неделя, 5 януари 2020 г.

Сиренада в бон филе по Дзверски


 Това е едно невероятна Дзверска вкуснотия, която правя когато решим да се поглезим с нещо наистина много различно и което си заслужава да се седне около масата с кеф. Това е една феерия за небцето и предизвикателство за хубаво питие.
 Започвам с това, че всъщност не става дума за някаква точна рецепта, а за определен начин на направия. И въпреки ползваните продукти не е толкова скъпо за изпълнение.
 Като за начало обяснявам какво е необходимо:
  - свинско бонфиле, че по-лесно се приготвя и изисква съвсем кратка термична обработка. В интерес на истината, най-вкусно става с телешко бон филе, но то е доста по-скъпо и някои хора се притесняват да го приготвят. За около 4 порции - едно, максимум две парчета свинско бонфиле.
   - няколко парчета (резена) пушен кашкавал или някакво пушено сирене
    - съвсем малко количество сирене бри - примерно една питка от 250 грама
    -черен пипер
   -брашно, яйце и галета за овалване, както и смес от гъша мас и олио за изпържване. 
 Изпълнението е направо елементарно и не вярвам да има някой, който да не може да се справи.
 И за разлика от друг път, сега ще се опитам да направя нещо като фото рецепта със съвсем нагледни обяснения:
Бон филето се нарязва напречно на шайби с дебелина около 1,5 см.
Всяко парче се начуква под найлон до пълно изтъняване.
Получават се едни такива красиви тънки шайбички.




Взема се едно парче от начуканото месо и съвсем леко се ръсва с църно пиперче.
Отгоре се слагат парченца от тънко нарязания пушен кашкавал и съвсем малко от сиренето бри - пак на ситни парченца.



Следва още един ред от тънките парченца пушен кашкавал.
И месото се подгъва, за да се "затвори".








Върху това се слага още едно парченце от месото и се получава нещо като месен плик, в който са скрити сирената.
В интерес на истината, може ръбовете на месото с белтък и сетне като се сложи другото парче, направо залепва.
По този начин се правят всички парчета месо - обикновено пресмятам по две на човек.
В една чиния се слага брашно, в друга се разбива едно или две яйца.
Просто зависи от бройките, които правим.
В брашното смесвам малко прясно смян бял пипер.
Тука няма какво да обяснявам.
Всеки плик се овалва в брашното, сетне в яйцето.
В друга съдина се слага галетата. При нея понякога слагам и ситно смлян розмарин - ама само щипка, че иначе идва много натрапчив.
Месото хубаво се овалва в галетата и с ръце се притиска добре да прилепне.
Малък трик: оставя се 4-5 минути галетата да поеме и сетне се овалва още веднъж. 
В силно загрят тиган се слага малко гъша мас - около 1 ч.л. и толкова олио и "пакетчето" се запържва от двете страни до хубаво зачервяване.
Може би около 3-4 минути на страна.
Не повече.
Вариант с последващо дозапичане във фурната на всички парчета не съм пробвал, защото свинското бонфиле наистина вече е сготвено за това време.
Сервирам ги обилно поръсено с прясно нарязан магданоз, но може и с пера зелен лук наситно или някаква друга любима зелентийка.

Най-добре е да се сложат на масата още топли топли.
Нещо невероятно е, когато ги резнеш и сирената се разтекат в чинията. Вървят си с доматена салата като гарнитура, с картофено пюре и т.н. Тука не давам идеи - кой каквото обича.
Като поизстинат малко пък стават още по-вкусни - държат една такава леко колбасна форма.

Стига съм обяснявал, че вече се окапах и май ще трябва да започвам отново готвя, че взе да ми прималява.

Правете смело, лесно е и при това е Дзверски вкусно.
А колко е ефектно няма да обяснявам.
На тези, които стигнаха до тук НАЗДРАВЕ!

П.П. Промених заглавието по предложение на Лазарина Тотева от ФБ, което най-много ми хареса и затова ще изпълня обещанието за скромно подаръче.

събота, 4 януари 2020 г.

