С риск да стана досаден, ще се повторя за сетен поне стотен път, че от години не купувам колбаси, луканки и др.п. странни "месни" продукти от магазина.
Предпочитам да си ги правя сам целогодишно в малки количества. Изобщо не ми тежи веднъж седмично или на две седмици да отделя малко време и да си ги направя.
Със саламите и другите варени изделия нямам проблем, но с тези, които съхнене т.е. т.нар. сурово-сушени като наденици, суджуци, луканки, мини пуски и т.н. и т.н. през летните месеци виждам огромен зор. Задължително трябва де се сушат в хладилник. Факта, че имаме втори хладилник не облегчава кой знае колко положението. Миризми на месо, невъзможност да се ползва за други неща, не винаги добър резултат. И самоделната ми сушилня не помага през лятото, когато е топло, тъй като не може да охлади въздуха под 20С. След дълго проучване, четене и сравняване стигнах до извода, че може да се пригоди стар работещ хладилник, в който да се добави вентилатор, термостат, измервател на влажността и т.н. Казвам го, защото оптималната температура на сушене трябва да е в диапазона 12-18 С (по изключение 20С), при влажност около 70-75 %, и съвсем умерено течение на въздуха 1 м/с. Дори и през хладните месеци не могат да се постигнат достатъчно добри условия за Дзверски вкусен домашен колбас: често от външната страна пресъхва, а в средата остава сух, което се дължи на влажността - трябва продуктът и средата, в която се суши да имат почти еднаква влажност и т.н.
Близък ме подсети, че за тази цел би могла да се ползва малка вертикална витрина от сорта на тези, в които целогодишно ни продават разни безалкохолни.
Започнах проучване за тях, но се оказа, че плюсовата им температура е максимум 15С като на повечето такива е дори по-ниска - масово около 12С. При това не всички имат вграден вентилатор. Пък и да се намери такава ниска като хладилник се оказа почти мисия невъзможна - в нито един магазин за бяла техника втора употреба не открих такава, само големи и то на доста яка цена. Попаднах на една единствена в редовен магазин, но цената ме отказа от всякакви подобни търсения.
Тогава след поредното търсене установих, че най-подходяща е хладилна витрина за вино: има подходящ температурен режим - до +22С, има вентилатор, има и две нива, които поддържат различна температура и с един обикновен датчик за влажност и този проблем се решава.
Та от вчера съм горд собственик на подобно Чудо, благодарение на приятел, който взе присърце зоровете ми.
Ето го и чудото, което веднага влезе в употреба:
Както се вижда, направо е идеално за целите ми.
Правя тази публикация, защото който има мерак домашните му сушени колбаси да бъдат наистина вкусни и почти професионално направени, би могъл да открие подобно нещо и да го пригоди за собствените си цели.
А моята "сушилна камера" вече бе заредена с първата партида от новите "Бомбички на Дзвера".
Благодаря ти, приятелю, и Наздраве!
А как регулирате влажността в "сушилната камера"?
ОтговорИзтриванеТова е единственият проблем. Слагам съдина на свобода
ОтговорИзтриванеАха. И когато има нужда от влажност поставяте отворен съд с вода, а когато е в повече влажността махате съда? Аз съм си мислел за овлажнител за въздух, но са сравнително големи и неудобно.
ИзтриванеДа така е.
ИзтриванеИма обезвлажнители, които са малки по размери и работят с елемент на Пелтие, добри са, аз съм с такъв, само че моята камера е по-голяма и се справя добре.
ОтговорИзтриванеИма също и овлажнители със същите размери, но вече се намесва и електрониката. Трябва контролер, който да ги управлява, аз така направих.
От месец ноември не съм я спирал.
Ако искате помощ пощата ми е: ge4ev@mail.bg
Има обезвлажнители, които са малки по размери и работят с елемент на Пелтие, добри са, аз съм с такъв, само че моята камера е по-голяма и се справя добре.
ОтговорИзтриванеИма също и овлажнители със същите размери, но вече се намесва и електрониката. Трябва контролер, който да ги управлява, аз така направих.
От месец ноември не съм я спирал.
Ако искате помощ пощата ми е: ge4ev@mail.bg
Това го знам, но само теоретично. Само че съм толкова технически неграмотен че като реша крушка да сменям, задължително ме хваща тока. Иначе съм схватлив, но трябва да ми е обяснено добре или да съм го проучил много добре. Благодаря за идеята. Ако имаш желание, може да ми пишеш по-подробно
ОтговорИзтриване