сряда, 4 септември 2019 г.

Летни домати за зимата


 Това е поредна идея, а не рецепта, как да съхраним малко домати за зимата със запазен вкус и при това готови за употреба.Прилича на полезно предложение ... Затова няма и да давам количества. Все пак ориентировъчно - на кило домати - 1 глава лук, 3-4 скилидки чесън, няколко стръка босилек, сол и черен пипер на вкус. Опция са един два настъргани моркова.
 Лукът и чесънът се почистват и нарязват на ситно. Морковите са настъргват на ситно. Доматите се цепват, попарват с вряла вода - сетне в студена, обелват се и нарязват на кубчета с желана големина.
 В малко мазнина се задушават лука, чесъна, морковите и се добавят нарязаните домати. Запържват се/варят се до добро сгъстяване на доматите - да останат почти на мазнина, слагат се подправките.
 Сетне вариантите са два:
 -Врящите домати се слагат в малки бурканчета, затварят и се обръщат върху капачката. Нямат нужда от стерилизиране.
 -Изчаква се да изстинат и се разпределят порционно в кутийки или торбички и във фризера.
 И в двата варианта сме запазили лятото за цяла зима.
 Идеалното е, че не се налага цял ден да се виси на котлона, а могат да се правят на малки порции, когато се сетиш и имаш продуктите.

Няма коментари:

Публикуване на коментар