понеделник, 5 март 2018 г.

Банички със зелен лук и тиквички и тостер-банички


 С баница със зелен лук няма да изненадам някого, но баницата със зелен лук и тиквички си беше нещо ново. 
  Прияде ми се баница със зелен лук, а една връзка ми се видя малко и идейният вдъхновител в къщи взе че настърга две тиквички и предложи да влезнат в плънката.
 И така да си дойдем на думата:
Необходими са:
един пакет кори за баница. Поради липса на такива ползвам едни за баклава, които се оказаха и по-тънки и като количество недостатъчно и поради това се роди и нещо по-различно в крайна сметка
една връзка пресен лук (най-добре е две), нарязан на ситно
2 скилидки чесън, нарязан на ситно
1 щипка черен пипер
две средни тиквички, настъргани и леко отцедени
300 грама сирене, натрошено
3 големи яйца
1 кофичка кисело мляко (400 мл)
3 с.л. с връх брашно
1/2 ч.ч. олио (около 100 мл)
1 ч.л. сода бикарбонат

В изпълнението няма нищо сложно:
Чесънът, пресният лук и настърганите тиквички се задушават в тиган - колкото да се поизпари течността им. Не е необходимо да се слага мазнина, но бучка масло няма да навреди. Овкусяват се с черния пипер и се оставя да изстинат. Ако сиренето е солено, не е необходимо да им се добавя сол.
Сиренето се натрошава с вилица и размесва с изстиналите зелентии. Плънката е готова.

 В друга купа се слага киселото мляко, содата, брашното, яйцата и олиото, които се разбиват с вилицата да станат хомогенна маса.








Корите се вземат две по две, намазват се с яйчената смес, в единият край се слага от плънката и се навиват, но не руло, а като плосък плик по дължина.
Получената ивица се нарязва на три части.


Нареждат се в тава застлана с хартия за печене.
И тука възникна първият ми проблем - корите свършиха, а тавата бе напълнена на 2/3, а от яйчената смес и плънката ми бе артисала значителна част.

Спасението- тостер филийки, които бяха добре накиснати в яйчената смес и наредени в тавата. Върху тях, обилно от плънката, още един ред филийки, плънка и яйчената смес понеже артиса, биде цялата разпределена върху баничките. 
Пече се в предварително загрята на 180С фурна за около 40 минути - до хубаво зачервяване.

След изваждането от фурната се напръсква с вода и завива с кърпа.


"Тостер" - баничките направо обраха овациите - невероятен вкус и много приятна изненада.






И признавам си, свършиха първи.

Наистина голяма вкуснотия.






За самите банички няма какво да обяснявам. Невероятен вкус. И тъй като предварително са нарязани при поставянето в тавата, си излизат на самостоятелни парчета.
Голяма вкуснотия.
Не съм очаквал, че баничките с лук и тиквички могат да бъдат толкова вкусни, а в направията няма нищо сложно и трудно. 

Няма коментари:

Публикуване на коментар