За сока от смокинови листа прочетох някъде из нета, но не помня къде - дори не си спомням точни пропорции. Беше няколко часа преди да си тръгнем от Созопол. На бърза ръка набрах една торба с листа (имаше смокиново дърво до нас) и го направих още като се прибрахме - дет викат хората, не бяхме разтоварили багажа и го сложих да се вари.
Юрнах се да го правя веднага, докато листата са си свежи. Па и обичам смокините като плод, на сладко и на ракия даже. Да не говорим за сладко от смокини - този път от всички разновидности си накупих от бабите в Созопол, защото знам, че няма да имам време, а тях си ги познавам и знам, че си го варят истинско домашно. Та сок или сироп от листа нямаше как да не запали интереса ми.
Самият сок се прави много лесно и описвам как го направих:
30 листа се измиват и с горе долу с 2,5 л вода се варят около 30-40 минути. Варих ги в мултитенджерата (кукъра де). Поради недоверието си, добавих и един салкъм черно грозде ...
Сетне се прецежда през кухненска хартия; оцедената течност се връща в тенджерата и се добавя захар - на 2 л. течност сложих 800 грама захар. Вари се до сгъстяване - като вдигнеш лъжичката да капе... бавно
Като при сладката. Слага се лъжичка лимонтузу и сетне в буркани и с капачките надолу.
Като при сладката. Слага се лъжичка лимонтузу и сетне в буркани и с капачките надолу.
Ами това е...
Оказа се невероятно ароматно - листата са в пъти по-ароматни от самите смокини - в много от тях има нещо като плодово мляко(сок) - млечен и лепкав. Дори и гроздето не се усещаше ...Разрежда се по желание... с ледено студена газирана вода или просто вода. С няколко бучки лед.
Просто е невероятно ароматно на смокини, за да запазя този аромат - не съм слагал нищо повече.
П.П.
Чак след като го направих проверих - Йоланта Делибозова, май първа го е пуснала, дано не греша.
Аз го видях на друго място и бях скептичен, но го направих и съм доволен. И мисля, че не трябва да се възприеме като мода, а като нещо наистина вкусно.
Впрочем върви си страхотно с водка...
Благодаря на Йоли.
Аз благодаря на Вас за идеята,защото не обичам сладко,номного харесвам аромата на смокини.Ще пробвам и ще споделя резултата.
ОтговорИзтриванеИ аз в момента правя сладко и междувременно мия листа за сироп
ОтговорИзтриване