събота, 14 ноември 2015 г.

Питка пица


Страшно лесна за изпълнение питка-пица, стига да ти се намира в хладилника една доза лесно тесто без месене, както и всякакви продукти от типа на "поизчисти хладилника."

И така - доза тесто (около 500 грама - зависи колко ще са ядящите,но това стига за 4-ма); 100-150  грама сирена (част натрошено, част настъргано), 100-150 грама колбаси - пушен врат, бут, някакво саламче, кисели краставички - 3-4 броя,  всичко нарязано на не много ситно; 4-5 с.л.  кетчуп (домашен за предпочитане); няколко маслинки, обезкостени и нарязани; шепа царевица и т.н. Подправки: чубрица и риган задължително.


В намаслена тефлонова тавичка на дебел пласт се разстила тестото по дъното й и с ръце се притиска и избутва настрани и навън, така че тестото да отиде по стените й и дори малко навън.
След това се намазва леко с кетчуп и се слагат продуктите, както са си нарязани в произволен ред, подправките, напръсква се с малко зехтин и краищата на тестото се подгъват леко над плънката (както е на снимката) и се намазват с разбито яйце (или прясно мляко, или само с мазнинка) :


Пече се в силно загрята фурна на 200 С до готовност - за около 40-а минутки.

Бързо лесно и вкусно хапване за около 4-6 човека.

полезен съвет - за киселини в стомаха

Основна задача на стомаха е с помощта на киселина и контракции да омекотява и разгражда храните. Храната неутрализира стомашната киселина, която се отделя.
Но когато в стомаха няма храна, а се отделя стомашна киселина, поради определени причини, например, поради стрес се получава отделяне на солна киселина по лигавицата на стомаха. Стомашната киселина атакува стомаха и това може да доведе до възпаление (гастрит) и до язва. 

Овес

Овесът е перфектен съюзник в борбата срещу киселини в стомаха.

сряда, 11 ноември 2015 г.

Картофена салата с вурст




Салата, резултат на импровизация и налични продукти. Има такива моменти, когато трябва да се отпретне някоя бърза салата, а няма време. За сметка на това винаги за 20-а минути могат да сварят картофи и няколко яйца, за 3-4 минутки да се направи домашна майонеза и да се резне някакъв колбас.

Продукти: напълно ориентировъчно - около 700 гр. сварени, обелени и нарязани на кубчета картофи; 2 сварени яйца - нарязани на едро; около 3/4 ч.ч. домашна майонеза и 1-2 с.л. кисело мляко; 200-250 грама, нарязан на кубчета вурст; 3-4 нарязани на кубчета кисели краставички и поне една по дължина; 2-3 маслинки за украса. Сол и черен пипер на вкус.

Изпълнение: до сега щях да съм я направил вече.




Всички нарязани продукти се смесват в подходяща купа (емейлирана или стъклена), подправят се и добре се разбъркват. 












 Оставя се в хладилника за 10-а минути (иначе ако не се бърза, нека си постои повече) -
нека се  смесят продуктите.

Сетне се украсява с резенчета кисела краставичка, маслинка и т.н.

Следва поднасяне към хубаво изстудено  питие, а защо и не към нЕкоя мръФка.