.

Домашен пастет с пушена сланина и бекон


  Правил съм доста различни видове пастети, но точно този се оказа направо върховен - дзверски вкусен. При това се прави невероятно лесно и направията му не изисква някакви особени усилия.

 Необходими са: поне 500 грама черен свински дроб, по около 150 грама пушена сланина и варено-пушен бекон, 1 голям морков, 1 малко глава лук и 3-4 скилидки чесън. Също така 3-4 с.л. гъша мас и/или масло. За овкусяването: 1 ч.л. сол, по 1/2 ч.л. черен пипер и кимион, 1/4 ч.л. индийско орехче, 1 дафинов лист, поне 60-70 мл коняк или бърбън.
Изпълнението е направо елементарно и много бързо:
Дробът се почиства и нарязва на късчета (прим. 2х3 см), може за кратко да се изкисне в хладка вода.
Зеленчуците се обелват и нарязват произволно. Сланината и бекона се нарязват на дребни кубчета.
В подходяща дълбока съдина се загрява гъшата мас (или маслото) и в нея се пущат първо парчетата сланина. Като започнат да променят цвета си, се слагат парченцата чесън, лук и малко след това морковите. 
Пържат се до леко омекване на морковите и след това на части се пущат парчетата дроб като преди това се подсушават. Запържването продължава докато дробът промени цвета си и започне леко да покафенява. Следва беконът. Слагат се и подправките и буквално след няколко минути се личва вътре алкохолът. Когато отново остане на мазнина, значи изделието е почти готово.
Маха се листчето дафинов лист и направо в същата съдина всичко се пасира с пасатора. Ако съдината не е подходяща, това се прави в купата на пасатора на части.
След пасирането, пастетът се пробва на вкус и при необходимост може да се добави сол или подправки.
Загрява се отново и се пълни в буркани, както е топъл.
Не е необходимо да се залива отгоре с масло.
Става невероятна вкуснотия - ароматен с леко опушен вкус.
След изстиването е направо невероятен- за закуска върху препечена филийка, или на хапки - като мезе към питието.
Като се махне времето за изкисване на дроба, цялата олелия ми отне около 30-а минути.
Бързо, лесно и вкусно.
Правете смело като може да импровизирате свободно.

Пържен дроб в яйце


Това в никакъв случай не е рецепта, а е един малък трик, за да стане пърженият дроб крехък и вкусен.
Количества няма.
Дробът (свински или телешки) се нарязва на парчета за пържене, почиства от ципи и вени.
Изкисва се в две-три води с малко оцет. Подсушава се.
Едно или две яйца (в зависимост от количеството) се разбиват, слага се малко черен пипер (и лют червен пипер - обичам пикантен дроб) и вътре се слагат парчетата дроб. Нека престоят така около 30-а минути.
Ако се пържи пилешки дроб, в яйцето може да се разбие лъжичка царевично нишесте и става като паниран и много по-вкусен.
Сетне дробът се пържи на партиди в загрята мазнина - до леко зачервяване.
Действително става много крехък и вкусен.
Просто и лесно с много добър резултат.

сряда, 4 декември 2019 г.

Саздърма от свински език


  Преди дни попаднах в месарницата на свински езици и то на цена малко над 5 лв за кило. То човешкото оЧо насищане няма и с идеята за език с масло към питието взех, че се накупих почти с две кила език.  Да ама за двама човека - колко мезе да приготвиш и за колко питиета?

 То каквото и да правиш с език първо трябва да се свари - варенето е ясно - сол, зърна пипер, дафиново листче, едно две караНфильчета, 4-5 зърна бахар, няколко скилидки чесън и половин глава лук (даже необелен). Варенето е ясно - като боцнеш с вилицата, да потъва като в масло. Имах налично джоланско месо около 400-500 грама и него го бухнах при езика. И като взех да слагам - и едни изостанали 100-а грама от телешка глава (в камерата на хладилника какво ли няма). Тайната на варенето за омекване е, че във водата може да се сложи и 1 ч.л. сода.
След сваряването, езикът се вади, веднага се охлажда и обелва. 
Е, обелих два езика нарязани на филийки запържих в масло с малко подправки и след няколко питиета половината взе, че артиса. В добавка и на още почти кило и половина езици и малко сварени мръфки.
Ами сега? Да взема да замразявам хич не ми хареса като идея. 
И ми дойде хрумка:
Сетих  че имам едно найлоново черво почти Ф=15 см. Обелените езици резнах буквално на две три парчета, свареното месо накъсах на ситно.  В тигана загрях буквално 1 с.л. масло, турих нарязаните езици и месо и малко от бульона от варенето - колкото да ги покрие и запържвах/варих до полуизпаряване на течността. Като поизстина малко изсипах едно пакетче желатин вътре и напълних в червото. Тук таме боцване с иглата и пресоване в стягата за 24 часа. Сетне в хладилника.
Стана невероятно вкусно мезе - Дзверска му работа. 

След хладилника яко стегна, пази форма, реже се тънкофайско.
Всичко се вижда от снимките. За вкуса може да ми се доверите - знаете, че там не подвеждам. Каквото не е станало не се публикува и минава в графата "провали".
Много се чудих как да го "кръстя" - можеше - деликатес от свински езици, но заложих на познатото "саздърма" от свински език. 
Правете смело, Дзврески вкусно е и НАЗДРАВЕ!