събота, 29 октомври 2016 г.

Просто няколко снимки от един празник




 "Родопска" салата - варени и настъргани картофи, яйца и кубчета шунка




Мезета разни






моят домашен луканков деликатес, който свърши първи




Любимо мезе - гъши дроб на скара в комбинация със сладко от боровинки и панирани сиренца.





сотирани в масло малки картофки




Една невероятна комбинация от няколко разкошни туршии - еле лютите пукани чушлета бяха върховни





невероятно и дзверски вкусно плато от вратни пържоли, котлети, надунички и ребра - все на скара, правени от Майстор



Бисквитена торта за именника - определено не е от него, а е за него
 





Е като е за него - той си похапна добре от нея














Е, имаше и доста питиета - по избор




Но на тези се наблегна основно.

Тази година скромно.
Догодина - още по-добре.


Наздраве!

петък, 28 октомври 2016 г.

Баница без кори - полезен съвет



























Заглавието е подвеждащо, но пък нали затова е и полезен съвет?
Прияла ни се е баница, а няма готови кори - малцина са тези, които си точат само корите. Не е трудно, но е трудоемко и изисква все пак добър опит.
Решението е елементарно просто - просто вместо кори за баница могат да се ползват тортили или арабски питки. Ама били дебели, меки и т.н. Просто е необходимо да бъдат от тези с максималния размер 26 или 28 см (по-големи не съм срещал засега) и то три (максимум четири) са напълно достатъчни за една нормална баница.
Другото, което е необходимо са поне 3 яйца, 250 грама сирене, 1-2 с.л. брашно, малко сода (1/2 ч.л.) и повечко прясно мляко - около 1 или 1 1/2 ч.ч. и около 1/2 пакетче масло (50-60 грама) - носи и повече.
Като екстри могат да се приемат настърган кашкавал или пък тънки пластинки от него, каквито ползвах.
Изпълнението е дори по-лесно, отколкото при нормална баница.

 




 Сиренето се натрошава на едро, смесва се с яйцата, брашното и содата загасена с оцет или лимонов сок.

 Ако тортилите са много меки, в това време леко се запичат във фурната.






Кръгла тавичка с размера на тортилите се намаслява добре и на дъното се поставя една тортила.
 Отгоре се поставя от яйчено-сиренената плънка и тук таме се слагат парченца кашкавал или допълнителни сирене и две три ситни бучици масло.











Слага се втората тортила и процедурата се повтаря.













 Слага се третата, пак плънка, сирене, парченца кашкавал и масло.
 Залива се обилно с остатъка от плънката.
  Може да се нареже предварително на парчета и нека така да си "почене" докато фурната загрява на 150С (защото ползвах стъклена тава), а ако метална - направо на 180С.







Пече се на 180С до хубаво зачервяване отгоре и отдолу. 

 В процеса на печенето бухва яко...












Сетне като изстине, се спада и става като нормална баница. 













 Страхотно апетитна и по нещо не се различа от обикновената баница - все едно че е правена с ония по-дебелите кори на сач.
 Моя принос бяха късчетата кашкавал, без които спокойно може да се мине...


Е те това е баницата "без кори".

Мога да гарантирам, че баницата, направена по този начин с нищо не се отличава от обикновената. Само течността (демек млякото трябва да е повечко, за да се напоят добре тортилите).

Невероятна за закуска или за хапване.

четвъртък, 27 октомври 2016 г.

Домашен луканков деликатес



























Започвам с това, че не успях да измисля за този пореден деликатес каквото и да е име.
След като позахладня се подхванах с разни домашни вкуснотии. Правих суджук и го напълних в черва, но предварително бях отделил около 2 кг от каймата.
Каймата? 70 % свинско и 30 % телешко смляна два пъти.
Подправките:
20 гр. сол (който иска по-соленко - може и 22 гр.); 1 с.л. захар (за предпочитане кафява или фруктова, но и обикновена става); по 1 ч.л. смлян кориандър, черен пипер, риган,  кимион, сушен лук, чубрица, червен пипер и чесън на прах 
И за разкош около мл уиски

В подходяща съдина се слагат каймата, подправките и се личва уискито.
Следва хубаво омесване, покриване с фолио нека си почине за 24 часа на хладно.








В голяма чиния се смесват малко червен пипер, риган и чубрица.









От каймата се оформят четири еднакви парчета - като франзели, хлебчета - на снимката се вижда ясно и се овалват обилно в сместа на пиперите и ригана.

Слагат се върху домакинска хартия върху решетка (ползват един такъв капак против пръскане при пържене).

И на хладно проветриво място.








Нека да си постоят така и да оветрят поне 3-4 дни.
Хартията се сменя първите дни, защото "дърпа" от влагата им....
В топло време могат да престоят в хладилника...





Стига се до същинската част на приготвянето:
Фурната се включва на 50С с вентилатор и върху решетката се слага колбасчето/тата...
През 20-а минути температурата на фурната се увеличава до 75С.

Цялата процедура трае около два часа.





 Най-добре е температурата на изделието да се провери с термометър - ако е стигнало малко над 60С вътре, значи е готово.

Оставя се да се охлади в хладилника - поне за 5-6 часа и е готово за консумация.





 Разкош!
Перфектен домашен колбас - истински и дзверски вкусен. 

Може да се прави по всяко време на годината - само да се спазва технологията.

Става бързо и лесно.
И най-важното - никакви черва, марли, и други врътни...
Кеф ти суджук, кеф ти луканка - всичко зависи от подправките...

Наздраве!