Икономични бухти рошавелки 2

 

Събота е неделя почти е традиционно за закуска да е нещо тестяно- бухти, палачинки, мекичета и т.н. НГ-та баница свърши и за днешния съботен ден се замислих какво да е. Бухтите ми се сториха добра идея, но тези ги направих по различен начин и затова споделям.
Пък и понеже ги правих с минимум продукти са си направо наистина икономични:
Необходими са за 20-а броя: брашно, яйце, бакпулвер, идея сол и захар.
Изпълнението е буквално за 2- минути: В подходяща купа се слагат около 200 грама брашно (или 1 ч.ч. с връх т.е. 1 1/3 ч.ч.), разбърква се с по 1 ч.л. бакпулвер, сол и захар и се добавя яйцето, както и около 50 мл вода. Разбърква се с лъжица до получаване на гъсто лепнещо тесто, която трудничко се свлича от лъжицата.
Големият секрет на тези бухти е в пърженето.
Взема се малка и висока касерола, в която се налива почти литър олио и се изчаква добре да загрее.
Със супена лъжица се гребва от тестото и сипва в загрятото олио.
Бухтичките потъват към дъното и почти веднага си изплуват отгоре.
В интерес на истината и повечето почти сами си се обръщат когато са се поизпържили. Помагам си с една голяма дълга дворога вилица, която ползвам като лопатка - хем да ги обръщам в олиото, хем да ги вадя в чиния върху кухненска хартия.
Изразявам дълбокото си убеждение, че именно при този начин на пържене - в огромно количество добре загрято олио, се получава най-добър резултат. Хем се изпържват много добре, хем не е поемат мазнина.
Тука в чинията са два вида и затова леко се различават на снимката.
Но да се върна на олиото - изобщо не става зян. Изчаква се малко да поизстине и се прецежда през кухненска хартия и може пак да се ползва без какъвто и да е проблем.



След като изпържих половината от тесто, в останалата част сложих по малко ситно нарязан кашкавал и колбас и изпържих втората втората партида.
Вътре в тестото могат да се сложат сирене и всякаква друга плънка по желание.
Стават направо върховни за закуска.
Ако няма да се слага плънка, стават много по-вкусни и ароматни, ако в тестото се добави 1/2 ч.л. ванилова или канелена захар.
Бързо, лесно и като резултат - неустоимо вкусна закуска. А как ще се поднесе - дали със сладко, сирене или просто ей така посипани с пудра захар си е въпрос на предпочитание и сутрешно настроение.

петък, 3 януари 2020 г.

Вратни пържоли на сач


 Е, те това не е рецепта и не я чакайте. Това е просто един много лесен начин да се направят уникално и Дзверски вкусни вратни пържоли.
 Количества няма да давам. Необходим ни е свински врат, който се нарязва напречно на пържоли с дебелина около 1,5-2 см. 
 Първият секрет е съвсем леко начукване на нарязаните пържоли - ама не с чукче или нещо друго механично. В тази роля влиза мъжкият юмрук (представяш си лицето на омразния враг и млатиш една две минути). Пържолката се размазва, еле ако ръчичката ти е като моята - ако те млатне - една седмица ще ходиш на ян ...
 Сетне си смилаш около 1-2 ч.л. черен пиперец; идеалният вариант и да си смелиш зърна кимион ...
 Засядаш пред ТВ и си изкарваш яда на политиците в нарязването на 1 глава лук и на 20-а см праз.
Пиперите и ситно нарязаните лукоподобни си втриват в месото. 
Подчертавам - никаква сол.
Ако мИсото изглежда старичко- на кило 1 ч.л. сода.
Месиш всичко яко - все едно, че искаш да му изкараш душата. 
Пъха се в плик и на терасата на 0С или в хладилника поне за 2 дни.
Сетне следва извършване на тайнствената процедура по приготявенето:
Във фурната се буха чугуненият сач - в моя случай оребрен чугунен тиган "Лава" и фурната се загрява на 250С.
С оная магическа ръкавица се вади сача, слагат се пържолките в него. Започват да цвркат и във фурната.
Започват да му "баеш" - до две дръпвания от цигарата и вадиш - с щипките обръщаш и го връщаш във фурната - да му стане гадничко жежко.
Още две три дръпвания от цигарката, едно две отпивания от бърбънчето и вадиш сача.
С щипките, че иначе гори - бух в тенджурката и залагаш следващата партида.
В тенджурата се мъдрят едно две чесънчета, нарязани на ситно и няколко зърна пиперче.
Закончваме с печенето, личваме в тенджурката 50- 100 мл бърбън и я слагаме върху загрятия котлон.
Га си остане на мазнотийка, пържолките са готови- печени са не повече от 5 -6 минути общо, а са невероятно дзверски крехки;
С каква гарнитура ще се поднесат е въпрос на предпочитание - но за една гарантирам - не Ви трябват нож, вилица или остри зъби - всяка хапка се топи.
Пробвайте заради експериментО и се насладете на невероятния вкус.
НАЗДРАВЕ!