Попаднах в месарницата на обезкостен джолан и се понакупих с идеята да си направя домашна кайма. За който не знае, от джолана става разкошна кайма за кюфтета или за кебапчета.
В момента, когато подхващах да го режа на парчета за месомелачката, ми дойде съвсем друга идея - да го опека.
Ей така да видим какво ще стане - май досега съм пекъл единствено цели джолани с кост.
И така необходими са за 4 порции:
800 грама джолан парчета; 500 гр. гъби; 2-3 моркова; 4-5 скилидки чесън и 3-4 глави лук, както и плик за печене.
Изпълнението е повече от елементарно: Джоланът се нарязва на парчета по около 50 грама и овкусява с 1 с.л. от универсалната гурме сол. От как съм я направил, ежедневно си оправдава 30-та минути зор. Гъбите се почистват и нарязват на филийки, чесънът - по на две, а лукът - много на едро - на 6-8 парчета.
Всичко се разбърква добре, слага се в плика за печене и сетне в подходяща тавичка. Не е необходимо да се слага вода или течност някаква. По желание може 2-3 с.л. някакъв алкохол - бърбън, водка.
Следва печене на 160С не по-малко от 3 часа.
Слага се във фурната и направо се забравя. Само по някое време - след около 2 часа, пликът може да се обърне.
За тези три часа всичко става направо "мозък".
Следва внимателно пресипване от плика в тавичката и дозапичане за коричка и цвят на вентилатор за около 10-а минути.
Това е и най-трудният момент - да устискаш на ароматите, които излизат от фурната.
Ако някой обича да има повечко сос, просто може да добави в плика малко вода - около чаша и ръсне върху зеленчуците и месото поне 1 ч.л. царевично нишесте.
Бързо и лесно - цялата процедура по рязането отнема 15-а минути, а резултатът е Дзверска вкуснотия.
Някой наблюдателен ще види в чинията и печени картофи - да има ги, но те са печени отделно - пак в плик.
Правете и да не забравя - НАЗДРАВЕ!
Няма коментари:
Публикуване на коментар