Лесни за изпълнение и много вкусни телешки кюфтета на фурна.
Този път ще бъда много кратък. Купих си телешко месо от месарницата и поисках да ми го смелят на два пъти и така се оказах в къщи с наличност на кило телешко мляно месо. Имах идеи да експериментирам с един колбас, но нещо не ми стигна вдъхновението и реших да направя най-лесното кюфтета.
За едно кило телешко мляно: 20 грама сол, 7 грама черен пипер, 5 грама червен пипер, 5 грама кимион и 150 мл лед.
Всичко се омесва много добре и се слага в хладилника поне за 24 часа.
Като извадих каймата и опитах да я премеся, нещо ми се взе акъла - ама хич не ми хареса - направо си стои една така добре омесена, ама някак си "суха". И минах нататък:
3- главички лук се нарязват на много ситно и с идея сол и 1 ч.л. оцет много добре се месят - до кашеобразно състояние - помогнах си с хаванчето да го счукам.
3-4 филийки хляб без корите се накисват в едно разбито яйце с 3-4 с.л. прясно мляко. Добавя се и 1 ч.л. сода.
Всичко това се добавя в телешката кайма заедно с 1 с.л. меко масло и много добре се омесва - поне една цигара време. За малко повече аромат и щипка риган.
Докато добре омесената кайма престоява в хладилника, 5-6-7 картофа се обелват и нарязват на резени. Заливат се с малко зехтин, ръсват се с сух чесън, чървено и църно пиперче и щипка индийско орехче.
Нарязва се едно парче кашкавал (гауда и др.п.) на кубчета с размери 2х2 см.
От каймата се откъсва топче около 80-90 грама, оформя се като питка, в средата се слага резена сирене и идея замразено масло. Затваря се и се оформя като като кюфте. Редят се в тавичка с незалепващо покритие, която е леко омазнена. До тях се слагат овкусените картофи и заминават във фурната на 180С с вентилатор.
Печенето е около 30-а минути, но към 20-тата тавичката се вади, кюфтетата и картофите се обръщат .
Пекат се до готовност-то си се вижда. За някои от кюфтета не съм бил старателен и сиренето поизтече навън.
Могат да се сервират с доматена и руска салата - като мен и т.н.
Ако трябва да бъда честен, за моя вкус, въпреки всички добавки, само когато бяха топли бяха трИпачи, като поистинаха, ми се видяха леко сухички.
Следващия път, ще бухна в тях смелени свински гърди около 30-а % или поне 15-20% смляна с месото сланина.
Чистото телешко от бут май не е по нашия вкус дори за кюфтета по фурна.
Вярно, уж е по-здравословно, ама май предпочитанията ни са към "по-вредните" нещица...
Пущам публикацията, защото може да е от полза на някого.
За любителите на телешкото бих казал, че нямаше да навреди филийките хляб да бъдат не три, а може 5-6. Може би тогава нямаше да ми се струва така "постно".
По моя вкус кюфтенцата трябва да са по-мазнички...
Но нека всеки прави по свой вкус и НАЗДРАВЕ!
Няма коментари:
Публикуване на коментар