За направата на домашна сланина съм писал доста в блога си, па и всеки тиртиплия си има някакъв собствен изпробван начин.
Тази обаче е направена по един напълно различен начин и в резултат дзверски вкусна и крехка сланина.
Преди седмица видях в кварталната месарница да продават прясна сланина. Направената през зимата отдавна свърши, а в тези жеги по средата на юни нещо хич не е време за осоляване на сланина.
Купих все пак и пътьом се реших да я направя, както правя свинските гърди.
Двете парчета бяха по 400 грама, пооформих ги малко.
В купа се смесват 20 грама сол (14 грама обикновена и 6 грама нитритна) - с разчет 25 грама за кг; по 1 ч.л. захар, червен лютив пипер, черен пипер и с тази смес с ръка хубаво се обтриват парчетата сланина. Отделно на ситно се нарязва една глава лук, 2-3 скилидки чесън и няколко стръка пресен копър.
Сланината добре се опакова в домакинско фолио и заминава в хладилника. Точно за четири дни.
Идва и моментът на приготвянето - парчетата се измиват добре, слагат в саханчета и в по-дебелото се забива термометъра.
Фурната се включва на 80С само на долен вентилатор и се забравя за известно време.
Точно на 40-а минута термометърът показа 70С.
Значи са готови.
Веднага охлаждане в купа със студена вода, сетне завиване във фолио и 24 часа в хладилника - най-добре в камерата.
Само търпение да имаш.
Идва момента на тънкофайското нарязване със специално ноострения за целта нож...
И момента на първата проба.
Лелей не мога да опиша колко крехка, топяща се в устата и приятна на вкус сланинка. Е това понякога зависи и от сланината - очевидно съм попаднал на хубава.
При това не солена, а точно каквато трябва е ...
Впрочем нямам какво да описвам повече - дал съм и необходимите количества за овкусяване. А всеки може да добави и други подправки.
Предпочетох варианта след приготвянето да не е овкусявам допълнително и да не я овалвам в разни смеси от подправки. Реших да се насладя на чистия вкус на сланината. Само при поднасянето леко я ръснах с черно пиперче.
Дзверска вкуснотия!
Може да си я правите по всяко годишно време и да се наслаждавате на прясна сланина.
И за финал - Наздраве!
Няма коментари:
Публикуване на коментар