По разни причини се наложи в последно време да използвам овесени ядки. Та покрай тях взех, че попрочетох и малко за ползите от овесеното мляко.
Оказа се, че е естествен източник на висококачествени протеини, аминокиселини, витамини от групата В, витамин E, множество минерали, сред които калций, желязо, манган и цинк.
Освен това има доста разтворими фибри и не затруднява храносмилането - дори го подпомага.
Твърдят и вероятно е така, че поради съдържанието на желязо, предпазва от анемия (пишат, че 100 мл съдържали до 1/3 от дневната доза желязо).
От друга страна намалявало и нивото на холестирола, съдействало за почистване на артериите и отделно от това укрепвало имунната система. Намалявало и риска от рак на дебелото черво.
Та толкова накратко, който иска, може да потърси повече инфо из дебрите на Интернет.
Много е подходящо за хората с непоносимост към лактозата и замествало успешно обикновеното краве мляко.
Може да си се пие направо - препоръчително половин час преди хранене, може да се добавя в десерти, да се слага в мюсли или в кафе, да се направят палачинки и т.н.
Направих си "една разходка" да видя каква е цената на 1 л овесено мляко и се поизненадах - около цели 5,00 лв, че и нагоре. Зависи дали е пастьоризирано, дали има добавка и на други витамини и т.н.
Моето мнение е, че от натуралното няма по-полезно. За повечко информация поразгледах из руските сайтове, където е много популярно и след в главата ми стана малка бъркотия си отговорих и на най-важния въпрос как да си го направим при домашни условия?
Направията се оказа много лесна и невероятно евтина (но за цената най-накрая) ...
100 грама овесени ядки се слагат в подходяща съдина и заливат с 1 литър вода.
Желателно е водата да е преварена или филтрирана.
Оставя се така поне за 12 часа на хладно (или в хладилник).
След това се разбърква, слага му се щипка сол и смила в блендер.
Поради липса на такъв, ползвах пасатора. Пасирането е съвсем за кратко време.
След това следва прецеждане през ситна цедка. В зависимост от едрината на цедката зависи и "плътността" на млякото.
Сега малко за пасирането - не трябва да се престараваме, защото ако се пасира по-дълго време крайният резултат е леко лигаво мляко. Казвам го от личен опит (преди да напиша каквото и да е и да го пусна в блога е пробвано поне няколко пъти).
Прецеденото мляко се слага в бутилка и прибира в хладилника.
Останалата твърда част при прецеждането не се изхвърля, а може да се ползва и за хапване, и в десерт и т.н.
Останалата твърда част при прецеждането не се изхвърля, а може да се ползва и за хапване, и в десерт и т.н.
Има свойството леко да се утаява, та затова преди употреба трябва хубавичко да се разтръска.
Колко време издържа така не мога да кажа. Пишат - до седмица, но свършва за отрицателно време. Не е проблем да се прави през ден. Отнема 10-а минути.
Нищо не прачи и да се ползва минерална вода.
Изчетох и варианти със заливане с вряла вода, както и такива за сваряване след прецеждането. Но моето мнение, че при термична обработка губи доста от полезните си свойства.
Другото най-хубаво е, че носи вкякакво овкусяване и подслаждане - при пасирането в сместа може да се сложи един банан или два, могат да се ползват и други плодове. Или пък само желано количество мед.
Вкусът може да се подсили с добавката на ванилена захар.
П.П. Вместо да се тегли и т.н. може да се замерва с ч.ч. - на 1 ч.ч. овесени ядки - 5 ч.ч. вода.
П.П. Най-накрая и за цената. В кварталния магазин 0,500 кг овесени ядки е 1,60 лв, т.е. 1 литър овесено мляко излиза макс. 0,40 лв (10-12 пъти по-евтино и сигурен съм и толкова по-полезно от това, което продават).
П.П. Вместо да се тегли и т.н. може да се замерва с ч.ч. - на 1 ч.ч. овесени ядки - 5 ч.ч. вода.
П.П. Най-накрая и за цената. В кварталния магазин 0,500 кг овесени ядки е 1,60 лв, т.е. 1 литър овесено мляко излиза макс. 0,40 лв (10-12 пъти по-евтино и сигурен съм и толкова по-полезно от това, което продават).
Щом е мляко може ли да се направи от него крем за торта?
ОтговорИзтриванеНе съм пробвал, но предполагам, че да. Вероятно ще опитам, макар че торти не правя
ОтговорИзтриванеПробвах да направя крем с това мляко: 500 мл мляко, около 120 грама захар (все пак на вкус - може и 10 гр.). Млякото се слага в касерола и като загрее се добавя захарта и се разбърква. В процеса на варене започва да се сгъстява. Вари се до сгъстяване и в края на варенето се слага бучка масло - около 50 гр.. Когато изстине, става доста плътен крем - като за торта.
ОтговорИзтриванеБате,
ОтговорИзтриванеаз правя овесеното мляко с овес.Купувам белен овес от магазини Берьозка.Но и с овесени ядки става, даже става и с трици от овес.Както и да го направиш все става вкусно, а и е евтино.Навремето са хранили конете с овес за да придобиват повече сила при надбягвания.Но не съм сигурна какъв е бил овеса.Днес всички зърнени храни съдържат глутен и много нишесте, а това никак не е полезно.Нишестето и глутенът при някои хора е проблем и има дори болест - непоносимост към глутен.Така,че трябва внимание.
Поздрави сърдечни !