петък, 28 юни 2019 г.

Универсална подправка за месо


  Представете си следната ситуация - трябва да се овкуси половин кило кайма или толкова месо. Каймата е в купата и се започва - лъжичка сол, опа къде е черния пипер? ами пушения червен пипер? лелей чубрицата е свършила! давай да търсим ригана ... Десетки бурканчета, пакетчета и т.н. 

 В къщи поне е така:

Буркани, бурканчета, кутийки, пакетчета и какво ли не още ... Подправки навсякъде - бетер от арабски магазин за подправки.
Докато намериш мления кориандър, забравяш за кимиона и сетне се ядосваш, че в каймата липсвала еди каква си миризмица.
Е те на този малък кошмар съм намерил цаката с моята универсална подправка за месо и кайма, която често споменавам и все не съм имал време да споделя ...
Само споделям, че готови подправки от сорта на тези - "за кайма", "за барбекю", "за телешко варено", "за боб", и т.н. не съм купувал поне от 100 години ... 
Чета етикета и съдържанието и като прочета овкусител или подобрител на вкуса или мононатриев глутамат, направо си я оставям на рафта и до там.
Който иска, да си ги купува... Който иска, да си готви с Фикс за кюфтета. Аз не, в никакъв случай ...
Затова залагам на мой си вариант - смеска от най-употребяваните подправки.
Правя я в два варианта - със сол и без сол.
Ползвам едни особени буркани по половин литър или половин кило. 
 Когато правя със сол, слагам около 60 % сол и останалото подправки, но в случая говоря за такава без сол, а само с различни подправки и то за месо и кайма.
 По принцип това са черен  и червен пипер, млян кориандър, бахар, кимион, сушен чесън и лук, риган или чубрица и някои други.
Това, което ще дам като количества е нагодено към моя (нашия вкус) и за други хора може да бъде в друго съотношение и с други подправки. Не ги тегля, а като ги обърквам меренето става с една и съща супена лъжица и чаена лъжичка.
И така:
по 1 с.л. сладък и пушен червен пипер; 1 с.л. черен или бял млян пипер; 2 с.л. стрита чубрица;
по 1 ч.л. - чесън на гранули (или на прах) и сушен лук; чили на люспи (но стрито на по-ситно); сушен риган; млян кориандър; захар;
по 1/2 ч.л. млян синап (горчица) и индийско орехче;
понякога слагам и 1 ч.л. царевично брашно.
 Всичко това се разбърква и пълни в буркана. 
 Естествено, това количество не пълни един буркан, но просто се повтарят подправките - до напълването на буркана.

Ами това е - простичко и лесно сетне за употреба.

4 коментара:

  1. Как изчислявате солта точно? Че 60% не ми говори много. :(

    ОтговорИзтриване
  2. Лесно - 60 грама сол и 40 грама са останалите подправки - така стават 100 грама, или солта е 60 %.

    ОтговорИзтриване
  3. Здравейте.
    Какво количество слагате на килограм от тази подправка?

    ОтговорИзтриване