Започвам с това, че не успях да измисля за този пореден деликатес каквото и да е име.
След като позахладня се подхванах с разни домашни вкуснотии. Правих суджук и го напълних в черва, но предварително бях отделил около 2 кг от каймата.
Каймата? 70 % свинско и 30 % телешко смляна два пъти.
Подправките:
20 гр. сол (който иска по-соленко - може и 22 гр.); 1 с.л. захар (за предпочитане кафява или фруктова, но и обикновена става); по 1 ч.л. смлян кориандър, черен пипер, риган, кимион, сушен лук, чубрица, червен пипер и чесън на прах
И за разкош около мл уиски
В подходяща съдина се слагат каймата, подправките и се личва уискито.
Следва хубаво омесване, покриване с фолио нека си почине за 24 часа на хладно.
В голяма чиния се смесват малко червен пипер, риган и чубрица.
От каймата се оформят четири еднакви парчета - като франзели, хлебчета - на снимката се вижда ясно и се овалват обилно в сместа на пиперите и ригана.
Слагат се върху домакинска хартия върху решетка (ползват един такъв капак против пръскане при пържене).
И на хладно проветриво място.
Нека да си постоят така и да оветрят поне 3-4 дни.
Хартията се сменя първите дни, защото "дърпа" от влагата им....
В топло време могат да престоят в хладилника...
В топло време могат да престоят в хладилника...
Стига се до същинската част на приготвянето:
Фурната се включва на 50С с вентилатор и върху решетката се слага колбасчето/тата...
През 20-а минути температурата на фурната се увеличава до 75С.
Цялата процедура трае около два часа.
Най-добре е температурата на изделието да се провери с термометър - ако е стигнало малко над 60С вътре, значи е готово.
Оставя се да се охлади в хладилника - поне за 5-6 часа и е готово за консумация.
Разкош!
Перфектен домашен колбас - истински и дзверски вкусен.
Може да се прави по всяко време на годината - само да се спазва технологията.
Става бързо и лесно.
И най-важното - никакви черва, марли, и други врътни...
Кеф ти суджук, кеф ти луканка - всичко зависи от подправките...
Наздраве!
Няма коментари:
Публикуване на коментар